Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Η «κολοκυθιά» για τις τηλεοπτικές άδειες


Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε επίσημα η απόφαση 95/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία, από την μια πλευρά, ο διαγωνισμός του περασμένου καλοκαιριού κρινόταν αντισυνταγματικός, και από την άλλη, διαδηλωνόταν η πεποίθηση του δικαστηρίου ότι έπειτα από τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ήταν «επιτακτική η ανάγκη», ο νέος διαγωνισμός κατακύρωσης νόμιμων, τηλεοπτικών αδειών, να επαναληφθεί και να ολοκληρωθεί «ταχύτατα». Ταυτόχρονα, το ΣτΕ τόνιζε ότι η λειτουργία των ιδιωτικών, τηλεοπτικών σταθμών χωρίς νόμιμη άδεια εδώ και28 χρόνια «είναι συνταγματικώς μη ανεκτή και παράνομη».
Παρά τις ρητές αυτές αναφορές για «ταχύτατη» διεξαγωγή του (νέου) διαγωνισμού και λειτουργία ιδιωτικών, τηλεοπτικών σταθμών που «είναι συνταγματικώς μη ανεκτή και παράνομη», σε δεσμευτική για τις αρμόδιες αρχές, δικαστική απόφαση, την τελευταία εβδομάδα, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), διά των εκπροσώπων τους σε ακροάσεις στη Βουλή, επιδόθηκαν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι κολοκυθιάς για το πόσες πρέπει να είναι οι άδειες, χωρίς να δίνουν συγκροτημένες και πειστικές απαντήσεις για τις μεθόδους, τα κριτήρια και τις επιστημονικές αναλύσεις που τους οδηγούν στα συμπεράσματά τους.
Μάλιστα, οι δύο αντιπρόεδροι, Ροδόλφος Μορώνης του ΕΣΡ και Νίκος Παπαουλάκης της ΕΕΤΤ, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις απόψεις τους περί του ιδανικού αριθμού αδειών, ως «προσωπικές». Μπορούν όμως θεσμικοί παράγοντες με κομβικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου να έχουν αμιγώς «προσωπικές απόψεις», ειδικά στην παρούσα φάση και ειδικότερα όταν περαιτέρω καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού παραβιάζει πλέον και την προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ;
Η κολοκυθιά για τις άδειες πρέπει να σταματήσει άμεσα, προκειμένου να δρομολογηθεί η νέα, διαγωνιστική διαδικασία. Και οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αδειοδότηση των καναλιών, με πρώτο το ΕΣΡ, οφείλουν να καταλήξουν σε ένα αριθμό αδειών, γενικού και ειδικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας, σε ενεστώτα και όχι έναν άδηλο, μέλλοντα χρόνο και με βάση όλα τα κατάλληλα και αξιόπιστα επιστημονικά, τεχνολογικά, οικονομικά, λειτουργικά και διαφημιστικά δεδομένα. Πέρα και έξω από... προσωπικές απόψεις, που προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό στην κοινή γνώμη, τραυματίζοντας περισσότερο και το όποιο κύρος διαθέτουν οι ανεξάρτητες, διοικητικές και ρυθμιστικές αρχές.
Στην Ελλάδα, η ανωμαλία να λειτουργούν ιδιωτικά, τηλεοπτικά κανάλια χωρίς άδεια και να διαμορφώνουν παράνομα και εκτός συνταγματικής ανοχής, την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατζέντα της καθημερινής ενημέρωσης πρέπει να τερματιστεί. Είναι κοινωνική και εθνική επιταγή.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου