EDITORIAL
Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουμε μια σειρά καίρια συμπεράσματα.
Καταρχάς, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ο νόμος για την αδειοδότηση δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός, όπως διατείνονταν καναλάρχες και αξιωματική αντιπολίτευση. Αντισυνταγματική κρίθηκε μόνο η ρύθμιση που προέβλεπε τη μεταβίβαση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό. Μια πρόνοια του νόμου που έγινε ύστερα από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που έβαλε η αντιπολίτευση προκειμένου να μη συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή, κι αυτό ως ανάχωμα για να διατηρούν οι καναλάρχες τα προνόμιά τους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Από αυτή την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου πολιτικά έκθετη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που λειτούργησε ως λόμπι των καναλαρχών.
Το υπόλοιπο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ εκθέτει διπλά τη Ν.Δ., αφού, όπως προκύπτει περίτρανα, σε καμία από τις άλλες ρυθμίσεις του νόμου δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας και επιπροσθέτως χαρακτηρίζει «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.
Τώρα λοιπόν που έχουμε τα στοιχεία της απόφασης μπορούμε να πούμε ότι ο πόλεμος των καναλαρχών, με κύριο όπλο την πολύμηνη προπαγάνδα, μπορεί να κατάφερε να καθυστερήσει μια διαδικασία διαφάνειας και νομιμότητας, αλλά κάπου εδώ μπαίνει ένα τέλος, αφού, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, το ΣτΕ δίνει το πράσινο φως, και χωρίς αστερίσκους, να γίνει νέος διαγωνισμός και μέχρι τότε η Πολιτεία πρέπει να επιβάλλει ανάλογο τίμημα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για τη χρήση των συχνοτήτων.
Τα ψέματα και η προπαγάνδα της διαπλοκής τελείωσαν και η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων είναι κυρίαρχη ευθύνη της Πολιτείας. Το ΕΣΡ υλοποιεί τους ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους.
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου