Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σιγά τη βόμβα!



του Τάσου Παππά
«Δήλωση σοκ», «δήλωση βόμβα από τον Γιάνη Βαρουφάκη», «η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αμέσως διαφορετικά είναι εκτεθειμένη».
Αυτή ήταν η αντίδραση πολλών μέσων ενημέρωσης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία βεβαίως συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας πιάστηκε στα πράσα ψευδόμενος για ακόμη μία φορά.
Τι ήταν αυτό που είπε ο Βαρουφάκης και προκάλεσε τόσο θόρυβο; Όχι η δήλωση του ότι ο Σόιμπλε είναι ανθρωπάκος άσχετος με τα οικονομικά. Ούτε ότι ο Δραγάσακης τον πρόδωσε γιατί πίσω από την πλάτη του διαβεβαίωνε τον Ντράγκι να μην ανησυχεί γιατί θα ασκήσει βέτο στην πολιτική Βαρουφάκη. Ούτε ακόμη και η φράση του ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι τον παρακάλεσε να αλλάξει ρητορική για την ΕΚΤ γιατί του δημιουργεί πρόβλημα.
Αυτό που τους ενόχλησε ήταν η αποκάλυψη του ότι είχαν συμφωνήσει με τον Τσίπρα να χρησιμοποιεί ο Βαρουφάκης στις ιδιωτικές συνομιλίες του, όχι όμως δημοσίως, την απειλή του Grexit.
Πω πω πω! Βαριά ομολογία η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του Βαρουφάκη (οι ανόητοι, δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι όσο αυτοί τον βρίζουν, τόσο αυτός κερδίζει σε δημοφιλία), αποδεικνύει πώς ο κρυφός στόχος του Τσίπρα ήταν η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Δηλαδή, μια διαπραγματευτική τακτική ενοχοποιείται επειδή μετέρχεται όλα τα μέσα προκειμένου να φοβίσει τον αντίπαλο, να δείξει αποφασιστικότητα και κυρίως να τον πείσει ότι διαθέτει σχέδιο το οποίο αν εφαρμόσει θα τον πλήξει.
Κάτι ανάλογο δεν έκαναν και οι δανειστές; Απειλούσαν την κυβέρνηση με το Grexit (κάτι που δεν ήθελαν όπως είπαν αργότερα οι περισσότεροι) για να την αναγκάσουν να υποκύψει. Αυτοί όμως δικαιούνταν να το κάνουν, η ελληνική κυβέρνηση όχι. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα αν η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σωστή. Εκ των υστέρων κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε πώς δεν ήταν.
Ωστόσο, ο Τσίπρας δεν έβγαλε τη χώρα από το ευρώ. Θα μπορούσε, αν ήθελε, να το κάνει εφόσον ερμήνευε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό που διακινούσαν οι οπαδοί του «ναι» και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θυμάστε τι μας έλεγαν; Το «ναι» είναι παραμονή στο ευρώ, το «όχι» είναι έξοδος από το ευρώ. Δεν το έκανε όμως.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου