Το γεγονός ότι ένας Μητροπολίτης αναγκάστηκε να επισημάνει, εν είδει παρατήρησης, στην Υπουργό Παιδείας ότι τα σχολεία της χώρας χρειάζονται καθηγητές και όχι κατηχητές, καταδεικνύει τον κατήφορο της πολιτικής ηγεσίας στην Παιδεία, που κινείται σε έναν αντιεπιστημονικό και ανορθολογικό δρόμο, γυρνώντας το σχολείο και την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω.
Σε αυτήν την καταστροφική πορεία, η Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν και τις «ευλογίες» δικαστικών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια πρωτοφανή και σκοταδιστική απόφαση καταργεί ως «αντισυνταγματικές» τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, καθώς όπως υποστηρίζει στο μάθημα των θρησκευτικών «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης». Η αυτονόητη εκπαιδευτική διαδικασια εκσυγχρονισμού που προώθησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνεται γιατί το σχολείο, όπως μόλις μάθαμε από το ΣτΕ, πρέπει με το μάθημα των θρησκευτικών να δημιουργεί μόνο «πιστούς χριστιανούς ορθόδοξους». Λίγες ημέρες νωρίτερα, από το στόμα της ίδιας της υπουργού Παιδείας είχαμε μάθει επίσης πως και το μάθημα της Ιστορίας είναι λάθος. «Η Ιστορία», όπως δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, «δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Πολύ πίσω... ολοταχώς! Στις πιο μαύρες σελίδες!
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλως Άνθιμος, μιλώντας από την πλευρά που -θεωρητικά- είναι η πιο συντηρητική και μάλιστα εξυπηρετείται από την απόφαση του ΣτΕ και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σχολίασε ότι το σχολείο πρέπει να προάγει την επιστήμη και όχι την κατήχηση. Ήταν και μια έμμεση απάντηση στις «προγραμματικές» δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως περί «ιεροδιδασκάλων» στα σχολεία και προαγωγής της «θρησκευτικής συνείδησης», αντί για την επιστημονική θεολογική προσέγγιση. «Ω του θαύματος!»... η απόφαση του ΣτΕ είναι σε απόλυτη αρμονεία και εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της υπουργού.
Η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αμφισβητώντας την επιστήμη και τη σύγχρονη σκέψη στο γνωστό τρίπτυχο της ακραίας συντήρησης «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Ενίσχυση της ηθικοπλαστικής και εθνικοπατριωτικής διάστασης της Παιδείας, θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, υποχρεωτική στράτευση στα 18 (σημ: «πρόσφορο έδαφος» για τη στρατιωτική προπαγάνδα) και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του κράτους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται από την πρώτη μέρα για την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και την εγκαθίδρυση ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Η βιτρίνα αυτής της πολιτικής είναι ένα εκρηκτικό υπερσυντηρητικό μείγμα που δαιμονοποιεί την επιστήμη και την πρόοδο, με την αμέριστη συμπαράσταση της μιντιακής προπαγάνδας και συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επαναορίζουν το τρίπτυχο σε «Πατρίς, Θρησκεία... Μεταδημοκρατία».
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου