Είναι μέτρα που θα έπρεπε να είχε πάρει ο δήμος της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, όλων των μεγάλων πόλεων. Καθώς και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εκλογής της: την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σαν αντίδοτο στα μέτρα λιτότητας, την οικονομική κρίση και την ανεργία.
Στην Ευρώπη αλλά και σε όλο το κόσμο, συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώσεις καταναλωτών και συνεταιριστικές πιστωτικές τράπεζες ανθίζουν σαν μανιτάρια, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στην Ευρώπη απασχολούν σήμερα πάνω από 14,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 6,5 % του ενεργού πληθυσμού των χωρών της ΕΕ και συμμετέχουν στο ΑΕΠ με ποσοστά που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 10%, όπως στην Ισπανία.
Στη Χώρα των Βάσκων, για παράδειγμα, οι ανάλογες δραστηριότητες κατόρθωσαν να συγκρατήσουν την ανεργία σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία (11% έναντι 28%). Η δήμαρχος της Μαδρίτης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά και στην καθιέρωση τοπικού, εναλλακτικού, κοινωνικού νομίσματος. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια πρωτοβουλία ξεκινά σε μια μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης και συνδυάζεται με την ίδρυση ηθικών τραπεζών σε επίπεδο γειτονιάς και την κεφαλαιακή ενίσχυση όλων των δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Η Ελλάδα υστερεί απελπιστικά και σε αυτό τον τομέα. Η συμμετοχή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο ΑΕΠ είναι κάτω από το 2%. Και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πελαγοδρομεί, με πρόχειρα νομοθετήματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση Το νομοσχέδιο που κυκλοφορεί για τις λαϊκές αγορές βγάζει σχεδόν εκτός νόμου το κίνημα χωρίς μεσάζοντες! Και όλα αυτά ενώ συζητάμε για τα αντίμετρα στα μέτρα λιτότητας των δανειστών. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι το αντίμετρο, ηλίθιε.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου