Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

«Επιτελικό» μπάχαλο στον τουρισμό με φόντο... ηλιοβασιλέματα


Από τα ηλιοβασιλέματα του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη μέχρι την πικρή πραγματικότητα του ελληνικού τουρισμού η απόσταση αποδείχτηκε πολύ μεγάλη και η διαχείριση της κυβέρνησης καταστροφική. To εύκολο ήταν στη διάρκεια της πανδημίας να διακοπούν τα πάντα, το δύσκολο ήταν να υπάρξει σχεδιασμός και προγραμματισμός για το άνοιγμα της πιο βαριάς «βιομηχανίας» που διαθέτει η χώρα και δυστυχώς η αποτυχία που καταγράφεται θα στοιχίσει ακριβά στην ήδη κλονισμένη οικονομία και σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
Το «επιτελικό κράτος» αποτυγχάνει τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης όσο και της υγειονομικής κάλυψης. Η στρατηγική της χαρακτηρίζεται από παλινωδίες καθώς οι διάφοροι υπουργοί της αλληλοδιαψεύδονται, οι επίσημες ανακοινώσεις αναιρούνται από μεταγενέστερες δηλώσεις και η αβεβαιότητα που αυτό προκαλεί στο εξωτερικό, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις. Όπως συνέβη στην Κρήτη, λόγω των λανθασμένων χειρισμών και όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης ενημέρωσης, λόγω κακού προγραμματισμού με τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας, λόγω αδυναμίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού ήδη πριν την 1η Ιουλίου είχαν διαπιστωθεί πλημμελείς ή ανύπαρκτοι έλεγχοι στις πύλες εισόδους,  και να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός. Ήδη η υγειονομική κάλυψη στα νησιά αντιστοιχεί σε εποχές προ πανδημίας, με τεράστιους κινδύνους. 
Άλλο μεγάλο πλήγμα υπήρξε η περιβόητη ηλεκτρονική φόρμα. Ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για ακατανόητη και προβληματική «φόρμα εντοπισμού επιβατών» που οδήγησε σε ακυρώσεις, όπως αναφέρει η γερμανική Handesblatt. Τουρίστες από διάφορες χώρες διαμαρτύρονται ότι ακόμη και όταν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, αφού έχουν περάσει μεταξύ άλλων «εξετάσεις γεωγραφίας», δεν παραλαμβάνουν ποτέ τον QR κωδικό που χρειάζεται κατά την άφιξή τους. 
Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μοιάζουν πλέον με στοιχηματισμό αφού σπανίως «πέφτουν μέσα», ειδικά στην πολύπαθη Βόρεια Ελλάδα.  Τη Δευτέρα για παράδειγμα ανακοινώνει ότι την 1η Ιουλίου ανοίγει το τελωνείο στις Καστανιές και κλείνει ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας στη Ροδόπη, που είχε ανοίξει πριν 15 μέρες. Τελικά διαψεύστηκε και στα δύο, ήδη όμως υπήρξε πανικός και μαζικές ακυρώσεις από Βούλγαρους τουρίστες που έπρεπε να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να βρεθούν στον Προμαχώνα. Όμως καμία επίσημη απόφαση δεν ελήφθη και οι τοπικές αρχές δεν έχουν καμία επίσημη απάντηση για ό,τι ισχύει τελικά. Η κυβέρνηση είχε προλάβει να «ανατινάξει» τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και τα ρεύματα από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ήδη στις 15 Ιουνίου όταν και πάλι οι ανακοινώσεις είχαν διαψευστεί από τις ουρές στα τελωνεία
Το ζήτημα της μικρής τουριστική περιόδου ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και τη ελληνική οικονομία, μετά το σοκ της πανδημίας. Η Ελλάδα διαχρονικά παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για διάφορες τουριστικές αγορές, όμως η κυβέρνηση «κατάφερε» να αποτρέψει ένα μέρος ακόμη και αυτών των μειωμένων τουριστικών ροών, λόγω της πανδημίας, που θα την επισκέπτονταν φέτος. Και αυτό θέλει πραγματικά προσπάθεια. 
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου