Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δικαστική απόφαση – σταθμός για τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας

Μία δικαστική απόφαση που χαρακτηρίστηκε «σταθμός» από περιβαλλοντικές οργανώσεις όσον αφορά το ζήτημα της εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, εξέδωσε Δικαστήριο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής ο οποίος είχε διατάξει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site για θέματα Αυτοδιοίκησης aftodioikisi.gr, η εν λόγω απόφαση δίνει το δικαίωμα σε φορείς περιοχών που θίγονται από το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες να καταφέρουν να βάλουν «φρένο» στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες μέσω του νομοσχεδίου θα μπορούν να επεκταθούν σε περιοχές, καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Στο ρεπορτάζ επικαλείται η θέση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας», τα μέλη της οποίας υπογραμμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Πολλά περιφερειακά συμβούλια έχουν ζητήσει την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και ζητούν να υπάρξει νέα ΚΥΑ που να λαμβάνει υπ΄ όψιν τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (περιβάλλον, τουρισμός) που έχει κάθε περιοχή.

πηγή: www.corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου