Στην εποχή των σόσιαλ μίντια, ακόμα κι αν τα «επίσημα» ΜΜΕ παραβλέψουν ένα «ενοχλητικό» γεγονός, οι μαρτυριάρες εικόνες θα φτάσουν γρήγορα στο δημόσιο βλέμμα...
του Παντελή Μπουκάλα
Έπρεπε να φτάσουμε στον διάφανο διαδικτυακό κόσμο του 21ου αιώνα για να επαληθευτεί πλήρως ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Παλαιότερα η ρήση αυτή είχε τον χαρακτήρα της ανέφικτης ευχής ή της απειλής, παρά της διαπιστωμένης αλήθειας. Στην εποχή των σόσιαλ μίντια όμως, υπάρχουν παντού αμέτρητοι μικροπομποί ειδήσεων. Ακόμα λοιπόν κι αν τα «επίσημα» ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, παραβλέψουν ένα «ενοχλητικό» γεγονός, οι μαρτυριάρες εικόνες θα φτάσουν γρήγορα στο δημόσιο βλέμμα.
Ενα από τα σημαντικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Φούρνους και στην Ικαρία, η οποία από τα (φιλο)κυβερνητικά μέσα προβλήθηκε όπως ακριβώς θα περίμενε ο κ. Πέτσας. Μέσα στο καθαυτό γεγονός όμως, υπήρξαν τρία γεγονότα που υποτιμήθηκαν μέχρις αποσιωπήσεως, με την άνευ ερείσματος προσδοκία ότι «θα τα πάρει το ποτάμι». Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης, τι πιο λογικό σε χώρα δημοκρατική με σοβαρότατα προβλήματα, έγινε αποδέκτης και έντονων διαμαρτυριών, όχι μόνο χειροκροτημάτων. Δεύτερον, κατά την επίσκεψή του στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου της Ικαρίας, ο ίδιος θερμομετρήθηκε στην είσοδο από μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού, αμέσως έπειτα όμως εισέβαλαν περί τα δέκα άτομα (τοπικοί παράγοντες; φρουροί;) χωρίς καμία προφύλαξη. Τρίτον, το «πρόχειρο και σύντομο γεύμα», που παρέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Στεφανάδης, ήταν γεύμα συνωστισμού σε μέρες απαγορεύσεων. Γι’ αυτό και συγκίνησε τους New York Times, το Politico, τον Guardian, την Deutsche Welle.
Η κυβερνητική πλευρά απάντησε, πρώτον, αργοπορημένα, δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ (ενώ τις εξηγήσεις τις αξιώνουν οι ζορισμένοι πολίτες) και, τρίτον, με εμμονή στην εικόνα. Ο κ. Στεφανάδης: «Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι εικόνες δεν ήταν οι πρέπουσες». Ο κ. Ταραντίλης: «Στις μελλοντικές περιοδείες θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα ώστε να μη δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα». Η κ. Πελώνη: «Οι εικόνες ακυρώνουν την ουσία». Η κ. Μπακογιάννη: «Οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης θα έπρεπε πάντα να έχουν στο μυαλό τους ότι η εικόνα μετράει πάρα πολύ και να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτό δεν έγινε. Από δω και πέρα θα γίνεται». Ο κ. Γεωργιάδης: «Η φρουρά του ήταν, και δημιουργήθηκε αυτή η εσφαλμένη εικόνα. Επικοινωνιακό είναι». Ο κ. Βορίδης: «Πάμε στην ουσία πέρα από την εικόνα;»
Ποια η ουσία; Μια διαπίστωση: αναγνώριση του σφάλματος, πλην μερική και από τρίτους. Και ένα ερώτημα: Μπορούν να γίνουν εικονομάχοι οι εικονολάτρες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου