του Πέτρου Κατσάκου
Κάπου στα ψιλά των προηγούμενων ημερών είχαν περάσει τα αποτελέσματα έρευνας του διεθνούς ινστιτούτου Pew Research σχετικά με την εμπιστοσύνη που οι πολίτες έχουν προς τους φορείς της ενημέρωσής τους. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες και όσον αφορά την Ελλάδα έδειξε πως μόνο το 22% πιστεύει πως οι ειδήσεις μεταδίδονται στη σωστή τους διάσταση, ενώ μόλις το 42% των πολιτών πιστεύει πως τα νέα που παρακολουθούν στα δελτία ειδήσεων είναι όντως τα πιο σημαντικά νέα της ημέρας.
Και πώς να μην έχουν τέτοια άποψη οι πολίτες για τα ΜΜΕ όταν το προϊόν που συχνά “σερβίρουν” στην κοινή γνώμη είναι παραφουσκωμένο με κάθε λογής τερατολογία που μπορεί να υπερασπίζεται την εν ψυχρώ δολοφονία τού “κλέφτη”, “πούστη” και “πρεζάκια” Ζακ Κωστόπουλου και να εξεγείρεται για τον άδικο χαμό του “πατριώτη”, “λεβέντη” και “ελληνόψυχου” Κωνσταντίνου Κατσίφα. Και ας έχουν οι ειδήσεις ημερομηνία λήξης καθώς μέχρι το επόμενο δελτίο, μέχρι την επόμενη εκπομπή, μέχρι την επόμενη έκδοση έχει ανατραπεί και διαψευστεί ό,τι είχαν πούλησαν ως αλήθεια στην κοινή γνώμη, που δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί τις τόσες ανατροπές.
Μην απορούμε για τα χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα ΜΜΕ του τόπου μας όταν η ραχοκοκαλιά της συντριπτικής πλειοψηφίας τους διατρέχεται από ένα εθνικό φαντασιακό και μια σειρά προκαταλήψεων που μόνο σε ανθρώπους της ενημέρωσης υποτίθεται πως δεν θα έπρεπε να συναντάς. Αντιθέτως, μια σειρά προσώπων με σημαντική υστέρηση σε θέματα κοινωνικής παιδείας είναι αυτά που αποφασίζουν, που χρωματίζουν και πλασάρουν στο κοινό τη στρεβλή και παραμορφωτική των πραγμάτων οπτική εκπαιδεύοντας μια ακόμη γενιά πολιτών με αισθητικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Με τη δύναμη των μικροφώνων, των υπογραφών και των Μέσων τους επιδίδονται συχνά σε κυνήγια μαγισσών, στοχοποιώντας οτιδήποτε διαφορετικό και κατά καιρούς αναζωπυρώνοντας διάφορες μορφές κοινωνικού αυτοματισμού. Πρόσωπα και καρικατούρες της ενημέρωσης, λούμπεν περσόνες της τηλεοπτικής μας υποκουλτούρας τσαλαβουτούν στα απόνερα της παραπληροφόρησης και του εκχυδαϊσμού φτάνουν σε σημείο να ρωτούν, με μορφή τηλεδημοσκόπησης, το κοινό τους, αν καλά τού έκαναν και τον σκότωσαν τον “ληστή του κοσμηματοπωλείου”.
Είναι τα ίδια πρόσωπα που θα προσπαθήσουν να πείσουν την κοινωνία πως τον Κατσίφα τον σκότωσαν επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα χωρίο της Αλβανίας όπου εκείνη την ημέρα ανέμιζαν εκατό ελληνικές σημαίες.
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου