Έπλεξε το εγκώμιο της πολιτικής τάξης που διαχειρίστηκε το Σχέδιο Μάρσαλ, "λησμονώντας" την έκθεση Πόρτερ για τη "διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας"
του Λάμπρου Τσουκνίδα
Τελικά η φωτογράφηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο το σανό υπέκρυπτε ένα βαθύτερο νόημα το οποίο αποκαλύφθηκε σε όσους -όλους μας, χάρη στο Διαδίκτυο- παρακολούθησαν την προχθεσινοβραδινή του ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε, εύλογα, να προχωρήσει σε ιστορικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο τότε και στο τώρα προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της παράταξής του για τη μεγάλη αλλαγή που ευαγγελίζεται - βέβαια, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αναγκαιότητα βελτίωσης των κοινωνικών δομών που ο ίδιος θέλει να περάσει στους ιδιώτες, αλλά αυτό είναι μια απλή λεπτομέρεια. Διότι ο... σανός έκανε την εμφάνισή του όταν ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να μιλήσει για τη συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ στην παραμονή της χώρας στον «ελεύθερο κόσμο», χαρακτήρισε ως «κείμενο αναφοράς» την έκθεση Πόρτερ, για να ξεχάσει αμέσως μετά τι έχει πει ο Πόρτερ για τους προκατόχους της παράταξής του και για τις ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπεί. Και δεν το «ξέχασε» απλώς -το... γύρισε ανάποδα- ισχυριζόμενος ότι στο «ελληνικό θαύμα» «συνέβαλαν, επίσης, η υπευθυνότητα και η αίσθηση καθήκοντος που επέδειξαν οι Έλληνες πολιτικοί της εποχής εκείνης. Οι Έλληνες πολιτικοί που, σε πολλές περιπτώσεις, έθεσαν τον στόχο της εθνικής ανασυγκρότησης και τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας πάνω από τη μικροπολιτική αντιπαράθεση».
Τι έχει πει ο Πόρτερ; Ότι στόχος της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος «είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα». Τι έλεγε ειδικότερα ο Πόρτερ για την «κλίκα των τραπεζιτών»; Ότι «είναι αποφασισμένη πάνω απ' όλα να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια όποιο και αν είναι το κόστος σε ό, τι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας. Τα μέλη της θέλουν να διατηρηθεί ένα φορολογικό σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους». Οι επιχειρηματίες; «Είναι παλιές καραβάνες στο να μετατρέπουν τα κέρδη τους σε χρυσό ή συνάλλαγμα, να τα φυγαδεύουν και να τα διασφαλίζουν στο εξωτερικό. Τους είπα ότι ένας ξένος έχει την εντύπωση πως οι επιχειρηματίες της Ελλάδας ξεπουλάνε τη χώρα τους» έγραφε ο Πολ Πόρτερ το 1947.
Η προσπάθεια Μητσοτάκη να μας ταΐσει όλους σανό διά της απόκρυψης μιας γνωστής ιστορίας δεν αποτελεί ένα κλασικό δείγμα λαϊκισμού, καταπώς συνηθίζει να λέει ο ίδιος;
left
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου