Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Εδώ Μπέργκαμο - φταίει κανείς;

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο που δεν υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ Covid-19 ούτε στον Ευαγγελισμό ούτε στο "Σωτηρία". Συμβαίνει, δηλαδή, αυτό που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θας μας συμβεί ποτέ: Οι γιατροί να βρεθούν στην οδυνηρή θέση να επιλέγουν ποιος θα προσπαθήσει να ζήσει και ποιος θα αφεθεί στην τύχη του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει θάνατο.

Το απόλυτο παράδοξο: Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο κατοίκησε στην Αθήνα στην τέταρτη εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αντί να φέρουν ύφεση έφεραν έξαρση της πανδημίας.

Θα εξηγήσει κανείς; Θα λογοδοτήσει κανείς; Φταίει κανείς;

Ζούμε τις επιπτώσεις μιας παταγώδους διαχειριστικής αποτυχίας και, αντί να αναληφθούν ευθύνες, έχει ενοχοποιηθεί κάθε κριτική ως υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. Στελέχη της ΝΔ θριαμβολογούν ότι οι ελληνικές επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την ώρα που έχουν "παγώσει" τα χειρουργεία και εγκαταλείπονται ακόμη και βαριά πάσχοντες ασθενείς για να δοθεί προτεραιότητα στη φροντίδα των θυμάτων της πανδημίας.

Το υγειονομικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί χωρίς καμία ανταπόκριση στα αιτήματά του για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση υποδομών, ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει οργανωμένο και πλήρες σχέδιο επίταξης κλινών του ιδιωτικού τομέα παρά μόνο αποσπασματικά και σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας.

Αδιαφάνεια και ασυδοσία υπάρχει και στους εμβολιασμούς. Γίνονται συνεχώς αποκαλύψεις για εμβολιασμούς εκτός σειράς, με πρωταγωνιστές "γαλάζιους" παράγοντες και παραγοντίσκους, χωρίς να επιχειρείται παρέμβαση για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Το χειρότερο είναι ότι δεν αναλαμβάνεται ούτε η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική ευθύνη. Δεν ενημερώνουν με εγκυρότητα για τίποτα που μπορεί να τους εκθέσει, δεν αναγνωρίζουν και δεν διορθώνουν λάθη, δεν επεξεργάζονται αλλαγή του καταστροφικού μοτίβου που ακολουθούν.

Τυχεροί όσοι έχουν την υγεία τους. Αν έχουν και χρήματα, πολύ τυχεροί.

Για τους υπόλοιπους ο ορίζοντας είναι σκοτεινός. 

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου