Η ομολογία του Υπουργού Οικονομικών, οι προειδοποιήσεις Χατζηδάκη και η κοινωνία του ενός τρίτου
της Μαρίνας Αλεξανδρή
Η κυβέρνηση... πανηγυρίζει από προχθές διότι η Κομισιόν υπολογίζει την ύφεση του 2020 στο 10%.
Οι πρώτοι πανηγυρισμοί ήρθαν διότι διαψεύδεται, όπως τονίζεται σε πολλαπλές διαρροές από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ για διψήφιο ποσοστό ύφεσης.
Ο δεύτερος γύρος πανηγυρισμών είχε να κάνει με το γεγονός ότι η Κομισιόν στην εκτίμησή της για το ΑΕΠ του 2021 δεν έχει υπολογίσει τα 5,5 δις που προσδοκά να εκταμιεύσει η Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος έχοντας αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση, εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου χαρακτήριζαν χθες το βράδυ συντηρητική και «τεχνική» την εκτίμηση αυτή των Βρυξελλών, επέμεναν στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το 2021, και μάλιστα τόνιζαν πως όταν έρθουν και ενσωματωθούν τα πρώτα 5,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 5%.
Σε πρώτη ανάγνωση, το πανηγυρικό αυτό αφήγημα– όπως και το πλεόνασμα αισιοδοξίας που εξέπεμψε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο ίδιος ο πρωθυπουργός – σκοντάφτει πάνω στην ίδια την πραγματικότητα των αριθμών, και την πρόσφατη οικονομική ιστορία.
Η ύφεση του 10% είναι μακράν υψηλότερη από την συρρίκνωση του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί ακόμη και στις χειρότερες χρονιές της εποχής των Μνημονίων. Το 2010 η ετήσια ύφεση έκλεισε στο 4,9%, το 2011 στο 7,1%, το 2012 στο 6% και το 2013 στο 4,2%. Κι ακόμη και στο μη χειρότερο σενάριο, εκείνο της ανάκαμψης φέτος με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού και όχι αυτές της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2021 θα έχει γυρίσει, σε όρους πλούτου και παραγωγής, τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω.
Σε δεύτερη ανάγνωση, ακόμη και στο καλό σενάριο, oι προκαταβολικοί πανηγυρισμοί και το κυβερνητικό «success story», δεν αφορούν όλους διότι η ανάκαμψη, όταν και όπως έρθει, δεν πρόκειται να έρθει για όλους. Το ομολόγησε ευθέως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μετά και την απόφαση για το νέο καθολικό lockdown στην Αττική.
«Προφανώς η εικόνα αυτή είναι χειρότερη από την κατάσταση που περιμέναμε. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη από αυτή που περιμέναμε στον προϋπολογισμό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Χρήστος Σταϊκούρας. Και αμέσως μετά έστειλε και το μήνυμα για το ποιος, και πως, θα πληρώσει τον λογαριασμό: «Θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας», είπε, «αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».
Η φράση αυτή ίσως εξηγεί και την επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη το τελευταίο διάστημα να προειδοποιεί πως τα μέτρα ανάταξης, μετά την πανδημία, θα είναι «στοχευμένα» και όχι οριζόντια. Πιο απλά, θα στηριχθούν όσες επιχειρήσεις ήταν «υγιείς» και «βιώσιμες» πριν την κρίση και όχι τα «ζόμπι».
Ακόμη περισσότερες εξηγήσεις μάλλον έδωσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Αφού πρώτα πανηγύρισε και εκείνος «τις συγκριτικές μελέτες που δείχνουν ότι από την αρχή της πανδημίας ότι η Ελλάδα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. ως προς την εξέλιξη της ανεργίας», περιέγραψε το – μετά πανδημίας – μέλλον εργαζόμενων και ανέργων.
Ως προς το επίδομα ανεργίας, είπε ότι «μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους». Κοινώς, μελετάται πως θα περικοπεί το επίδομα ανεργίας διότι, κατά το γνωστό δόγμα της έκθεσης Πισσαρίδη, πιο αποτελεσματικές πολιτικές σημαίνει «ενεργητικές» και «μη επιδοματικές πολιτικές απασχόλησης».
Για τα εργασιακά, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».
Η «κοινή λογική» και ο «ευρωπαϊκός μέσος όρος» στην «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» σημαίνουν μετατροπή του 8ώρου σε 10ωρο και απελευθέρωση των απλήρωτων υπερωριών. Πιο απλά, κατά τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο», η ύφεση θα είναι για όλους, η ανάκαμψη για λίγους, και σε… όποιον αρέσει. Διότι, όπως είπε και πάλι χθες στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, «εάν δεν σας αρέσει η Ευρώπη, να μας υποδείξετε μια περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει».
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου