Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Οι ισχυροί κλέβουν τις «προσωπικότητές» μας


Η αποκάλυψη της υποκλοπής δεδομένων 50 εκατ. προφίλ του Facebook από βρετανική εταιρία και η επίπτωσή τους στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εγείρει ερωτήματα για την προσέγγιση των δεδομένων των κοινωνικών δικτύων και ένα σύγχρονο πολιτικό ζήτημα.
Οι προσωποποιημένες πληροφορίες βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στην κατοχή των παρόχων και τη συζήτηση απασχολεί η διαχείριση και συναίνεση των χρηστών που συνήθως είναι αναγκαστική. Ήδη τα κοινωνικά δίκτυα κατηγορούνται για τη νόθευση της δημοκρατικής έκφρασης.
Τα δεδομένα είναι το "σύγχρονο πετρέλαιο", ένας πολύτιμος πόρος για καπιταλιστικό σύστημα που μπορεί να χειραγωγήσει από την κατανάλωση μέχρι τις πολιτικές προτιμήσεις. Ο έλεγχος των big data είναι σύμπτωμα του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου και, μοιραία, αποτελεί τεράστιο ιδεολογικό ζήτημα τόσο για την έννοια του δημοσίου όσο και τον περιορισμό της οικονομικής δημοκρατίας του διαδικτύου στα μέτρα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα δεδομένα που συλλέγουν οι πάροχοι, εκτός από προσωπικά δεδομένα είναι δημόσιος πλούτος που παράγεται από τους πολίτες και άρα η διαχείρισή τουοφείλει να υπόκειται σε ένα μοντέλο "κρατικού ελέγχου". Πόσο μάλλον όταν αποκαλύπτεται ότι κάποιοι τα αξιοποιούν κακόβουλα για την αναπαραγωγή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων τους.  
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου