Η πολιτική σύγκρουση, το blame game με τη "Μήδεια" και ο Στέφανος Μάνος
της Μαρίνας Αλεξανδρή
O Γιώργος Πατούλης βγήκε λάβρος στα κανάλια κατά του ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει ως υπεύθυνους τους Δήμους και την Περιφέρεια που δεν είχαν κλαδέψει τα δέντρα και δεν είχαν ρίξει αλάτι, και ο Νίκος Χαρδαλιάς ρίχνει την ευθύνη στην οργή της «Μήδειας» που, όπως είπε, «ήταν μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 20 χρόνων». Ο δε δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται μετά από δύο ημέρες απουσίας στα τηλεπαράθυρα για να δηλώσει ότι, δυστυχώς, ο δήμος δεν διαθέτει υποδομές για να αντιμετωπίσει τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Λαμία.
Συνοπτικά, το θρίλερ της γενικής διάλυσης που προκάλεσε στην Αττική και την Εύβοια ένα 48ωρο πέρασμα του χιονιά - με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν ακόμη χωρίς ρεύμα - οδεύει προς το τέλος του με την επανάληψη του συνήθους blame game, με το ναυάγιο του επιτελικού κράτους, και με εμφανή την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί πρωτίστως όχι τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία αλλά το πολιτικό τους κόστος.
Αυτή η διαχείριση δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους, ήδη φορτισμένους πολιτικούς τόνους:
«Ο κόσμος που ξεπαγιάζει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, τρώει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη», δήλωσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Και ο τελευταίος πολίτης έχει κατανοήσει πλήρως το σχέδιο του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, αλλά επιτελική προπαγάνδα».
«Σας λιβανίζουν», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «οι ίδιοι δημοσιογράφοι που τότε σπάγαν τα μικρόφωνα και την ίδια στιγμή πάνω από 250.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άνθρωποι με νοσήματα που είχαν την ανάγκη οξυγόνου αποκλεισμένοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα συνεργεία σπίτια τους».
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες κανείς οδηγός δεν εγκλωβίστηκε σε εθνικές οδούς σε αντίθεση με το 2017.
Παρέλειψε να πει πως κανένας οδηγός δεν εγκλωβίστηκε διότι, για πρώτη φορά στα χρονικά η εθνική οδός έκλεισε προληπτικά, στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
"Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες", δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης, για να συνεχίσει όμως αμέσως μετά τον… καυγά, λέγοντας: «Επειδή ακούσαμε το κ. Τσίπρα στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας».
Ως προς τις εντυπώσεις, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να αντιπολιτευτεί την αντιπολίτευση δείχνει ότι το ναυάγιο διαχείρισης της κακοκαιρίας αφήνει σοβαρό πολιτικό ζήτημα και για το «επιτελικό κράτος» και για το επικοινωνιακό αφήγημα περί «αρίστων» του Μαξίμου.
Ως προς το παρασκήνιο, εκείνο που κόστισε περισσότερο στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν τα φίλια πυρά και το ... κίνημα της Εκάλης. Ειδικά η ανάρτηση του Στέφανου Μάνου με την οποία περιέγραφε πως έμεινε χωρίς ρεύμα επί 36 ώρες στην Εκάλη και ερωτούσε εάν «έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;» βρήκε υψηλή απήχηση και εντός της Κοινοβυλευτικής Ομάδας της ΝΔ όπου η δυσφορία για τους «τεχνοκράτες» της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο έντονη.
Ο πρώην υπουργός μάλιστα, και θερμός θιασώτης του φιλελευθερισμού και της ιδιωτικής εμπλοκής στο κράτος, επανήλθε σήμερα συγκρίνοντας την διαχείριση της «Μήδειας» με την διαχείριση στο Μάτι:
«Πραγματικά νομίζω», δήλωσε στο kathimerini.,gr, ότι η χαοτική κατάσταση αυτή μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και των δήμων θυμίζει ό,τι έγινε στην πυρκαγιά στο Μάτι, με την πυροσβεστική και τους δήμους που δε συνεννοούνταν».
Πρόσθεσε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση για τη σωστή λειτουργία του: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αρκεί αυτό», τόνισε, εκτιμώντας ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται ευλαβικά. Η τήρησή τους πρέπει να είναι δέκα φορές αυστηρότερη για μια εταιρία που συνιστά μονοπώλιο, όπως στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ».
Και κατέληξε, δείχνοντας μάλλον ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο φιλελευθερισμού και ιδιωτικής οικονομίας από εκείνο που εφαρμόζει η κυβέρνηση: «Ιδιωτική», είπε, «είναι και εδώ στην Εκάλη η εταιρία ύδρευσης, η Εκάλη ΑΕ. Εδώ και 24 ώρες δεν έχουμε νερό και όταν τηλεφώνησα το απέδωσαν στη διακοπή του ρεύματος. Ρώτησα εάν έχουν γεννήτρια και μου απάντησα ότι… χάλασε. Συνεπώς δεν έχει τόσο σημασία η ιδιωτικοποίηση, όσο οι κανόνες λειτουργίας».
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου