Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ο κλοιός του Σόιμπλε


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Οσοι νόμισαν ότι ο Β. Σόιμπλε μετά την αποτυχία του τον Ιούλιο του 2015 να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη (για προσωρινή αποχώρηση μιλούσε, αλλά μόνιμη εννοούσε) θα εγκατέλειπε οριστικά το σχέδιό του, πρέπει να αρχίσουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι ο στόχος του παραμένει ο ίδιος. Τον πρώτο καιρό μετά την υπογραφή του μνημονίου εγκαλούσε διαρκώς για παλινωδίες την ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέχεια και αφού δεν μπορούσε να μηδενίσει τις επιδόσεις της Αθήνας, του ξέφευγε καμιά καλή κουβέντα, αλλά για να μην πάρουν θάρρος οι «αιώνιοι έγκλειστοι» και αρχίσουν να διεκδικούν χαλάρωση της θηλιάς, επινοούσε νέα προαπαιτούμενα.
Αργότερα, με τη δήλωσή του ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα γιατί θα φύγει και η Γερμανία, κατέστησε το Ταμείο βασικό παράγοντα της διαπραγμάτευσης. Από τη μεριά του το ΔΝΤ, αν και δεν έχει βάλει φράγκο (ευρώ) εδώ και μερικά χρόνια, απαίτησε και πέτυχε περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.
Ενδεχομένως ο κ. Σόιμπλε να πίστεψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα και η διαδικασία θα τιναζόταν στον αέρα. Δυστυχώς γι’ αυτόν, αλλά και για τους Ελληνες πολίτες, η κυβέρνηση συναίνεσε ελπίζοντας ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος κάβος. Το ΔΝΤ όμως επέμενε στη γραμμή για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους προτείνοντας οδικό χάρτη με λεπτομέρειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έπρεπε να κατασκευάσει άλλη δικαιολογία για να μη δώσει την έγκρισή του. Χωρίς να επικαλείται ως πρόσχημα τις εκλογές στη Γερμανία ξεκίνησε το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων. Επιτέθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ κατηγορώντας την (μαζί και τις Βρυξέλλες, που έχουν την ευθύνη) ότι δεν έχει βάλει τάξη στο χάος, αμφισβητώντας έτσι τα στοιχεία που η υπηρεσία εκδίδει για την ελληνική οικονομία, τα οποία προφανώς δεν αρέσουν στον κ. Σόιμπλε.
Ο υφιστάμενός του υφυπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συνδέσει το κακόφημο παρελθόν της χώρας (greek statistics) με τη σημερινή κατάσταση, σημειώνει στην επιστολή του προς την Κομισιόν ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση». Ο υπαινιγμός δηλητηριώδης και σαφής: Τότε σίγουρα μη αξιόπιστα τα στοιχεία, σήμερα πιθανόν εξωραϊσμένα.
Η άρνηση του κ. Σόιμπλε να δώσει κάτι για το ελληνικό χρέος συνοδεύεται από την πίεση που ασκεί στην ΕΚΤ να τελειώνει επιτέλους με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ηδη το διευθυντικό στέλεχος της ΕΚΤ, Μπ . Κερέ, τόνισε ότι χωρίς λύση για το χρέος η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Με την τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθεί ο Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ούτε για λίγους μήνες.
Ο κλοιός που στήνει ο κ. Σόιμπλε μοιάζει ασφυκτικός. Απόψε στο Eurogroup θα δούμε ώς πού θέλει να το τραβήξει και θα δούμε επίσης αν έχει δίκιο ο Αλ. Τσίπρας να ποντάρει τα ρέστα του στην πυροσβεστική παρέμβαση της κ. Μέρκελ.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου