"Ελπίζαμε ξανά στην εκκίνηση των διαδικασιών. Αμ δε. Η «σιγή ασυρμάτου» γίνεται καθεστώς, φαίνεται".
του Πάνου Σκουρολιάκου
Πέρασαν έξι μήνες. Έξι ολόκληροι μήνες από την ημέρα που συστάθηκε το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ανακουφισμένοι που δεν υπήρχαν πια προσκόμματα, αναμέναμε την ταχεία προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Την «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» σύμφωνα με τον επίσημο τίτλο της πολυαναμενόμενης διαδικασίας. Φοβούμαι όμως πως με την ανακούφιση ανά χείρας μείναμε, γιατί το Δ.Σ. που προέκυψε μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις και αφού επιτέλους η αντιπολίτευση συναίνεσε στη σύστασή του, τηρεί σιγήν ασυρμάτου. Δεν έχει πει ούτε έχει πράξει το παραμικρό που θα έδινε κάποιες ελπίδες... προκήρυξης.
Θυμούμαστε βέβαια πως σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν έλεγε να συνεργασθεί με την κυβέρνηση για τη σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου στο ΕΣΡ, το οποίο και είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση των θεμάτων του άναρχου και παράνομου ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Προκήρυξε λοιπόν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών τον διαγωνισμό, σύμφωνα με τον Νόμο 4339/2015, ή και «Νόμο Παππά» ευρέως αποκαλούμενο. Όλοι επίσης θυμόμαστε πως λίγο καιρό πριν από τον διαγωνισμό οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Νόμου Παππά. Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε πως ο νόμος είναι μεν στο πλαίσιο που επιβάλλει το Σύνταγμα, η διαδικασία όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί από το EΣΡ. Έμπλεη χαράς σύσσωμη η αντιπολίτευση και αφού είχε ροκανίσει αρκετό χρόνο (μήπως και στο μεταξύ πέσει η επάρατη αριστερή κυβέρνηση), συμφωνεί, όπως είπαμε, με τη συγκρότηση του Δ.Σ. του EΣΡ. Χαρήκαμε και μεις γι αυτό, αλλά και πάλι με τη χαρά μείναμε. Περιμέναμε λοιπόν. Και ακόμη περιμένουμε. Τι άραγε;
Εν τω μεταξύ, έγιναν συναντήσεις του Νίκου Παππά με την ηγεσία του EΣΡ σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η υπόθεση. Μονότονα επαναλαμβάνονταν οι διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή σε όλα τα επίπεδα υλικοτεχνικής και άλλης υποδομής, ενώ «συνομολογήθηκε ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών». Και μετά; Πλήρης απραξία.
Βεβαίως η αλήθεια είναι πως τα μέλη του Δ.Σ. πριν από το ύψιστης σημασίας θέμα του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις είχε να επιλύσει και κάποια άλλα θέματα, όπως αυτό που είχε να κάνει με τις αμοιβές των μελών. Κάποια ρύθμιση στο ασφαλιστικό προέβλεπε ότι αναστέλλεται η καταβολή συντάξεων για το προεδρείο και τα μέλη των Δ.Σ. των Ανεξάρτητων Αρχών, που θα αμείβονται με βάση τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Και αυτό όμως στη συνέχεια τακτοποιήθηκε.
Ελπίζαμε ξανά στην εκκίνηση των διαδικασιών. Αμ δε. Η «σιγή ασυρμάτου» γίνεται καθεστώς, φαίνεται. Υπομονή έχουμε και μπορούμε να κάνουμε αρκετή ακόμη. Φοβούμαστε όμως πως η κατάσταση βαίνει σε μόνιμη και τουλάχιστον περίεργη καθυστέρηση. Τι να σκεφθεί κανείς διαβάζοντας σε κυριακάτικη εφημερίδα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Αρχής κ. Ρ. Μορώνη, σύμφωνα με τις οποίες « υποδομές δεν υπάρχουν» ή «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έναν διαγωνισμό ο οποίος ακυρώθηκε από το ΣτΕ.». Μας πληροφορεί ακόμη πως υπάρχουν «προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού». Μα ο ακυρωθείς διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ολοκληρώθηκε με σημαντικές συνέργειες, με σοβαρά στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ακόμα με στελέχη της ίδιας της ΓΓΕΕ. Ο δημόσιος τομέας έχει στους κόλπους του άξιους λειτουργούς, καταρτισμένους, αδέκαστους και αποτελεσματικούς. Ας τους αναζητήσουμε και ας τους αναδείξουμε.
Ο ελληνικός λαός περιμένει, αξιώνει και απαιτεί επιτέλους μια διαδικασία εκδόσεως αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα. Έλλειμμα αξιόπιστης ενημέρωσης, έλλειμμα στη λειτουργία της δημοκρατίας και βέβαια έλλειμμα στα οικονομικά του Δημοσίου. Το τίμημα, δηλαδή, που θα εισπράξει το Δημόσιο τόσο από την αδειοδότηση όσο και από τα άλλα τέλη στα οποία υποχρεούνται οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Το EΣΡ είναι Ανεξάρτητη Αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη και, ως τέτοια, είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την ελευθερία και πολυφωνία χάριν του ελληνικού λαού, μεριμνώντας και για την αποτροπή οικονομικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από την παρατεινόμενη «πειρατεία» της έρμης «τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης».
Αυτά για το σεβαστό EΣΡ, ελπίζοντας και σε ταχείαν ανάσχεσιν της παρατεταμένης αγρανάπαυσής του.
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου