Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Δήμος Κέρκυρας: Ομόφωνο "όχι" στο κλείσιμο του Γυμνασίου Λιαπάδων

Την ομόφωνη θέση του κατά της κατάργησης του Γυμνασίου Λιαπάδων με μεταφορά των μαθητών στο Σκριπερό, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας.Συζήτησε το θέμα της λήψης απόφασης για την υποβολή αιτήματος περί ανακλήσεως των Υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στις μεταβολές των σχολικών μονάδων Δήμου Κέρκυρας την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Τάσος Ποταμίτης, υπενθυμίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο από τις 20/2/2012 με ομόφωνη απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων.
Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας
Στην εισήγησή του ο κ. Ποταμίτης δήλωσε:
«Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε αποφάσεις για τις μεταβολές σχολικών μονάδων στις 11/4/2012, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και έγιναν γνωστές στις 3/5/2012, τρεις ημέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές.
Σύμφωνα με αυτές: Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το Γυμνάσιο Λιαπάδων συγχωνεύεται με το Γυμνάσιο Σκριπερού με έδρα το Σκριπερό και το Γενικό Λύκειο Σκριπερού μετατρέπεται σε Λυκειακές τάξεις προσαρτημένες στο Γυμνάσιο Σκριπερού.
Στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συγχωνεύεται το 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και καταργούνται τα Νηπιαγωγεία Σκριπερού, Πέλεκα, 5ο πρώην Δήμου Κορισσίων και Καλαφατιώνων.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις στις Τοπικές Κοινωνίες και την εκπαιδευτική κοινότητα, διότι δεν ήταν μόνο αντίθετες με την εκπεφρασμένη άποψή τους και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28/2/2012) αλλά οι περισσότερες απ’ αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν στις γραπτές εισηγήσεις των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε στην εισήγηση του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, όπως ο ίδιος προφορικά μας διαβεβαίωσε.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί το Υπουργείο θέλησε να αιφνιδιάσει και να αγνοήσει τους εμπλεκόμενους φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σε σχετική εγκύκλιό του ανέφερε ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις τους.
Καλούμε τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή του, σύμφωνα με την οποία θα αποστείλει εισήγηση στο Υπουργείο για την ανάκληση αυτών των αποφάσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει:
Α. Να εκφράσει την αντίθεσή του:
1. Στη συγχώνευση του Γυμνασίου Λιαπάδων με το Γυμνάσιο Σκριπερού (η κατασκευή των σχολείων αυτών έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το 2020).
2. Στη μετατροπή του Γενικού Λυκείου Σκριπερού σε Λυκειακές τάξεις προσαρτημένες στο Γυμνάσιο Σκριπερού.
3. Στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νηπιαγωγείων.
Β. Να ζητήσει από το Υπουργείο την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων.
Η προσπάθεια και ο αγώνας της ηγεσίας του τόπου και των εμπλεκόμενων φορέων πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη σημερινή απόφαση μέχρι τη δικαίωση».
Οι τοποθετήσεις των εκπροσωπών των συλλόγων γονέων
Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Λιαπάδων και Σκριπερού καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο Νίκος Μποζίκης, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων των Λιαπάδων στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περιφέρειας και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Γ. Τρεπεκλή για την συμπαράστασή του στο αίτημα των Λιαπαδιτών να μην κλείσει το Γυμνάσιο της περιοχής.
Η Αγγελική Λουκανάρη, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Σκριπερού έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου να μην λαμβάνει υπόψη του την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την άποψη της τοπικής κοινωνίας και τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι όλη μέρα στους δρόμους για τις μετακινήσεις των μαθητών.
Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας
Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής δήλωσε ότι η πολιτεία είναι ανύπαρκτη και αιφνιδιάζει καθημερινά με τις αποφάσεις της, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Συνεχώς αγανακτώ με θέματα που προκύπτουν και την απίστευτη γραφειοκρατία. Θα ζητήσω συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και θα ζητήσω να είναι παρόντες και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για να έχουμε μια επίσημη απάντηση και να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Ευθύνης» Αλέκος Αυλωνίτης ζήτησε επιπλέον να υπάρξει μια μελέτη, που θα καταγράφονται πλήρως τα σχολεία που λειτουργούν και που χρειάζονται νέες σχολικές μονάδες, ώστε να μπορεί ο Δήμος να τεκμηριώνει τα αιτήματά του.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Τελικά το Σώμα ομόφωνα ψήφισε:
«Να ανακληθούν οι αποφάσεις με τις οποίες συγχωνεύεται το Γυμνάσιο Λιαπάδων με το Γυμνάσιο Σκριπερού και μετατρέπεται το Γενικό Λύκειο Σκριπερού σε Λυκειακές τάξεις προσαρτημένες στο Γυμνάσιο Σκριπερού,
- γιατί αιφνιδιάστηκαν οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της εκπαίδευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο και αγνοήθηκαν οι απόψεις τους,
- γιατί δεδομένης της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει εγγύηση για τη μεταφορά των μαθητών, γιατί η κατασκευή των κτιρίων των δύο Γυμνασίων χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και επιβάλλεται η λειτουργία τους και
- γιατί λόγοι παιδαγωγικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί συνηγορούν στη μη εφαρμογή των αποφάσεων του υπουργείου παιδείας».

πηγή: www.corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου