Τα μέτωπα ενός «υπερήφανου μεταρρυθμιστή» και η πτώση της κυβέρνησης …Κων. Μητσοτάκη.
του Νίκου Λακόπουλου
Πολλοί ασχολήθηκαν με τα γερμανικά του Κυριάκου Μητσοτάκη -στη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ- κι άλλοι πρόσεξαν την απουσία του υπουργού Εξωτερικών στο πλευρό του -που μάλλον υποκατέστησε η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Μακρόν.
Ο κ. Δένδιας στο μεταξύ στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και όπως είπε «κατέστησα απολύτως σαφές στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας».
Η Ελλάδα δηλαδή έστειλε μήνυμα πως αν και η συμφωνία έχει «ελαττώματα» θα τηρηθεί χωρίς καμία αλλαγή. Το θέμα αυτό έχει κλείσει, αν και πολλοί θυμούνται πως το αντάλλαξε – η Μέρκελ!- με τις συντάξεις και πως ήταν μια συμφωνία έως και …προδοτική. Το πρόβλημα είναι πως αυτό δεν το έχουν ξεχάσει όλοι. Αυτή η «κωλοτούμπα» μάλλον δεν άρεσε πολύ στους «Μακεδομάχους» που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και τους βγήκαν «συριζαίοι με γραβάτες», όπως θα δούμε στη συνέχεια.
«Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση» όπως είπε ο η. Μητσοτάκης και «είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα». Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου και για την Ελλάδα και Γερμανία, ενώ υπάρχει «οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας».
Πιθανότατα αυτός ο οδικός άξονας να περιλαμβάνει και την εξαγορά τη ΔΕΗ από έναν από τους μεγάλους γερμανικούς ομίλους κι αυτή η προοπτική δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ούτε για τα πρωτογενή πλεονάσματα -μόνο ίσως να βρεθεί τρόπος για να πυροδοτηθεί η «αναπτυξιακή διαδικασία» βάζοντας χέρι στο «μαξιλαράκι» με τα 37 δισ, που με κόπο και αίμα μάζεψε ο Αλέξης Τσίπρας -κι ύστερα έχασε τις εκλογές.
Το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα του άφησε και την πρόταση για το πώς μπορεί να μειωθούν τα πλεονάσματα και πολλοί δεν αποκλείουν αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της να μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση που η κυβέρνηση θα κάνει, αλλά μετά το …2020.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει πρώτα μια ανάπτυξη που θα προϋποθέτει την ανάπτυξη και πολύ σύντομα θα βρεθεί απέναντι στην αλήθεια, δηλαδή στους ίδιους τους οπαδούς και τους συμμάχους της. Ήδη χθες αντί να αλλάξει τον διοικητή της ΕΥΠ που δεν έχει τα κατά τον νόμο προσόντα η κυβέρνηση άλλαξε τον …νόμο. Απέδειξε δηλαδή πως το «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» για μια νέα και …φωτεινή Ελλάδα, είναι η βαλκάνια και παμπάλαια πολιτική της κουτοπονηριάς -που υποτιμά τη νοημοσύνη όσων ψήφισαν καλόπιστα Νέα Δημοκρατία.
«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες» είπε ο Μητσοτάκης και με πολύ ναρκισσισμό κούφανε την Μέρκελ όταν είπε «θεωρώ τον εαυτό μου υπερήφανο μεταρρυθμιστή».
Η ελληνική …καγκελαρία!
Μάλλον δεν έκανε και καλή εντύπωση όταν βρήκε τρόπο να μιλήσει για την πάταξη του λαϊκισμού-«υπήρξε μια δεύτερη κρίση στην Ελλάδα το 2015 και αυτή έχει αφήσει ακόμη και τώρα μια βαριά κληρονομιά» είπε και η Μέρκελ άκουγε χαμογελώντας. Δεν είναι και πολύ μεταρρυθμιστικό να μιλάς έξω για τους αντιπάλους στο εσωτερικό. Φάουλ.
Η είδηση για όσους αναλύουν το «επιτελικό κράτος» και τη νέα κυβερνητική δομή είναι πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει τελικά να είναι μάνατζερ ή …διοικητής της κυβέρνησης -με παράλληλη διοίκηση, πλάνα και ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπουργών του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα ήθελε να γίνει …καγκελάριος. «Με τον πρώτο μου νόμο συγκέντρωσα πολλές αρμοδιότητες γύρω από τον Πρωθυπουργό. Κατηγορήθηκα ότι εγκατέστησα μία ελληνική Καγκελαρία, αλλά προτιμώ αυτό το πρότυπο». Τόσο απλά, τόσο καθαρά.
Η αποκάλυψη ότι έβαλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον «καλύτερο» για να χτυπήσει τα μονοπώλια του τύπου με τις «βολικές συμφωνίες» τους μπορεί να είναι μια ακόμα είδηση- βόμβα καθώς ο «καγκελάριος» έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με ανθρώπους που θεωρούνταν σύμμαχοί του, αλλά ίσως πλέον δεν είναι -με ό,τι σημαίνει αυτό.
Πώς έπεσε ο Κων. Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με προσωπική εμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπραόσο ήταν στην αντιπολίτευση έδειξε ήδη πως δεν ήθελε απλώς να γίνει πρωθυπουργός, αλλά αρχηγός της Δεξιάς. Οι επόμενες κινήσεις του ως πρωθυπουργός πλέον θα έχουν αυτό τον στόχο και θα δούμε πως ο αντίπαλός του δεν είναι ο ηττημένος εκλογικά, Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιος που βρίσκεται μέσα στο δικό του στρατόπεδο.
«Ιδιαίτερα άνετος, εμφανίστηκε όταν εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να πουλήσει τη ΔΕΗ στους Γερμανούς. Με τη Μέρκελ να σκάει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Αυτός ήταν άραγε ο σκοπός του ταξιδιού; Αυτό ήταν το κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες; Ελάτε να αγοράσετε τη ΔΕΗ την οποία απαξιώνουμε για να την πάρετε μπιρ παρά;» θα γράψει ένα site που πρόσκειται στον …Αντώνη Σαμαρά.
«Ποιος ξέρει… Το μέλλον θα δείξει… Ελπίζουμε πάντως, ο Κυριάκος να προσέξει τις κακοτοπιές και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του με την πώληση του ΟΤΕ που οδήγησαν στην πτώση της τότε κυβέρνησης. ΥΓ. Τα γερμανικά τι τα ήθελε στο τέλος; Αρκούσαν όσα είπε στα ελληνικά…».
Φαίνεται πως ο Μητσοτάκης «με σοφιστείες έκανε μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα για το όνειδος των Πρεσπών», «ποίησε τη νήσσα όσον αφορά τις αποζημιώσεις» και φτιάχνει ένα καθεστώς με… συριζαίους με γραβάτες». Ή πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια άνετη και ισχυρή εντολή δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια ως «καγκελάριος» -που έγινε επειδή ως απλός πρωθυπουργός θα ήταν …αδύναμος, όπως είπε. Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία με τον Αλέξη Τσίπρανα την έχει διασφαλίσει και να την εγγυάται, αφού μάλλον δεν πρόκειται να μιμηθεί τον Μητσοτάκη σε μια υστερική αντιπολίτευση ζητώντας κάθε μέρα εκλογές. Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να χειραφετηθεί από άλλα κέντρα εξουσίας και από πρόεδρος- και πρωθυπουργός- να γίνει ηγέτης με πρωτοφανή ηγεμονισμό θα έχει πολλά επεισόδια με το πρώτο να έχει ίσως αρχίσει.
Η ντουμπλ φας πολιτική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους προσωπικούς του δαίμονες για να αποδείξει κάτι που μάλλον δεν είναι θα έχει να αντιμετωπίσει και όσους αισθάνονται ήδη ότι τους πρόδωσε ή τους εξαπάτησε. Αυτή η μάχη δεν θα δοθεί εκεί που θέλει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και «πρωθυπουργός από καραμπόλα»- σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα δοθεί στα Εξάρχεια όπου θέλει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον περιθωριοποιήσει δημιουργώντας κάθε λίγο «νύχτες τρόμου». Θα δοθεί σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής στο εσωτερικό της ίδιας του της παράταξης όπου αυτή η «ντουμπλ φας» πολιτική του θα συναντήσει την αλήθεια και θα αναμετρηθεί με τις αντιφάσεις της.
Δεν μπορείς και να πηγαίνεις σε εκθέσεις με φωτογραφίες για τους μετανάστες και μετά να τους τσουβαλιάζεις, να λες μια συμφωνία κακή και μετά να την εφαρμόζεις, να θες να εκφράσεις ταυτόχρονα και την άκρα -πατριωτική- δεξιά και την …ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά ως «υπερήφανος μεταρρυθμιστής.
Όσοι θεωρούν δεδομένη αυτή την τετραετία μετά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπαγή και πειθαρχημένη με υπουργούς υπαλλήλους ας μην είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν πρόκειται τίποτα συνταρακτικό να συμβεί, ώσπου να ξανάλθει το 2023 στην κυβέρνηση πάλι ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν είναι μόνο το φθινόπωρο που αναμένεται θερμό, οι «μεταρρυθμίσεις» που υπόσχεται ο Μητσοτάκης κι αρχίζει να περνάει με τροπολογίες, η «ανάπτυξη» που υποσχέθηκε αλλά ήδη από 4% έπεσε στο 3%. Δεν είναι μόνο οι επιλογές της κυβέρνησης, η πρωτοφανής αναξιοπιστία που ήρθε γρήγορα και πολύ σύντομα θα συναντήσει την οργή όχι μόνο απογοητευμένων ψηφοφόρων, αλλά και παραγόντων που δεν καλοβλέπουν τον ηγεμονισμό του Μητσοτάκη και το χτίσιμο ενός όχι απλώς κομματικού, αλλά προσωπικού καθεστώτος.
Εκκρεμεί η συνάντηση με τον Ερντογάν με μεγάλα θέματα ανοιχτά -πολύ πιο σοβαρά από την Συμφωνία των Πρεσπών και η στιγμή που ο «υπερήφανος μεταρρυθμιστής» θα βρεθεί απέναντι στην κουτοπονηριά του να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Νάσαι ένας πρωθυπουργός σε μια χώρα που μόλις χρεοκόπησε και να νομίζεις πως με ένα νόμο θα γίνεις …καγκελάριος.
Να νομίζεις ότι είσαι κάτι άλλο από ό,τι είσαι και ό,τι μπορείς να κυβερνήσεις απλώς επειδή πήρες τις εκλογές κι ότι βρίσκεσαι ήδη σε μια άλλη χώρα με …καγκελαρία, η οποία δεν υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας πλήρωσε τα λάθη του του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τις έχει αντιληφθεί ακόμα, καθώς είναι σε κυβερνητικό και πολιτικό ταξίδι μέλιτος -που όμως τελειώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου