Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει -και ίσως να αποδειχθεί- αρκετά ευάλωτος και «ανοιχτός» μπροστά σε πολλές καταστάσεις…
Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Η πρόσφατη (απροκάλυπτη) εμπλοκή του ΔΟΛ στην εσωκομματική πανίδα της Νέας Δημοκρατίας, με το δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» κατά τουΚώστα Καραμανλή, καθώς και οι ετερόκλητες αντιδράσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος, όπου επικράτησε σιγή ασυρμάτου στην ανάκληση του απαλλακτικού βουλεύματος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, αλλά, αντιθέτως, εκδόθηκε άμεσα ανακοίνωση στην εντολή για την δήμευση της περιουσίας του κ. Αλαφούζου, υποδηλώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει -αν δεν έχει, ήδη, επισυμβεί- να καταστεί όμηρος αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποδεχόμενος να παίξει το παιχνίδι των ισορροπιών στο… ροντέο των επιχειρηματικών συγκρούσεων, αναλαμβάνει και την ευθύνη της (ορατής) πιθανότητας να βρεθεί ξαφνικά στο χώμα. Εξαρτώμενος και ο ίδιος, ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό, από τα συμφέροντα των προσώπων τα οποία υποστηρίζει -λόγω του ότι συνασπίστηκε με τους φορείς της παλιάς εξουσίας για πολιτικό όφελος-, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Δείχνει -και ίσως να αποδειχθεί- αρκετά ευάλωτος και «ανοιχτός» μπροστά σε πολλές καταστάσεις…
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον έχει βάσιμους λόγους να αντιμετωπίζει εξαιρετικά φοβικά και αμυντικά μια σειρά υποθέσεων με δικαστικό, οικονομικό και φορολογικό ενδιαφέρον. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, μπροστά σε ένα ευρύ συνδυασμό πιθανών εξελίξεων:
- Κάλυψε τον Παπασταύρου, το όνομα του οποίου φιγουγράρει στις πάσης φύσεως λίστες, μέχρι αποδείξεως της αθωότητας του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.
- Αποχώρησε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν η τροπολογία περί πολιτικών προσώπων και offshore, ενώ παραμένει ακόμη υπό διερεύνηση ο ρόλος του πρώην «σοφού» της Ν.Δ. για θέματα Ανάπτυξης, Χρήστου Σκλαβούνη, στις πρακτικές που εφάρμοζε το εγχώριο κατάστημα της ελβετικής τράπεζας UBS στην αξιοποίηση μεγάλων κεφαλαίων (ο ίδιος ο κ. Σκλαβούνης δηλώνει, πάντως, ότι δεν σχετίζεται με διαφθορά και διαπλοκή).
Αν επιχειρήσει κανείς να βάλει σε μια αράδα όλα τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα, πολιτικά ή προσωπικά, με τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, προκύπτει μία σχεδόν εφιαλτική «γραμμή»: Παπασταύρου – Σκλαβούνης – Γεωργίου – Αλαφούζος – UBS – 65 CD – Siemens – offshore – Σαμαράς – Βενιζέλος – Ψυχάρης – Μαυρίκος. Είναι πολλά τα… μέτωπα. Ισορροπίες τρόμου σε τρία επίπεδα (επιχειρηματικό, μιντιακό, πολιτικό) ταυτόχρονα.
Το πώς θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να βγει αλώβητος από αυτόν το λαβύρινθο το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Βοήθειά του, μέρα που ξημερώνει…
altsantiri
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου