Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε νεκρούς... και σκάνδαλα

Από τα self tests έως την Πειραιώς, την El Dorado Gold και την Cisco

της Μαρίνας Αλεξανδρή

Η Ελλάδα του 2021 είναι έγκλειστη του κορονοϊού και του φόβου, δεν προλαβαίνει να μετρά νεκρούς από την πανδημία και δεν γνωρίζει εάν και πως θα επιβιώσει οικονομικά την επόμενη μέρα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, την ίδια περίοδο, δεν προλαβαίνει να ψηφίζει χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, να υπογράφει συμβάσεις και να κάνει αναθέσεις που προσφέρουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα  - ή και μικρότερα – επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εχει σημασία δε ότι το τελευταίο δίμηνο, που ήταν και το πιο σκληρό σε ό,τι αφορά την σφοδρότητα της πανδημίας, έκλεισαν και οι πλέον προσοδοφόρες συμβάσεις και συμφωνίες – από την El Dorado και την αμαρτωλή αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έως την νυχτερινή προκήρυξη για την προμήθεια των self tests.

Self tests

Το τελευταίο, και κραυγαλέο κρούσμα, στις ύποπτες business της πανδημίας είναι η προμήθεια 10 εκατομμυρίων self tests για τον κορονοϊό: Η προκήρυξη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσιεύτηκε στις 23.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι αύριο, Σάββατο, τα να υποβάλλουν προσφορές – εάν δηλαδή συνυπολογιστεί και η αργία της 25ης Μαρτίου, οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεση τους μόλις μία ημέρα για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ύποπτη εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Siemens είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρία που διαθέτει αυτή την στιγμή άδεια για την διάθεση των self tests. Εξ ου και το αιχμηρό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος». 

Eldorado Gold

Εν μέσω πανδημίας, και με την Βουλή να λειτουργεί σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, κυρώθηκε και η νέα σύμβαση με την Eldorado Gold για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής – μια σύμβαση που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση από λεόντειος έως αποικιοκρατική.

Με βάση την συμφωνία το δημόσιο δέχεται την ακύρωση κάθε δέσμευσης της εταιρείας από την προηγούμενη σύμβαση, παραιτείται από κάθε οικονομική απαίτηση για αθετήσεις υποχρεώσεων από την εταιρεία αλλά και από πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί, ενώ παραχωρείται στην Eldorado γη για ακόμη 50 χρόνια χωρίς αντίτιμο. 

Το δημόσιο δέχεται επίσης την αξίωση της εταιρείας να μπορεί να τροποποιεί το επενδυτικό της σχέδιο ανά πάσα στιγμή χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δίνει στην Eldorado  την δυνατότητα για εξαγωγή  αφορολόγητων μερισμάτων στο εξωτερικό, και δεσμεύεται να πληρώσει ρήτρες στη μεταλλευτική εταιρεία, για οτιδήποτε θεωρεί εκείνη ως διαφυγών κέρδος. Τέτοια ρήτρα σπανίως συναντάται ακόμη και σε λατινοαμερικανικά καθεστώτα.

Cisco

Η δημοσιοποίηση της σύμβασης με την Cisco για την τηλε-εκπαίδευση, την οποία κρατούσε κρυμμένη επί 10 μήνες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αποκάλυψε ένα ψεύδος κι ένα σκανδαλώδες δώρο στην εταιρία: Αφενός η δήθεν δωρεάν προσφορά της εταιρίας μόνον δωρεάν δεν ήταν, καθώς στην δεύτερη φάση της πανδημίας για να συνεχίσει την τηλεεκπαίδευση λαμβάνει από το δημόσιο αντίτιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αφετέρου η Cisco διατηρεί το δικαίωμα να επεξεργάζεται τα στατιστικά δεδομένα, με αποτέλεσμα η παραχώρηση της πλατφόρμας της στα ελληνικά  σχολεία να μετατρέπεται ντε φάκτο σε δεξαμενή μελλοντικών υπερκερδών – χωρίς, βεβαίως, να έχει κανένα μερίδιο σε αυτά το ελληνικό δημόσιο.

Tράπεζα Πειραιώς

Η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο δώρο προς τον ιδιωτικό τομέα που αποθεώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με γενναιόδωρο χορηγό το ελληνικό δημόσιο – δηλαδή, με χρήματα των φορολογουμένων.

Με αυτά τα χρήματα η Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιήθηκε για να σωθεί και τώρα πωλείται κοψοχρονιά σε άγνωστους ακόμη «επενδυτές». Για να προσέλθουν αυτοί οι επενδυτές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, παραιτείται σχεδόν του συνόλου της συμμετοχής του: Δέχεται, μέσω της μεθόδου delution, να χάσει τα 15/16 των χρημάτων του υπέρ των νέων μετόχων που θα εισφέρουν περίπου 1 δις ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

«Έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον χιλιάδων μικρομετόχων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το dilution της Πειραιώς, το οποίο ουσιαστικά εξαϋλώνει την συμμετοχή του δημοσίου στην τράπεζα.

Το family office της Μαριάννας Λάτση

Μέσα σε όλες αυτές τις μεγάλες business της πανδημίας, πέρασε στα ψιλά, κι ένα μικρότερο «δωράκι» της κυβέρνησης – η νομοθέτηση της δυνατότητας δημιουργίας family offices στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, το family office είναι ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα σε ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να κάνουν επενδύσεις με πολύ χαμηλή φορολόγηση – εν προκειμένω με φόρο μόλις 1,7%. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το πρώτο famiy office που δημιουργήθηκε στην χώρα ήταν εκείνο της Μαριάννας Λάτση. Και λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου το family office της κυρίας Λάτση αγόρασε το 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μέσα σε είκοσι μέρες δηλαδή αφότου τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος θεσμός πρόλαβε το fund να ιδρυθεί, να μεταφέρει κεφάλαια και να επενδύσει.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου