Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τα ιερά λατιφούντια και τα άγια πεκούνια

του Κλέαρχου Τσαουσίδη
Οι αντιδράσεις κληρικών -από απλούς παπάδες έως δεσποτάδες- για το θέμα της μισθοδοσίας τους, είναι ακατανόητες έως αχαρακτήριστες. Καταρχάς, οι πάσης βαθμίδας ιερωμένοι, έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι μεταπολεμικά, έναντι της υποχρέωσης να δίνουν οι μητροπόλεις στο κράτος ένα ποσοστό των εσόδων τους από τις προσφορές των πιστών, δηλαδή το γνωστό παγκάρι. Το κράτος ουδέποτε εισέπραξε κατιτίς από τα έσοδα, μέχρις ότου ο προσεκτικός στη διαχείριση δημόσιου χρήματος Κώστας Σημίτης κατήργησε αυτήν την υποχρέωση!
Πόσο σοβαρός λοιπόν μπορεί να είναι ένας κληρικός που δηλώνει ότι θέλει να εξαρτάται οικονομικά από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από την ίδια την Εκκλησία; Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να δηλώσουν -μαζί με τους τελάληδες των ΜΜΕ και αντιπολιτευόμενα κόμματα- ότι είναι απαράδεκτο «να καθίστανται όμηροι των κατά τόπους επισκόπων» και ότι «νιώθουν ανασφάλεια» για τους μισθούς, τις συντάξεις και την περίθαλψη.
Τέτοια απαξίωση της Ιεραρχίας από τα «πνευματικά τέκνα» των μητροπολιτών δεν νομίζω να έχει καταγραφεί στο παρελθόν. Με δυο λόγια, θεωρούν αναξιόπιστους τους προϊσταμένους τους. Φοβούνται ότι θα τους τα δίνουν μαύρα και χωρίς ασφάλιση οι δεσποτάδες, όπως κάνουν κάποιοι θεοσεβούμενοι εργοδότες;
Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου δηλώθηκε πως σ’ ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών η απόφαση ήταν ομόφωνη: να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Καλά, όταν ο πρωθυπουργός διάβαζε το κείμενο της κοινής πρότασης για συμφωνία, ο αρχιεπίσκοπος δεν ήταν δίπλα του; Οι άλλοι αρχιερείς, οι οποίοι συμμετείχαν στον διάλογο που προηγήθηκε, έπαθαν αμνησία;
Και εν πάση περιπτώσει, όλοι αυτοί διάβαζαν όταν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απέλυε εκπαιδευτικούς και άφηνε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, όταν η χρεοκοπία της χώρας έσπρωξε δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητους δημόσιους υπαλλήλους στη συνταξιοδότηση. Τότε το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν στο 20%, αν το ξέχασαν οι αγαθοί λευίτες. Και όταν ο αγαπητός τους, Κυριάκος Μητσοτάκης απέλυε -με κριτήριο απλής ποσόστωσης- δημόσιους υπαλλήλους, π.χ. εκπαιδευτικούς, δεν άκουσα τον κ. Σεραφείμ ή τους άλλους δημοκρατικότατους δεσπότες να βγάζουν μια φωνούλα.
Τώρα, συντηρητικοί ιερωμένοι και πολιτικοί, μαθημένοι να ζαλίζουν το πόπολο με τις αερολογίες τους, ισχυρίζονται ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα βάρη, όπως η μισθοδοσία των επιπλέον 10.000 δημόσιων υπαλλήλων που σε βάθος χρόνου θα προστεθούν στους 7.500 οι οποίοι, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., θα αναπληρούν αυτούς που βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν π.χ. πως στα 8 χρόνια των Μνημονίων αποχώρησαν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, με δυνατότητα αναπλήρωσης μόνο του ενός πέμπτου. Όμως, παράλληλα, βάζουν τα τσιράκια τους να φωνάζουν ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και νοσηλευτές και ότι στα σχολεία οι αναπληρωτές ξεπέρασαν τους 20.000.
Αλήθεια, οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρώνονται από το Δημόσιο, είτε είναι αναπληρωτές είτε συμβασιούχοι; Και αυτό μπορεί να είναι θεμιτό για τον κ. Μητσοτάκη, την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη, οι οποίοι πιστεύουν ότι μας περισσεύουν δημόσιοι υπάλληλοι. Οι ίδιοι οι ιερωμένοι τι θέλουν ακριβώς;
Όλοι οι Έλληνες πλέον ασφαλίζονται στο ίδιο Ταμείο, όλοι, και οι άνεργοι, έχουν περίθαλψη και η κυβερνητική πρόταση -την οποία επικρότησε ο κ. Ιερώνυμος- εξασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους ιερείς (έχουν δεν έχουν τυχερά) και προφανέστατα τους συνταξιούχους. Μάλιστα, τους προφυλάσσει από οριζόντιες εκκαθαρίσεις σαν αυτές που σεμνύνεται ότι διέπραξε ο κ. Μητσοτάκης, αφού πλέον δεν θα ανήκουν σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά σε φορέα Ειδικού Σκοπού.
Παράλληλα, η πρόταση για τη σύσταση ειδικού ταμείου για την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας προσφέρει επιπλέον έσοδα και οικονομική ευχέρεια, τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Πολιτεία.
Προφανώς κάποιοι θέλουν να συνεχιστεί η κατάσταση να διεκδικούνται εκτάσεις με βάση βυζαντινά χρυσόβουλα ή σουλτανικά (ναι!) φιρμάνια, με επίκληση της συνέχειας του κράτους!
Ε, η εποχή που τα πεκούνια* συλλέγονταν σε κρυφές τσέπες και πεδιάδες, βουνά και λιμνοθάλασσες αποτελούσαν τα εκκλησιαστικά λατιφούντια** τελειώνει.
*Χρήματα.
**Μεγάλα κτήματα.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου