Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Απορίες δανειστών: Αντί να χαίρονται, λυπούνται που σώζονται οι συντάξεις;



του Μιχάλη Ιγνατίου
Το επικοινωνιακό παιχνίδι για το θέµα των συντάξεων έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό από τα µεγάλα δηµοσιογραφικά και κοµµατικά συγκροτήµατα» µου είπε πρόσφατα σηµαντικός παράγοντας, που ασχολήθηκε επισταµένα µε το µείζον αυτό ζήτηµα, εξυπηρετώντας τα συµφέροντα της Ελλάδας.
Αναφερόταν στην εµµονή κυρίως της πλειονότητας των ελληνικών µέσων ενηµέρωσης, αλλά και µερικών ελληνικών κοµµάτων, µε πρώτη την αξιωµατική αντιπολίτευση, για την περικοπή των συντάξεων, που φαινόταν ως επιθυµία τους, αντί να ήταν ευχή τους η διάσωσή τους!
Το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί στην Αθήνα για τις συντάξεις έχει αναγκάσει ακόµα και υψηλόβαθµους αξιωµατούχους των δανειστών -ειδικά αυτών του Ταµείου- να διερωτώνται. «Μα καλά, τι είναι αυτό που συµβαίνει στην Ελλάδα; Αντί να χαίρονται, λυπούνται» θα έλεγα παραφράζοντάς τους.
Γεγονός είναι ότι οι πιέσεις για τις περικοπές στις συντάξεις µειώνονται όλο και περισσότερο και, δυστυχώς, η αντιπολίτευση και πολλά µέσα ενηµέρωσης ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι εκτός µνηµονίων, κάτι που σηµαίνει πως, εάν αντιµετωπιστεί το θέµα µε σοβαρότητα, η χώρα θα κερδίσει, ανεξάρτητα από το ποιος την κυβερνά. Αλλωστε, δεν πρέπει να έχει καµία σηµασία, διότι στο τέλος όλοι µνηµονιακοί είναι εκτός του συνεπέστατου µε τις αρχές του ΚΚΕ και τους ναζί της Χρυσής Αυγής, που είναι από άλλο ανέκδοτο και δεν καταγράφονται στις δηµοκρατικές δυνάµεις του τόπου.
Πηγές στην Ουάσιγκτον παραδέχονται αυτό που γνωρίζουµε όσοι καλύπτουµε δηµοσιογραφικά το ΔΝΤ: ότι στο Ταµείο κρατούν χαµηλούς τόνους. Επίσης σηµειώνουν ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ. «Στο ΔΝΤ κρατούν πιο χαµηλούς τόνους από διάφορους στην Αθήνα» µου είπε χαριτολογώντας συνοµιλητής µου στην αµερικανική πρωτεύουσα.
Και είναι αλήθεια ότι οι αξιωµατούχοι του ΔΝΤ δεν έχουν πει ποτέ τον τελευταίο καιρό ότι πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν οι συντάξεις. Εχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να το δουν να συµβαίνει, αλλά η κουβέντα σταµατά εκεί. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σηµασία. Αν το Ταµείο ήθελε πάση θυσία να περικοπούν οι συντάξεις, δεν θα κόστιζε τίποτα στην κ. Λαγκάρντ να το δηλώσει δηµόσια. Γιατί δεν έχει συµβεί αυτό; ∆ιότι και να το πει δεν θα ισχύσει. Το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραµµα µε την Ελλάδα, ούτε έχει δώσει δανεικά τα τελευταία χρόνια.
Η γενική διευθύντρια του Ταµείου είχε την ευκαιρία να το δηλώσει και στο Μπαλί κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας και στις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε και στις δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει. Το µόνο που είπε τελευταία είναι µια ισχυρή συγνώµη για το πρώτο πρόγραµµα, που, όντως, ήταν λάθος από την αρχή µέχρι το τέλος και εκτροχίασε εντελώς την ελληνική οικονοµία. Το πρώτο πρόγραµµα ήταν η χειρότερη «συνταγή» που θα µπορούσε να επιλεγεί για οποιαδήποτε χώρα… Ηταν αυτό που πρότεινε η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου και δεν υλοποίησε ποτέ, µε αποτέλεσµα να οδηγηθεί η ελληνική οικονοµία στα τάρταρα.
Κατά τη γνώµη µου, είναι κεντρική επιλογή του διεθνούς οργανισµού να αφήσει το παιγνίδι να εξελιχθεί ανάµεσα στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους, και αυτό πρέπει πρώτη να το καταλάβει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία κάλλιστα θα µπορούσε να κληθεί από τον λαό να κυβερνήσει σε ένα θέµα. Και στο θέµα των συντάξεων θα εκτεθεί, εάν δεν επιλυθεί από τη σηµερινή κυβέρνηση... Σηµασία έχει να µην υποστούν άλλες µειώσεις οι συνταξιούχοι, και όχι τα κοµµατικά κέρδη του εκάστοτε υποψήφιου πρωθυπουργού.
Γίναµε µάρτυρες την Πέµπτη του εξής φαινοµένου: Ο Τζέρι Ράις βγήκε ανοικτά απαντώντας σε ερωτήσεις του «Εθνους» και του OPEN και δήλωσε ότι είναι θέµα των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να αποφασίσουν για τις συντάξεις. Και όµως, τα περισσότερα εγχώρια µέσα ενηµέρωσης, που δεν κάνουν το έξοδο να έχουν ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, άρα δεν έχουν την παραµικρή ιδέα πώς λειτουργεί το Ταµείο, µετέδωσαν ακριβώς το αντίθετο και µε τον ίδιο τρόπο, σαν ένα χέρι να καθοδήγησε ως πιόνια αυτούς που έγραψαν τα κείµενα. Είχαν τον ίδιο «πατέρα».
Αποδεικνύεται, λοιπόν, και στην πράξη ότι δηλαδή δεν µπορεί το ΔΝΤ να αποφασίζει πια για την τύχη της Ελλάδας και του λαού της, διότι δεν υπάρχει πρόγραµµα. Είναι τόσο απλό. Και ενώ τα µηνύµατα από την έδρα του ∆ιεθνούς Οργανισµού είναι σαφή, στην Αθήνα συµβαίνει το εξής παράδοξο: Συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων και ακόµη πιο συγκεκριµένα συµφέροντα να ταυτίζονται µε θέσεις που είναι σκληρότερες από αυτές που πρέσβευε το Ταµείο. Δεν µπορούν να χωνέψουν ότι το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται πια για την Ελλάδα όπως παλιά. Εχει αποδεσµευθεί από τη χώρα µας και παραµένει ως τεχνικός σύµβουλος – ένας τίτλος που δεν του επιτρέπει να περικόπτει συντάξεις. Τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι πλέον τα πράγµατα είναι απλά και οι αποφάσεις στο ΔΝΤ ειληµµένες.
ΥΓ.: Στην ενηµέρωση του κ. Τζέρι Ράις είχαµε βρεθεί, ως συνήθως, οι Ελληνες ανταποκριτές. Προσέξτε: Εάν για κάποιον λόγο δεν πηγαίναµε στο ΔΝΤ, δεν θα γινόταν η συγκεκριµένη ερώτηση για τις συντάξεις. Ωστόσο έχει ιδιαίτερη σηµασία στο πώς έγινε η ερώτησή µου. Αφού είχαµε υποβάλει τα ερωτήµατά µας, όπως συνηθίζει ο εκπρόσωπος του Ταµείου, ρώτησε ποιος θα κάνει την τελευταία ερώτηση και έδειξε εµένα που του είχα κάνει νόηµα. Επέλεξα να κάνω την ερώτηση για τις συντάξεις, όπως κάλλιστα θα µπορούσα να ρωτήσω κάτι άλλο. Και όµως, γράφτηκε και µεταδόθηκε στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ επέλεξε να κάνει δήλωση-τοποθέτηση για το θέµα των συντάξεων. ∆εν πρόκειται µόνο για fake news, αλλά και για ηθεληµένη παραποίηση της αλήθειας.
'εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου