Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Μαύρη τρύπα η ενημέρωση


του Πέτρου Μανταίου

Δεν έχει ξαναγίνει, από τη μεταπολίτευση και μετά, αυτό που γίνεται τώρα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως έντυπα και τηλεοπτικά. Δεν προλαβαίνεις πια παρασιωπήσεις, στρεβλώσεις,.. απαλείψεις, επιλεγμένες ειδήσεις, παραπληροφόρηση… Ο,τι εν γένει, με βάση όσα στοιχειώδη διδαχθήκαμε οι παλαιότεροι, δεν αποτελεί είδηση, μοστράρει στις πρώτες σελίδες και ως πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία. Και ό,τι αποτελεί είδηση, με στοιχειώδεις κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας, την καταπίνει το σκοτάδι μιας ενδημικής ανοησίας, ενός απερίγραπτου στρουθοκαμηλισμού. Οπου, αυτό που επιχειρείται να κρυφτεί από τους Ελληνες, το βλέπουν από τους Πορτογάλους μέχρι τους Ινδούς!
Μέχρι που το τύπωσαν και το κυκλοφόρησαν και σε «οδηγία» στα δημοσιογραφικά γραφεία της ΕΡΤ οι ευήθεις: «Δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε και βίντεο από τη βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη, Ικαρία»· σημείωμα, όχι επίσημο κείμενο! Αν και γι’ αυτό τους έχω άξιους: να βγάλουν και ανακοίνωση ότι δεν δημοσιεύουν ειδήσεις που δεν θέλουν (ή δεν τους αφήνουν) να δημοσιεύσουν. Η λέξη «κατάντια» είναι λίγη. Από την άλλη (σωστά μεν, αλλά συνειρμικά σε παραπέμπει σε… διπολισμό), πάλι η ΕΡΤ: «… λόγω της αυτονόητης ευαισθησίας που οφείλει η Δημόσια Τηλεόραση, ο ηθοποιός για τον οποίο έχουν υποβληθεί επώνυμες καταγγελίες προς έλεγχο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από σήμερα δεν μετέχει πλέον στα γυρίσματα της (γνωστής) σειράς».
Το εκπληκτικό είναι το «σκεπτικό» με το οποίο «κάλυψε» την ΕΡΤ για τη «σιωπή» στην Ικαρία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος: «Ξέρετε, μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Εχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ». Αν όντως είναι έτσι και στην ΕΡΤ ενεργούν αυτοβούλως, τότε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού της δημοσιογραφίας είναι ιδιαζόντως επικίνδυνο. Αν στην ΕΡΤ κάνουν ό,τι κάνουν από σκέτο… φιλότιμο, τότε την έχουμε βάψει!

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου