Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

«Κάτω τα χέρια από τον αγαπητό»

του Τάσου Παππά

Έκρυψαν το ένα, παραπλάνησαν για το άλλο, πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα για το τρίτο, θυμήθηκαν τι έκαναν οι προηγούμενοι για το τέταρτο, τούτη τη φορά δεν μπόρεσαν να αποσιωπήσουν το θέμα της Ικαρίας. 

Το προσπάθησαν πάντως. Την πρώτη μέρα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν ούτε αράδα για τη συγκέντρωση κατοίκων του νησιού εναντίον του πρωθυπουργού, ούτε αράδα για το γεύμα στο μπαλκόνι όπου πήραν μέρος καμιά τριανταριά νοματαίοι, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης των αρίστων.

Επειδή όμως σήμερα δεν ισχύει εκείνο που λέγαμε κάποτε για τη δύναμη της τηλεόρασης -«ό,τι δεν παίζει η τηλεόραση δεν έχει συμβεί»- και επειδή η υπόθεση πέρασε τα σύνορα της χώρας, δεν γινόταν η ιστορία να μείνει στο σκοτάδι. Η πρώτη γραμμή άμυνας του κυβερνητικού στρατού σαρώθηκε. Οι λεγεώνες των εχθρών, στην περίπτωσή μας η αλήθεια όπως προέκυπτε από τα γεγονότα, απειλούσαν το ίδιο το στρατηγείο, οπότε έπεσαν στη μάχη όλες οι δυνάμεις. Η ασπίδα που προσέφερε ο εγκαλούμενος βουλευτής ήταν από σάπιο ξύλο. Εγινε θρύψαλα στην πρώτη επαφή με την κοινή λογική. Οι φωτογραφίες τον διέψευσαν πανηγυρικά. Με καθυστέρηση 24 ωρών επιστρατεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτός δεν έχει ακόμη αποκτήσει την κακή φήμη του προκατόχου του και επιχειρεί με διαφορετικό ύφος (αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε) να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δύσκολη δουλειά ομολογουμένως. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας και ότι δεν προσφέρει τη συναίνεση που έχει ανάγκη ο κόσμος. Τυποποιημένη δήλωση.

Κάποιοι φανατικοί ενδεχομένως να πείστηκαν. Γι’ αυτούς άλλωστε, για ό,τι συμβαίνει στη χώρα ακόμη και τώρα ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση. Το δαιμονικό μίσος τους για τη μεγάλη παρένθεση (2015-2019) δεν έχει μειωθεί. Δεν θα αντέξουν αν υπάρξει επανάληψη. Οι φανατικοί όμως δεν αρκούν. Για να ηγεμονεύσεις χρειάζεσαι τους σοβαρούς και τους μετριοπαθείς. Γι’ αυτούς τέτοιου τύπου επιχειρήματα είναι αστεία. Συνεπώς ήταν απαραίτητη και μια δειλή, μια έμμεση αυτοκριτική. Φαντάζομαι πόσο κόπο κατέβαλαν οι συντάκτες της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου καθότι με την αυτοκριτική οι άριστοι έχουν πάρει διαζύγιο, αν είχαν ποτέ παντρευτεί. «Στις μελλοντικές περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα», συμπλήρωσε ο κ. Ταραντίλης. Μάλιστα.

Το μήνυμα εστάλη. Οι δημοσιολόγοι της παράταξης έσπευσαν να το εμπλουτίσουν. Στόχος; Να μείνει στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός. Δεν φταίει αυτός, φταίει ο βουλευτής που δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε. Δεν φταίει αυτός, φταίνε οι συνεργάτες του και οι σύμβουλοί του που δεν τον προστάτευσαν και τον άφησαν να εκτεθεί. Στη σέντρα λοιπόν ο βουλευτής, στη σέντρα και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο ίδιος; Αθώος. Αλλωστε υπόσχεται ότι δεν θα ξανασυμβεί. Μα, είναι η δεύτερη φορά που ξέφυγε. Γιατί να τον εμπιστευτούμε; Και τι θέλετε, βρε άνθρωποι εμπαθείς; Να αυτομαστιγωθεί; Μα, είναι αγαπητός. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Σύντομα θα εμφανιστούν νέες… έγκυρες και… ανιδιοτελείς μετρήσεις που θα δείχνουν τη διαφορά στις 35 μονάδες. Είναι κυρίαρχος. Οπότε μην τον αγγίζετε.

Το είπε και ο Μ. Βορίδης: «Οταν εμφανίζεται πολιτικός, μάλιστα του διαμετρήματος και της εμβελείας του συγκεκριμένου πρωθυπουργού, τον οποίο -τι να κάνουμε τώρα- και τον σέβεται και τον αγαπά ο ελληνικός λαός, θα υπάρχουν αναπόφευκτα, ό,τι μέτρα και να πάρεις, κάποιες εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του». Αναρωτιέμαι αν έχουμε να κάνουμε με αχαλίνωτη ελαφρότητα ή με απύθμενη αλαζονεία. Φοβάμαι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο.

Ανάγωγα

Το θέμα της Ικαρίας είναι σοβαρό. Παίζει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παίζει έστω και με το ζόρι στα εγχώρια φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, οι υπουργοί που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό έχουν κακόφημο παρελθόν -ο ένας μάλιστα έχει πέσει σε αλλεπάλληλες γκάφες- οπότε χρειάζεται κάποιος αντιπερισπασμός. Κανένα «σκάνδαλο» που θα εμπλέκεται ο Τσίπρας, καμιά προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει πράξεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέλος πάντων. Κι ας μείνει στην επικαιρότητα λίγες μέρες. Για να δούμε τι θα ανασύρουν από τα ελώδη υπόγειά τους.

EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου