Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Διαζύγια και «αντι-ΣΥΡΙΖΑ λαγούμια»


Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ μετά από 4 χρόνια συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνιστούσε μείζονα κυβερνητική κρίση και αποσταθεροποίηση, όμως τελικά με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού με επίκεντρο το Μακεδονικό και τον τρόπο που ήρθε το διαζύγιο, φαίνεται να συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σενάριο πιο βατό. Όμως η αντιστροφή της ροής των πολιτικών γεγονότων έφερε ένα σχετικά «βελούδινο» διαζύγιο με τον Καμμένο, σταματά τη φθορά που προκαλούσε τους τελευταίους μήνες η υπόθεση του Μακεδονικού στην κυβέρνηση και, κυρίως, ανατρέπει τους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης, κρατώντας την πολιτική πρωτοβουλία για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν επενδύσει τη στρατηγική τους στην πολιτική απονομιμοποίηση ή και πτώση της κυβέρνησης με πρόσχημα το Μακεδονικό, ο Πρωθυπουργός  εργαλειοποιεί την κρίση και βγαίνει – κατά τις ενδείξεις- με μια νέα πλειοψηφία και ορίζοντα εξάντλησης της τετραετίας, σενάριο που πριν λίγες μέρες ήταν εξαιρετικά αμφίβολο.


Το δεύτερο πεδίο το οποίο αποτελεί βασικό στόχο για τον πρωθυπουργό, όπως δείχνει και η ομιλία του στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών,  είναι το πολιτικό και προγραμματικό πεδίο της κεντροαριστεράς. Η απομόνωση του ΚΙΝΑΛ και άλλων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με καταλύτη το Μακεδονικό αλλά και η ιδεολογική απουσία των ΑΝΕΛ από τα κυβερνητικό σχήμα είναι τα δύο όπλα με οποία πλέον διαμορφώνει με απόλυτους όρους το δίπολο προόδου και συντήρησης στο πολιτικό σύστημα απέναντι στα «αντιΣΥΡΙΖΑ λαγούμια», όπως τα σχηματοποίησε  ο Σπύρος Δανέλλης.

Η κρίση που ξεκίνησε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, φαίνεται να κλείνει με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, σε ένα διάστημα κατά το οποίο οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού οδήγησαν σε αλλαγή συσχετισμών, που έμοιαζε αδύνατη πριν λίγο καιρό, και τον φέρνει ενισχυμένο. Βέβαια, αυτό απαιτεί το σχέδιό του να αποτυπωθεί στη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης και στο έργο που θα παράξει το επόμενο διάστημα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου