Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ποιά ΜΜΕ και ποιoί δημοσιογράφοι, είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Π+13» ΓΙΑ ΤΑ MEDIA
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι εναντίον του μνημονίου
Οι ίδιοι οι πολίτες διαμορφώ­νουν το Χάρτη των Μίντια. Η «Π+13» σε συνεργασία με την Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία προχώρησε σε έρευνα της κοινής γνώμης σχετικά με τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ραδιοφώνων, καναλιών, εφημερίδες και φυσικά δημοσιογράφων, απέναντι στο μνημόνιο. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά πανελλαδικά στο χρονικό διάστημα από 14 έως και 16 Μαΐου ρωτήθηκαν χίλια άτομα. Εξάχθηκαν ορισμένα συμπεράσματα που άλλοτε επιβεβαιώνουν αυτά που ο χρόνος έχει εμπεδώσει ως άποψη στην κοινή γνώμη ενώ σε άλλα σημεία υπάρχει και το στοιχείο της εκπλήξεως.
Η «χαρτογράφηση» αυτή των αποτελεσμάτων είναι σαφές ότι διαμορφώνει ένα σκηνικό και… πολιτικό. Τα συμπεράσματα φυσικά ανήκουν στους αναγνώστες της «Π+13».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: Εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13»
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: Απεικόνιση της κοινής γνώμης σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Σχεδιασμός δείγματος 1.000 ατόμων, πραγματοποιήθηκαν 1.015 συνεντεύξεις.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ:Πανελλαδική κάλυψη.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Υπολογιζόμενο στατιστικό σφάλμα ≈ 2,7%.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: Πληθυσμός της Ελλάδας από τους προσωρινούς πίνακες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απογραφή του 2011. Στο δείγμα έγινε στάθμιση ανά φύλο και ηλικία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από τον υπολογιζόμενο πληθυσμό 2008.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ:14-16 Μαΐου 2012.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία – σταθμισμένη ανά φύλο και ηλικία.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη μέθοδο CATI.

Κεφάλι στη μνημονιακή πολιτική για Μega, ANT1 και ΣΚΑΪ
Μπροστά το Mega, ο ANT1 και ο ΣΚΑΪ στα κανάλια που θεωρεί ο κόσμος ότι στηρίζουν περισσότερο τη μνημονιακή πολιτική. Σημειώνεται, όπως θα δείτε και στην κάρτα, ότι οι ερωτηθέντες απάντησαν χωρίς να τους αναγνωστούν τα ονόματα των καναλιών, άρα υπήρχε και η δυνατότητα της πολλαπλής απάντησης. Ακολουθούν το «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ» που φθάνει το 21,5% καθώς και η ΝΕΤ και η ΕΡΤ.
ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και τα κρατικά, ραδιόφωνα υπέρ του μνημονίου
Ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ και τα κρατικά ραδιόφωνα βαστούν τα σκήπτρα στη μνημονιακή πολιτική σύμφωνα με την έρευνα. Ακολουθούν τα ραδιόφωνα του Sfera, το Real FM και το Βήμα FM. Xαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες δεν απάντησαν
Ελάχιστα τα κανάλια που δεν στηρίζουν το μνημόνιο
Ελάχιστα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική. Πρώτο, σύμφωνα με την έρευνα, το Extra, δεύτερο το Kontra και ακολουθούν… το «κανένα κανάλι» και ο ΣΚΑΪ. Χαμηλά ποσοστά αντιμνημονιακών καναλιών συγκεντρώνουν ο Alpha, o Star και τα κρατικά κανάλια.
Ο Real FM πρώτος στην αντιμνημονιακή πολιτική
Είναι πλήρως ταυτισμένες οι απόψεις για την αντιμνημονιακή πολιτική μεταξύ των δημοσιογράφων που δεν υποστηρίζουν το μνημόνιο και… ραδιοφωνικού σταθμού, στην προκειμένη περίπτωση του Real FM, που είναι πρώτος με υπερδιπλάσιο μάλιστα ποσοστό από τον δεύτερο στην άσκηση αντιμνημονιακής πολιτικής.
Ας μην ξεχνάμε ότι Νίκος Χατζηνικολάου και Γιώργος Τράγκας έρχονται στις πρώτες θέσεις της άσκησης αντιμνημονιακής πολιτικής, άρα η έρευνα και στο σημείο αυτό επιβεβαιώνεται, αφού και οι δυο δίνουν τον τόνο της πολιτικής στον Real.
Στην πρώτη πεντάδα και ο σταθμός της Αριστεράς, καθώς και ο Ράδιο Εννέα, ο ΣΚΑΪ και ο Αθηνα 98,4. στην κορυφή
Δυό Γιώργηδες
Δύο Γιώργηδες, ο Γιώργος Τράγκας και ο Γιώργος Παπαδάκης, έμπειροι δημοσιογράφοι και με το δικό τους κοινό ο καθένας, φιγουράρουν στις δυο πρώτες θέσεις των δημοσιογράφων που θεωρούν οι ερωτηθέντες ότι στηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική. Ακολουθεί ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Γιώργος Αυτιάς, ενώ η πρώτη γυναίκα συνάδελφος που εμφανίζεται στον… αντιμνημονιακό πίνακα είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Ψηλά στις προτιμήσεις των αντιμνημονιακών δημοσιογράφων η Χούκλη, ο Ευαγγελάτος και ο Παπαγιάννης. Από τα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι αν και από τους πρώτους αντιμνημονιακούς ο Γιώργος Παπαδάκης δεν κατορθώνει να αντιστρέψει τις εντυπώσεις για τον ΑΝΤ1 τον οποίο θεωρούν… τον κατεξοχήν μνημονιακό σταθμό οι ερωτηθέντες.
Σκίζει το Mega στους μνημονιακούς
Την πρώτη θέση παίρνει το κανάλι της Μεσογείων, όσον αφορά τους δημοσιογράφους που χαρακτηρίζονται μνημονιακοί. Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης Μανώλης Καψής, Παύλος Τσίμας καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις και ακολουθούν η Έλλη Στάη στην κρατική τηλεόραση και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστικό είναι, όπως υπογραμμίζεται στον πίνακα, ότι η πρώτη τετράδα του Mega καταλαμβάνει πάνω από το 70% των απαντήσεων που έχουν δώσει ονόματα και όχι απαντήσεις στις κατηγορίες του «δεν ξέρω» ή «όλοι».
Κατά του μνημονίου «Ριζοσπάστης», «Real News», «Αυγή», «Ποντίκι» και «Πρώτο Θέμα»
Δεν στηρίζουν το μνημόνιο οι εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Real News», «Αυγή», «Ποντίκι» και «Πρώτο Θέμα» και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Το ίδιο χαρακτηριστικό με την προηγούμενη ενότητα συναντάται και εδώ. Περισσότεροι από τους μίσους, το 55,8%, απαντούν ότι δεν ξέρουν στην ερώτηση «ποιες κατά σειρά εφημερίδες θεωρείτε ότι υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική».
«Νέα», «Καθημερινή», «Έθνος» και «Ελ. Τύπος» πρώτοι στη στήριξη του μνημονίου
Οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Η Καθημερινή», «Έθνος» και «Ελεύθερος Τύπος» είναι οι εφημερίδες που στηρίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, το μνημόνιο.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το 54,6% των ερωτηθέντων δεν έδωσε απάντηση στη σχετική ερώτηση για το ποιες εφημερίδες θεωρούν ότι στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική.

Αναλυτικότερα στοιχεία στο www.paraskevi13.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου