Tvxs Ανάλυση
Με τριπλή αντεπίθεση και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση επιχειρεί από σήμερα να υπερβεί το πολιτικό κόστος του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ.
Ασφαλιστικό και φορολογικό ήρθαν εσπευσμένα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζονται, εν μέσω γενικού απεργιακού κύματος, το βράδυ της Κυριακής μετά από μια απόφαση με σαφή στόχευση τακτικής: Η κυβέρνηση θέλει να πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μπορέσει να διακηρύξει ότι η Ελλάδα τήρησε και εφαρμόζει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία του καλοκαιριού.
«Τώρα, ας τηρήσουν και οι εταίροι τις δικές τους δεσμεύσεις και ας αναλάβουν και την ευθύνη που τους αναλογεί για την συνέχεια», δήλωνε χθες το βράδυ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας και το στίγμα της στρατηγικής του Μαξίμου στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ο Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Το έτερο στίγμα, εκείνο της παράλληλης πολιτικής μάχης στο εσωτερικό μέτωπο, θα δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πετώντας το γάντι στην αντιπολίτευση και καλώντας την, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να αναλάβει και εκείνη «τις ευθύνες που απορρέουν από την υπογραφή της στη συμφωνία του Αυγούστου», και στοχεύοντας στην απόλυτη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο αναπτυξιακός νόμος και οι τηλεοπτικές άδειες
Η γραμμή, άλλωστε, της κυβερνητικής τακτικής στο εσωτερικό μέτωπο έχει ήδη χαραχθεί πάνω σε τριπλό άξονα:
Επίθεση στην αντιπολίτευση με στόχο να αποκαλυφθεί η «εθνική ανευθυνότητά της», κατάθεση σε διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμουπροκειμένου να αναδειχθεί ότι η κυβέρνηση πέραν της μνημονιακής διαχείρισης διαθέτει και εθνικό σχέδιο ανάταξης, και παράλληλη προκήρυξη – την επόμενη εβδομάδα - του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες:
Ο στόχος εδώ είναι να επαναβεβαιωθεί η δομική δέσμευση της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και να καταδειχθεί η διαφορά της με το παλαιό πολιτικό σύστημα της «ανοχής και της συνενοχής».
«Ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά, ποιοί είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου, δείχνοντας και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης του θερμού κοινοβουλευτικού Σαββατοκύριακου.
Το χρέος και η «κόκκινη γραμμή»
Το εάν αυτές οι κινήσεις θα αποδειχθούν επαρκείς για να αντισταθμίσουν το βαρύ κόστος από τα νέα μέτρα λιτότητας των 5,4 δις ευρώ θα κριθεί μέσα από το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων το επόμενο διάστημα. Το πολιτικό αντίδοτο, το οποίο θα προτάσσει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, θα είναι πως μέσα από αυτό το επώδυνο πακέτο κατάφερε να ξεκλειδώσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που, για πρώτη φορά, μπήκε επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup.
Το δε πολιτικό της όπλο είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συνοχή και η διαφαινόμενη ανθεκτικότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των «153» - μια συνοχή, που έχει ως απαράβατη «κόκκινη γραμμή» ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να περάσει κανένα πακέτο πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων και κανένα εφεδρικό Μνημόνιο.
Είναι η «κόκκινη γραμμή» που επαναβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, κατά τις πληροφορίες, είναι και ο βασικός άξονας της άτυπης εσωκομματικής συμφωνίας με τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το πακέτο των 5,4 δις να περάσει χωρίς κυβερνητικές αναταράξεις.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου