Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μπορώ και χωρίς ευρώ !!! (Το μέλλον που σχεδιάζουν είναι παρελθόν)


Του Ανδρέα Ρουμελιώτη


Και τώρα… Εξάρχεια ΜOLE στην οδό Κωλλέτη!
Με πρότυπο την La Citta dell’ Altra Economia της Ρώμης
«Επιχειρούμε να απελευθερώσουμε την εργασία από την οικονομία της αγοράς…» γράφουν στη διακήρυξή τους
Τέσσερεις κοινωνικοί συνεταιρισμοί και…ομάδες που συγκροτήθηκαν στη βάση της Αμεσης Δημοκρατίας, ο κατασκευαστικός και εκπαιδευτικός συνεταιρισμός «Μαστοράντζα», το κοινωνικό παντοπωλείο «Σέσουλα», η εικαστική ομάδα «city travellers», το παιδικό εργαστήρι «Παιζώδρομος»,δημιουργούν έναν Κόμβο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, το ΕΞΑΡΧΕΙΑ MOLE (με σήμα τον τυφλοπόντικα) στον πεζόδρομο της οδού Κωλλέτη.
Στόχος τους: «Η διάχυση μιας άλλης αντίληψης για την αγορά στην ευρύτερη κοινωνία, που βάζει την οικονομία στη θέση που της ανήκει (στην ετυμολογική της καταγωγή) όπως ένα «κανονιστικό» εργαλείο. Η δημιουργία μιας αγοράς-Δημόσιου χώρου Ελευθερίας χωρίς κανέναν αποκλεισμό, όπου οι άνθρωποι παίρνουν τη διαβίωσή τους στα χέρια τους και παράγουν πολιτισμό.
Τα «δομικά τους υλικά»: Η Αμεση Δημοκρατία στις διαδικασίες και τη λειτουργία, η μη συσσώρευση κεφαλαίου ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται, η διαρκής διαδικασία αυτομόρφωσης για τον εμπλουτισμό των εγχειρημάτων με γνώση και εμπειρία, και η ελεύθερη -ανοιχτή σε όλους ερευνητική -εκπαιδευτική διαδικασία με τους όρους της Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Απαντώντας έμπρακτα στην ανατριχιαστική επιγραφή που είχαν οι ναζί έξω από το Άουσβιτσς και σ’ όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: «Arbeit macht Frei» (Η εργασία απελευθερώνει), οι ιδρυτές του ΜΟLE Εξαρχείων υποστηρίζουν ότι «η εργασία δεν απελευθερώνει». «Επιχειρούμε» γράφουν στη διακήρυξή τους, «να την απελευθερώσουμε από την οικονομία της αγοράς. Να πάψει να κοστολογείται με βάση τις ανάγκες της ανάπτυξης και της συσσώρευσης κεφαλαίου. Μέσα από την ελεύθερη περιπλάνηση της έρευνας και της γνώσης, να δημιουργήσουμε μια αγορά της αυτάρκειας και της αλληλεγγύης, της ελεύθερης έκφρασης και της επικοινωνίας».
Το EΞΑΡΧΕΙΑ MOLE είναι η πρώτη «πόλη μέσα στην πόλη» που δημιουργείται στα πρότυπα πολλών αντίστοιχων μεγάλων ευρωπαϊκών εγχειρημάτων, με σημαντικότερη την «Πόλη της άλλης οικονομίας» (La Citta dell’ Altra Economia) της Ρώμης. Στην La Citta dell’ Altra Economia βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, στο Testaccio , στα παλιά σφαγεία. Εκτείνεται σε 3.500 τετραγωνικά και δεν στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης αλλά προσπαθεί να τη μειώσει… Δηλαδή όχι άλλο ένα Mall αλλά ένα αντί-Mall. Αποτελεί συνολική πρόταση εναλλακτικής οικονομίας και δραστηριοποιούνται σε αυτήν 40 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Δεν υπάρχει πάρκινγκ για αυτοκίνητα, μόνο για ποδηλάτες.
Σε ένα κάρο στεγάζεται το υποκατάστημα της πλανόδιας μονάδας της Ηθικής Τράπεζας Banca Etica! Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες, θέατρο, να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, να συμμετάσχουν σε συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στους ειδικούς χώρους Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου, Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης, ελεύθερου λογισμικού Linux, βιομηχανικής αρχαιολογίας, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, εναλλακτικού τουρισμού και να κάνουν ένα διάλειμμα στο Βιο-καφενείο και στο Βιο-εστιατόριο.

πηγη PAGANELI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου