Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Από το «ψυχή βαθιά» στο «με την ψυχή στο στόμα»



Όταν μετά από δύο χρόνια ανεργίας οι 2.100 αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπήκαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ένα χρόνο πριν, σαν χθες, 11 Ιουνίου του 2015, το κλίμα ήταν πανηγυρικό.
Της Αγγέλας Νταρζάνου
Συναυλίες, εκδηλώσεις χαράς, συγκίνηση κυρίως, η πολιτική ηγεσία παρούσα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς, κάμερες, δηλώσεις, μουσικές. Παρά την επιφαινόμενη χαρά -που ήταν πραγματική χαρά όμως- οι περισσότεροι είχαν το νου τους στην επόμενη μέρα. Τι θα αντικρίσουν; Τι έχει απομείνει από την παλιά ΕΡΤ;
Σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, αντιλαμβάνονταν, ο καθένας στην κλίμακα που του επέτρεπε το πόστο του, ότι παρέλαβαν μία κατεστραμμένη δημόσια εταιρεία. Κατεστραμμένη στις δομές της, στις υπηρεσίες που δεν υπήρχαν πλέον ή δεν λειτουργούσαν, σε ζητήματα διαφάνειας που οφείλει να τηρεί μια δημόσια υπηρεσία.
Υπό τη νέα διοίκηση των Τσακνή και Ταγματάρχη, έπρεπε σε σύντομο διάστημα να απογραφούν ως προσωπικό, να καταγραφεί η κινητή και ακίνητη περιουσία, να συνταχθούν οργανόγραμμα, γενικός κανονισμός προσωπικού, εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και στη συνέχεια προϋπολογισμός και απολογισμός, που δεν είχαν εκδοθεί για δύο χρόνια: έμπαιναν σε μια εταιρεία που είχε τζίρο 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο και δεν εξέδιδε οικονομικές καταστάσεις. Από πού ν' αρχίσει κανείς; Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονταν ότι παρέλαβαν ένα ερείπιο, το οποίο θα έπρεπε να χτιστεί από την αρχή για να δουλεύει με όρους δημόσιας υπηρεσίας.
Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός είχε προβλέψει ότι για να λειτουργήσει η ΕΡΤ προσφέροντας τις υπηρεσίες που προσέφερε πριν από το "μαύρο" χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια. Δεν έπεσε έξω, πολύ περισσότερο που η επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνέπεσε όχι μόνο με το «καυτό» καλοκαίρι της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη συνέχεια, μέσα σε δυο μήνες, με ένα δημοψήφισμα και μία εκλογική αναμέτρηση.
«Ήταν το καλοκαίρι της κόλασης» λέει επιτελικό στέλεχος της ΕΡΤ, όταν η νέα διοίκηση και η διεύθυνση ειδήσεων - ενημέρωσης καλούνταν να δώσουν εξετάσεις αξιοπιστίας, εγκυρότητας και πλουραλισμού -υπό τα πυρά της Ν.Δ.- αλλά και εξετάσεις επιχειρησιακής ικανότητας, ώστε να καταφέρει να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των εκλογικών αναμετρήσεων.
Μόνο για την κάλυψη της δραστηριότητας των πολιτικών αρχηγών η ΕΡΤ δαπάνησε 550.000 ευρώ για τη μίσθωση ιδιωτικών τεχνικών μέσων. Ο Καπάκος, ο Χαλβατζάκης, ο Χαρίτος, οΓιουκάκης, ο Τσιμπίδας, στη συνέχεια ο Κογιάννης έβαλαν πλάτη.
Η ανασυγκρότηση έμεινε για αργότερα. Οι βάσεις μπήκαν αναγκαστικά από τον Οκτώβριο, ενώ ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από τον Ιανουάριο: ο υπολογισμός του διαθέσιμου προϋπολογισμού, το στήσιμο του προγράμματος, οι προσκλήσεις για ενοικίαση και στη συνέχεια για παραγωγή προγράμματος, η αναβάθμιση των περιφερειακών ραδιοφώνων σε ανταποκριτικά γραφεία, ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας, προσφέροντας όπου υπάρχει ανάγκη.
Επανήλθαν στον αέρα 27 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 6 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 19 στην περιφέρεια. Οι περιφερειακοί ήταν αυτοί που διαχειρίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Τον Μάιο βγήκε στον αέρα δορυφορικά και η ERT World για τους απόδημους, με τη βοήθεια του Ν. Μιχαλίτση, αρχικά στην Ευρώπη, στην πορεία θα υπογραφούν συμβάσεις και για Αμερική, Μ. Ανατολή, Αφρική. Ήδη στον σχεδιασμό προβλέπεται η προκήρυξη για σειρές μυθοπλασίας, ενώ έχουν ήδη γίνει αναθέσεις για 25 εκπομπές, κατά μέσον όρο 12 επεισοδίων, 10 παλαιότερων και 25 νέων, συνολικού κόστους 2,5 εκατ. ευρώ.
Εγκαίρως συγκροτήθηκαν και λειτουργούν τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπεται από τον νόμο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ζητούν βελτιώσεις και καταθέτουν προτάσεις.
Ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει έσοδα 183,6 εκατ. ευρώ (παλαιότερα περισσότερα από 300 εκ.), ενώ τα έξοδα αναλύονται σε 55 εκατ. για μισθοδοσία, 44,6 εκατ. έξοδα λειτουργίας και εσωτερικής παραγωγής, 25 εκατ. για ανάθεση και μίσθωση προγράμματος και 9 εκατ. ευρώ επενδύσεις.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου