ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ
Είναι φορές που βάζεις το χέρι στη φωτιά πως η κοινή, η απλή, η απλούστερη λογική έχει μετακομίσει προ πολλού από τον τόπο ετούτο. Και το βάζεις με κάθε σιγουριά το χέρι σου στη φωτιά για την πιστοποιημένη και απύθμενη υποκρισία που βασιλεύει στη σφαίρα της πολιτικοδημοσιογραφικής μας πραγματικότητας καθώς χρειάζεται να καταναλώνεις χρόνο και χώρο για να εξηγήσεις τα αυτονόητα και να αντιπαρατεθείς με την εξαχρείωση της προπαγάνδας που ανακάλυψε την εγκαθίδρυση «του πελατειακού κράτους» με αφορμή την υποχρέωση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε «εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί στο Δημόσιο με παράτυπους τίτλους σπουδών, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή τα περιστατικά που χρήζουν επανεξέτασης ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες». Αυτή λοιπόν η είδηση μεταφράστηκε ως «καραμπινάτη παρανομία διά των εξετάσεων».
Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν από την αρχή μήπως και βγάλουμε άκρη με τους εξαγριωμένους και τους εξαχρειωμένους. Η επίμαχη υπόθεση αφορά δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνει σε πόρισμά του πως υπάρχουν ενδείξεις για διορισμούς με χρήση παράνομων τίτλων σπουδών. Παράνομων και όχι αποδεδειγμένα πλαστών.
Ας κάνουμε αυτή την επισήμανση μιας και στην πορεία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, αφού διαφοροποιεί τις ύποπτες περιπτώσεις των «παράνομων τίτλων σπουδών» από αυτές που εντοπίζονταν για παράδειγμα ανάμεσα σε διοικητές νοσοκομείων που διορίζονταν επί Άδ. Γεωργιάδη χρησιμοποιώντας ανύπαρκτους και πλαστούς τίτλους σπουδών.
Δεν μιλάμε για πλαστά πτυχία πανεπιστημιακών σπουδών μιας και κάποιοι έσπευσαν να δημιουργήσουν μέχρι και μαϊμού γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά για απολυτήρια από ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια από τα οποία σπούδασαν και αποφοίτησαν οι κάτοχοί τους και κατόπιν τωρινών ελέγχων κρίθηκαν ότι λειτουργούσαν παράνομα με συνέπεια να κρίνοντα άκυροι όλοι οι τίτλοι σπουδών που εξέδιδαν.
Μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και τη διεξαγωγή ελέγχου, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι, ακόμη και πριν από το 2004, και να δώσουν εξετάσεις όλοι οι κάτοχοι των πλαστών και παράνομων τίτλων προκειμένου να λάβουν νόμιμο απολυτήριο. Τι πιο απλό, τι πιο δίκαιο και πιο νόμιμο;
Υπάρχουν υπόνοιες για έναν υπάλληλο ότι μπήκε στο Δημόσιο χωρίς να σκαμπάζει γρυ από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μιας και το πιστοποιητικό το «αγόρασε» από το παραμάγαζο της ιδιωτικής εκπαίδευσης της γειτονιάς του. Τον καλείς και του ζητάς να σου δουλέψει πάνω σε ένα excel. Τα καταφέρνει; Έχει καλώς και επιστρέφει στην δουλειά του. Δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα; Τον στέλνεις σπίτι του ή όπου ο νόμος προβλέπει. Τόσο απλά, τόσο δίκαια και τόσο νόμιμα.
Και μετά άσε τους «εξαχρειωμένους» αρθρογράφους να σκούζουν για το εμμονικό υπουργείο που πάει να τινάξει στον αέρα τα ιερά και τα όσια της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μιας και τα περί «πελατειακού κράτους» θα τα έχει πάρει ήδη ο άνεμος και θα τα έχει πάει να συναντήσουν τον περί επανεξέτασης τίτλων σπουδών Νόμο Γιαννάκου, που κάποιοι τον έθαψαν σχεδόν μια δεκαετία στα βάθη των γαλαζοπράσινων υπουργικών αρχείων, αλλά αίφνης ξύπνησαν και προσπαθούν να θυμηθούν τι παραμάγαζα εμπορίας τίτλων σπουδών εξέθρεψαν τόσα χρόνια με το πολιτικό αζημίωτο.
LEFT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου