Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Αρκετά πια με την «αιμορραγία» των μέτρων


Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο

του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Η Βουλή ψήφισε το τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την επικύρωση και τυπικά από το Eurogroup, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η δόση που έχει καθυστερήσει και το σπουδαιότερο για τη χώρα και την προοπτική να ανακάμψει, να συμφωνηθεί η λύση για τη διευθέτηση του χρέους.   
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων, με θετικές και αρνητικές στιγμές, υποχωρήσεις αλλά και μάχες που δόθηκαν κόντρα στις αδηφάγες απαιτήσεις των δανειστών, έχει φτάσει η στιγμή να κοιτάξουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία μπροστά.
Ναι, τα μέτρα που και αυτή τη φορά ψηφίστηκαν είναι σκληρά, είναι βαριά και επώδυνα, όμως αν θέλουμε να μην βρεθούμε ξανά και σύντομα στην ίδια κατάσταση, να ενεργοποιηθεί δηλαδή ο «κόφτης» και να βρεθούμε ενώπιον νέων περικοπών, οφείλουμε να στρέψουμε αλλού το ενδιαφέρον και την ενέργειά μας.
Να συζητήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και εθνική ομοψυχία και να περιγράψουμε με οργανωμένο τρόπο, το σχέδιο και το όραμα για την επόμενη ημέρα της χώρας και το πώς θα καταστεί εφικτό να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο θεμέλιος λίθος για να μπορέσει να ανασάνει η χώρα αναμένουμε να τεθεί με την απόφαση των εταίρων και δανειστών μας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και υπό την έννοια αυτή, τόσο το Eurogroup της Τρίτης όσο και οι συνεδριάσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων που θα ακολουθήσουν, αποκτούν εξαιρετική σημασία.
Από εκεί και πέρα, αν όντως κυβέρνηση και αντιπολίτευση πιστεύουν πραγματικά όσα υποστηρίζουν οι ηγέτες τους περί της αναγκαιότητας εξεύρεσης οδών και λύσεων, ώστε να κλείσει σταδιακά ο κύκλος της ύφεσης και να αρχίσει η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας, τότε δεν έχουν παρά να περάσουν στην πράξη.
Το μεγαλύτερο βάρος και η ευθύνη για να συμβεί αυτό προφανώς ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τους οποίους εξέλεξαν οι πολίτες με την ελπίδα να βγούμε κάποια στιγμή στο ξέφωτο.
Τώρα οφείλουν να σηκώσουν τα μανίκια τους, να δουλέψουν σκληρά και να τρέξουν, με σκοπό να προσελκύσουν επενδύσεις και να διοχετεύσουν χρήματα και προγράμματα στην ελληνική αγορά για να ξαναπάρει μπρος. Πολλές επόμενες ευκαιρίες δε θα υπάρξουν, όταν μάλιστα η κοινωνία, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, συνεχίζουν να πιέζονται λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου.
Μερίδιο και πεδίο συνεισφοράς έχει όμως και η αντιπολίτευση σε αυτή τη μάχη της Ελλάδας υπέρ της ανάπτυξης.
Η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, εφόσον –όπως λένε- προέχει και για εκείνους το εθνικό συμφέρον, οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τις καταγγελίες και την αναπαραγωγή της ρητορικής που μας κρατάει δέσμιους σε μια κατάσταση αντιπαλότητας και εσωστρέφειας  και δεν επιτρέπει την ανόρθωση της οικονομίας.
Δεν είναι λοιπόν το αίτημα για εκλογές που ακούμε να προβάλει ο κ. Μητσοτάκης το ζητούμενο και η προτεραιότητα για τη χώρα.
Επείγουσα ανάγκη είναι να ακουστούν δημιουργικές προτάσεις και να κατατεθούν εφικτές λύσεις για να γυρίσουμε σελίδα και να σταματήσουμε να ματώνουμε ως λαός με μέτρα και περικοπές.  
Αυτό θα είναι και το κριτήριο επιλογής του κόσμου όταν θα στηθούν οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας και όχι οι προσωπικές αγωνίες του καθενός να γίνει πρωθυπουργός ή στον αντίποδα, να μην χάσει την εξουσία του. 
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου