Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παραπομπή του Γ.Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής


Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα δυο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και το ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) όπως αυτά καταγράφονται στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ ψήφισε τις πρώτες πρωινές ώρες η Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις 3 το πρωί της Τρίτης, ψήφισαν συνολικά 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9 άκυρα και 5 λευκά. 

  • Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της νόθευσης ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά ψήφισαν 34 και «παρών» ψήφισαν 67 βουλευτές.
  • Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά ψήφισαν 42 και «παρών» ψήφισαν 18 βουλευτές.
  • Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ψήφισαν 220 βουλευτές, κατά ψήφισαν 35 και «παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές.
Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου (δύο μέλη του ΣτΕ και τρία μέλη του Αρείου Πάγου) αναμένεται να επιλεγούν εντός της εβδομάδας με κλήρωση. Το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο εποπτεύει την ποινική προδικασία, θα κρίνει για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μία 50λεπτη ομιλία έκανε λόγο για εξάμηνη «φάρσα» και πόρισμα που αποδεικνύει «πόσο προσχηματική ήταν η διαδικασία» στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ εξαπέλυσε βολές για τη διαδικασία και για απόκρυψη στοιχείων από το πόρισμα, τα οποία «δεν βόλευαν στην κατασκευή της ενοχής μου». 

Ο ίδιος επιτέθηκε δε με σφοδρότητα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, λέγοντας ότι «κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα».

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου τάχθηκαν η εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Από την πλευρά τους οι εισηγητές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τα τρία κόμματα για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών «όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε το έργο της Προανακριτικής λέγοντας ότι το πόρισμά της απεικονίζει «μια σοβαρή έρευνα η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια» και στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.
in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου