Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Υποκρισία και αναλγησία


του Πάνου Τριγάζη*
Η 26η Ιουνίου τιμάται παγκοσμίως ως Ημέρα Δράσης για την πρόληψη και εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη μάστιγα αυτή «μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη»,...
Η 26η Ιουνίου τιμάται παγκοσμίως ως Ημέρα Δράσης για την πρόληψη και εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη μάστιγα αυτή «μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο εμπόριο ναρκωτικών και τη βία, τη διαφθορά και την τρομοκρατία, καθώς και με την εμπορία ανθρώπων». Πρόκειται για μεγάλο διεθνές πρόβλημα, που απειλεί και την ελληνική νεολαία, το αύριο της πατρίδας μας.
Για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται σύνθετες προσεγγίσεις και πολυδιάστατοι αγώνες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Διότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται με την υγεία, την κοινωνική συνοχή, τις διεθνείς ανισότητες, την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρων περιοχών, την προστασία του περιβάλλοντος.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει σημαντική δράση και για το πρόβλημα αυτό, μέσω του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UN Office on Drugs and Crime - UNΟDC). Όσο για τους αριθμούς, ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια τους ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών έστω και μία φορά. Εξαιρετικά κερδοφόρο είναι το εμπόριο των ναρκωτικών, του οποίου ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερο πιο κερδοφόρο διεθνές εμπόριο, μετά από εκείνο των όπλων. Ταυτόχρονα, μέρος του παράνομου αυτού εμπορίου δεν εντοπίζεται. Με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι οι έμποροι των ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες, κάνουν «χρυσές δουλειές», τελώντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σημαντική διαπίστωση είναι ότι, όχι τυχαία, οι δρόμοι των ναρκωτικών έρχονται από τον φτωχό Νότο προς τον πλούσιο Βορρά. Γνωστό είναι π.χ. ότι οι δρόμοι της κοκαΐνης φτάνουν στην Ευρώπη από τις χώρες των Άνδεων μέσω της Δυτικής Αφρικής, ενώ έχει προέλευση ηρωίνη κυρίως από το πολύπαθο Αφγανιστάν. Πρώτη στην κατανάλωση κοκαΐνης, η Β. Αμερική, με την Ευρώπη να ακολουθεί από κοντά. Πρόσφατη η εξάρθρωση δικτύου εμπορίας κοκαΐνης, με την σύλληψη και 11 Ελλήνων.
Η βαρύτατα πληγωμένη από την κρίση ελληνική κοινωνία πλήττεται και από τα ναρκωτικά, στα οποία οδηγούνται νέες και νέοι για πολλούς λόγους και αιτίες, που τυγχάνουν μελέτης από τους κοινωνιολόγους. Ευρισκόμενη σε παγκόσμιο σταυροδρόμι, η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα και για τα ναρκωτικά, όπως και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Οφείλει, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει την περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Όμως, θα πρόσθετα ότι η πιο αποτελεσματική θωράκιση της κοινωνίας μας έναντι της μάστιγας των ναρκωτικών είναι η απαλλαγή της το ταχύτερο δυνατό από την οικονομική κρίση και η αναπτέρωση των ελπίδων για ένα καλύτερο μέλλον.
Δυστυχώς, η μάχη κατά της μάστιγας των ναρκωτικών εμποδίζεται από λαϊκίστικες και υποκριτικές συμπεριφορές εκ μέρους συντηρητικών κύκλων της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς συμπεριλαμβανομένης. Χαρακτηριστικά τέτοιων συμπεριφορών, τρία πρόσφατα γεγονότα:
Δικαίως συγκλονίστηκε η κοινή γνώμη από τον θάνατο εντεκάχρονου μαθητή στη διάρκεια σχολικής γιορτής στο Μενίδι λόγω εξοστρακισμού σφαίρας. Δικαιολογημένη η ανησυχία και η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά υποκριτική και ετεροχρονισμένη η ευαισθητοποίηση του κόμματος του «νόμου και της τάξης», όπως αυτοπροσδιορίζεται η Ν.Δ., η οποία διαρκώς αναφέρεται στο δήθεν «άβατο» των Εξαρχείων, μη ακούγοντας τις προειδοποιήσεις Τόσκα για τα προβλήματα στο Μενίδι, που έγινε «η αποθήκη ναρκωτικών της Αθήνας», σύμφωνα με τη Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (“ΕφΣυν” 21.6.2017). Ακόμα χειρότερη, η προσπάθεια ενοχοποίησης για το πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα της εγκληματικότητας στον Δήμο Αχαρνών, μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας, των συνήθων υπόπτων Ρομά, που η περιθωριοποίησή τους ευνοεί τη δημιουργία εγκληματικών κυκλωμάτων στους κόλπους της. Στο Μενίδι, όμως, δρουν σε δίκτυα εγκληματικότητας και πολλοί από τους Έλληνες Πόντιους, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, και οι οποίοι συχνά έπεσαν θύματα ρατσισμού, ερχόμενοι στην Ελλάδα.
Κραυγαλέο δείγμα υποκρισίας της Ν.Δ. και παρατρεχάμενών της, η ανάδειξη σε μείζον πολιτικό θέμα τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με ισοβίτη εφοπλιστή, καταδικασμένο για την υπόθεση Noor1, ενώ επί πολύ καιρό δεν τους έχει απασχολήσει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πλοίο πιάστηκαν δύο τόνοι ηρωίνης.
Τρίτο γεγονός, η εκμετάλλευση του θανάτου χρήστη ναρκωτικών στον περίβολο του ΑΠΘ, που αναζωπύρωσε τη γνωστή δεξιά ρητορική ότι στα πανεπιστήμια αναπτύσσεται η εγκληματικότητα και γι’ αυτό δεν πρέπει να ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο. Μάλιστα, κάποιοι φοιτητές στο στυλ των «Παραιτηθείτε», έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πανεπιστήμιο, λόγω του προαναφερθέντος θανάτου.
Όμως, ο αγώνας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών απαιτεί προοδευτικές και όχι συντηρητικές συμπεριφορές και πολιτικές, μακριά από ρατσισμούς έναντι των εξαρτημένων ατόμων που χρήζουν προστασίας και συμπαράστασης. Σε διεθνές επίπεδο, απαιτείται η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας, δεδομένου ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οι αιτίες του είναι κοινωνικές και οικονομικές. Δεν θα ξεριζωθούν οι καλλιέργειες των ναρκωτικών αν η κοινή ανάπτυξη ή συνανάπτυξη δεν αντικαταστήσει το κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης.
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου