Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το νέο (πολιτικό) εξπρές του μεσονυχτίου



Είναι από εκείνες τις ειδήσεις που, όταν τις διαβάσεις, δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.

Της Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Η Τουρκία –διαβάζω- θα αποφυλακίσει πρόωρα (ήτοι άρον-άρον) 38.000 κατάδικους, διότι οι φυλακές της έχουν... πήξει από τους νέους «ενοίκους» που τις διασφάλισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρειάζεται απαραιτήτως να βρει περισσότερο χώρο. Πόσο μάλλον δε, που οι επίμαχες επιχειρήσεις δεν έχουν καν ολοκληρωθεί ακόμη...

Ποιοι θα είναι αυτοί που θα απελευθερωθούν, και για τι αδίκημα είχαν καταδικαστεί, πιθανότατα ο έξω κόσμος δεν θα μάθει ποτέ. Όμως, στα μάτια του σύγχρονου σουλτάνου κανένα αδίκημα, προφανώς, δεν είναι πιο σοβαρό από την απόπειρα ανατροπής του, αν βέβαια υποθέσουμε ότι οι χιλιάδες όσων καθαιρέθηκαν από όλο το δημόσιο τομέα και το στράτευμα, και όσοι κατέληξαν στη φυλακή, πράγματι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Γεγονός που μάλλον ακούγεται αστείο, διότι αν το πραξικόπημα ήταν, πράγματι, τόσο καλά οργανωμένο και τόσο ισχυρό σε υποστήριξη, μάλλον δεν θα είχε αποτύχει...

Σε κάθε περίπτωση οι 6.000 στρατιωτικοί, γραφειοκράτες και δημοσιογράφοι που παραμένουν υπό κράτηση, από τους συνολικά 35.000 που συνελήφθησαν αρχικά σωρηδόν, θεωρούνται εχθροί του κράτους και της δημοκρατίας, και δεν πρόκειται να ξαναδούν εύκολα ή γρήγορα το... φως του ήλιου. Και ο Τούρκος πρόεδρος θα το φρόντισει προσωπικά χρησιμοποιώντας τις ειδικές έκτακτες εξουσίες που έχει ενεργοποιήσει, τις ίδιες που θα χρησιμοποιήσει και για να αδειάσει τώρα τις φυλακές από τους νυν κρατούμενους, μοιράζοντας σωρηδόν προεδρικές χάρες. Από τις αποφυλακίσεις θα εξαιρεθούν μόνο οι δολοφόνοι, και όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και για τρομοκρατία, με την τελευταία κατηγορία να περιλαμβάνει βεβαίως και τους Κούρδους αυτονομιστές που έχουν οδηγηθεί πίσω από τα κάγκελα ως... τρομοκράτες.

Βεβαίως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι μαζικές πρόωρες αποφυλακίσεις συνδέονται με τους κρατούμενους του πραξικοπήματος και του κινήματος του Γκιουλέν. Όμως, η άμεση ανάγκη για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν μπορεί να θεωρείται τη τρέχουσα περίοδο τυχαία.

Σημειωτέον δε, ότι οι τουρκικές φυλακές ήδη θεωρούνταν οι πιο πολυπληθείς στην Ευρώπη, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα ανώτατα επίπεδα κρατουμένων που μπορούσαν να φιλοξενούν. Μάλιστα, κάποιες εκθέσεις, όπως του Institute for Criminal Policy Research, έχουν εκτιμήσει ότι ο αριθμός των κρατουμένων κινείται στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα νούμερα για τα οποία έχει σχεδιαστεί το υπάρχον δίκτυο φυλακών της χώρας. Η ανάγκη, λοιπόν, να βρεθούν χώροι για τους νέους πολιτικούς κρατουμένους ήταν επιτακτική, δεδομένου, άλλωστε, ότι ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία 24ωρα ο νέος στόχος των συλλήψεων φαίνεται να επικεντρώνεται στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, και τους επιχειρηματίες που το προεδρικό μέγαρο θεωρεί ότι υποστηρίζουν το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, με την αστυνομία να κάνει εφόδους σε 51 εταιρικά γραφεία και επιχειρήσεις, συλλαμβάνοντας δεκάδες στελέχη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σαρωτικές απολύσεις και αντικαταστάσεις αξιωματούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον απολογισμό να ξεπερνά αισίως τους 70.000.

Πηγή: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου