EDITORIAL
Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζητήσεων στο Κοινοβούλιο ώστε ο εκάστοτε πρωθυπουργός να ενημερώνει το σώμα για εθνικά θέματα ή θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Η συζήτηση που ακολουθεί έχει θεσμικά στόχο να εξαχθούν μέσα από τον διάλογο και την αντιπαράθεση συμπεράσματα χρήσιμα για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Και βέβαια απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί η αναγκαία πολιτική που θα αντιμετωπίσει έκτακτα ή χρόνια προβλήματα της χώρας.
Στην εποχή των παράλληλων μονολόγων, σπάνια επιτυγχάνεται ο στόχος αυτών των κοινοβουλευτικών συζητήσεων. Συνήθως μια τέτοια διαδικασία εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς αρχηγούς ως πρώτης τάξης ευκαιρία για σκληρή αντιπαράθεση σε «ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση».
Σοφότεροι δεν βγήκαμε από τη χθεσινή συζήτηση για τη διαπλοκή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην «αρένα» με σοβαρό μειονέκτημα.
Η παράταξή του, όπως και το ΠΑΣΟΚ, φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη γιγαντωμένη διαπλοκή στα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης έχει το όνομα της Siemens, της εταιρείας που ευθύνεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα μας, να βαραίνει την παλαιότερη και μελλοντική πολιτική πορεία του.
Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση θα έβγαινε κερδισμένη από μια τέτοια αντιπαράθεση. Δύσκολα συγκρίνονται 40 χρόνια φαυλοκρατίας και διαπλοκής με ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οσο μάλιστα ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν διαρρηγνύει οριστικά τις σχέσεις του με το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από άβολα για την κυβέρνησή του θέματα.
Το ερώτημα είναι αν, πέρα από νικητές και ηττημένους, η Βουλή και ο λαός έγιναν σοφότεροι από τη χθεσινή έντονη συζήτηση. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Η διαπλοκή, άλλωστε, δεν αποτελεί απλώς θέμα ενημέρωσης, αλλά θέμα απαρέγκλιτης πολιτικής βούλησης για να παταχθεί.
Οι δικογραφίες στοιβάζονται στα γραφεία των λειτουργών της Δικαιοσύνης, και ορθώς. Θα φτάσει, όμως, το μαχαίρι βαθιά, ώστε να επανέλθει στους πολίτες το αίσθημα της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα; Αυτό είναι το αίτημα των πολιτών που αγωνιούν για την πορεία της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου