Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δημόσιος υπάλληλος με οικογενειακή ιστορία 150 χρόνων

Ποιος είναι ο Kυριάκος Μητσοτάκης, που δήλωσε πρόσφατα πως «οι νέοι αντί να ψάχνουν δουλειά στο δημόσιο, να μπορούν να σκέφτονται πως θα γίνουν επιχειρηματίες»;

του Αντώνη Βράιλα

Με αφορμή τα γενέθλια του Πρωθυπουργού σκεφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια προσπάθεια καταγραφής  μιας σύντομης ιστορικής διαδρομής της οικογένειας Μητσοτάκη. Ποιος είναι ο Kυριάκος Μητσοτάκης, που δήλωσε πρόσφατα πως «οι νέοι αντί να ψάχνουν δουλειά στο δημόσιο, να μπορούν να σκέφτονται πως θα γίνουν επιχειρηματίες»;. Mια οικογένεια με ιστορία στο δημόσιο σχεδόν 150 χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε σαν σήμερα στις 04/03/1968. Από το Μάρτιο του 2004, σε ηλικία 36 ετών, είναι εν ενεργεία βουλευτής. Συμπτωματικά, το 2004 σταμάτησε να κατεβαίνει στις εκλογές ο μπαμπάς του.

Έχει ουσιαστικά εργαστεί 8-9 χρόνια στους ομίλους Alpha Bank και NBG, από το 1995 έως το 2003, όπου τα 4 από αυτά ήταν «τοποθετημένος» CEO της NBG Venture Capital, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Α…Έχει και 2 ολιγόμηνες πρακτικές εξασκήσεις, στην Chase Investment (Ιανουάριος-Μάρτιος 1992), επενδυτική τράπεζα, και στην εταιρία συμβούλων Mckinsey (Απρίλιος-Μάιος 1993). Αυτά για το «καλύτερο βιογραφικό της χώρας».

Είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού της Ελλάδος την περίοδο 1990-1993. Ο πατήρ Μητσοτάκης, γεννηθείς το 1918, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής σε ηλικία 28 ετών, το 1946. Δεν ήταν καν «Δεξιός»…!

Βουλευτής εξελέγη με το βενιζελικό κόμμα των Φιλελευθέρων και διετέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων Σοφοκλή Βενιζέλου την δεκαετία του 1950. Ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου του Γ. Παπανδρέου το 1961 και τελικά το 1965 εκ των ηγετικών στελεχών των αποστατών και των κυβερνήσεων τους, που οδήγησαν τελικώς στην χούντα των συνταγματαρχών του 1967.

Μετά την πτώση της χούντας, το Σεπτέμβριο του 1977, ιδρύει το κόμμα των «Νεοφιλελευθέρων», με το οποίο θα εκλεγεί βουλευτής μαζί με τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Οκτώ μήνες μετά, το Μάη του 1978, θα προσχωρήσει στην Νέα Δημοκρατία. Το 1984 γίνεται αρχηγός της ΝΔ και το 1989 θα οδηγήσει τον Α. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Ένα χρόνο αργότερα και μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις, θα κατορθώσει να γίνει Πρωθυπουργός, για να πέσει 3 χρόνια «από ένα Κατσίκι» και φυσικά τον Αντώνη Σαμαρά τον Νοέμβριο του 1993.

Πατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρεσβύτερος. Γεννημένος το 1883 στα Χανιά, γιος του αρχηγού της πολιτικής οικογενείας των Μητσοτάκηδων, Κωστή Μητσοτάκη, και της αδελφής του Ελευθερίου Βενιζέλου, Αικατερίνης Βενιζέλου. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1915 σε ηλικία 32 ετών.

Και φτάνουμε στο Κωστή Μητσοτάκη ή Ανδρεαδάκη, καθώς το «Μητσοτάκης» ήταν «ψεύτικο» επίθετο, αφού την οικογένεια του την κυνηγούσαν οι Τούρκοι λόγω της Κρητικής εξέγερσης το 1841. Γεννήθηκε στην Μονεμβασιά Λακωνίας το 1845 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Δικαίου. Το 1872 επιστρέφει στα Χανιά όπου τίθεται επικεφαλής του κομιτάτου των Χανίων, που θα οδηγήσει στη σύλληψη και φυλάκιση του το 1876 στην Κωνσταντινούπολη από το οθωμανικό καθεστώς.

Μέλος της Επαναστατικής Επιτροπής Κρητών, που υπέγραψαν σπίτι του τον Οκτώβριο του 1878 την ιστορική Σύμβαση της Χαλεπά, με την οποία ουσιαστικά κηρύχθηκε η Κρήτη αυτόνομη επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε ίδρυσε και τον προπομπό του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου, αδελφού της γυναίκας του, το κόμμα των «Ξυπόλητων», βασικού αντίλαλου του συντηρητικού κόμματος των «Καραβανάδων».

Ο «Κούλης» Μητσοτάκης λοιπόν, είναι ένας «προδότης» της οικογενειακής του ιστορίας, ένας γενίτσαρος του συντηρητισμού των «Καραβανάδων», ο αναβιωτής της σκληρής Δεξιάς της ΕΡΕ, αυτής που αντιμαχόταν ο μπαμπάς του, ένας γεννημένος (κακός) δημόσιος υπάλληλος.

Του εύχομαι χρόνια πολλά και το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι του. Να χαρεί την οικογένειά του, ελεύθερος από τα βάρη της δημοσιοϋπαλληλικής ζωής, μπας και καταφέρουμε να ζήσουμε οι υπόλοιποι λίγο καλύτερα. Πιο προοδευτικά, πιο δημοκρατικά και με κάποια ελπίδα για το αύριο.

rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου