Δεν χρειάζεται κάποια σοβαρή πολιτική κρίση αλλά μόλις ένα δευτερεύον ζήτημα, όπως η μετονομασία ενός σταθμού μετρού, για να αναδειχτεί ο νεποτισμός και η αίσθηση αλλαζονίας της οικογένειας Μητσοτάκη.
Η οικογένεια, που μέσα σε λίγους μήνες κατέκτησε όλα τα μεγάλα δημόσια αξιώματα, την Πρωθυπουργία και το Δήμο της Αθήνας -όπως και στο παρελθόν- ελέγχει την πολιτική εξουσία, έχει στην υπηρεσία της σχεδόν όλο το μιντιακό κατεστημένο και αισθάνθηκε ως ιδιοκτήτρια της χώρας και του κράτους. Αυτό το αίσθημα εκδηλώθηκε και με τη μετονομασία ενός κεντρικού σταθμού του μετρό σε «Παύλος Μπακογιάννης».
Άλλωστε, στην ηγεσία της Αττικό Μετρό βρίσκεται ο Νίκος Ταχιάος, ένας από τους πλέον πιστούς ανθρώπους του Μητσοτακέικου, ο οποίος αφού απέτυχε να εκλεγεί οπουδήποτε και αν δοκίμασε ορισμένος από την ηγεσία της ΝΔ, τελικά «βολεύτηκε» με την προεδρία ενός Οργανισμού, της Αττικό Μετρό, όπου η πρώτη πράξη με την ανάληψή των καθηκόντων του, και σε συνεργασία με την οικογένεια, ήταν να ανακοινώσει το έργο της μετονομασίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πρωτοβουλία προκάλεσε σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις, τόσο γιατί οι σταθμοί του μετρό αντλούν τις ονομασίες τους από το τοπωνύμια για χρηστικούς λόγους όσο και γιατί αν επρόκειτο να δοθεί όνομα πολιτικού, σίγουρα θα έπρεπε να προηγηθούν πολλοί άλλοι με πολύ ισχυρό αποτύπωμα στη νεότερη ή μεταπολιτευτική ιστορία, πριν τον Παύλο Μπακογιάννη και παρά την αξιόλογη προσφορά του και την εκτέλεσή του από τη 17 Νοέμβρη. Παράλληλα, υπήρξε πολύ φτηνό τρικ, η απόπειρα να συσχετιστεί και να μπει στο ζύγι, η «μετονομασία» του Σταθμού Αγ. Δημητρίου-Παναγούλη, καθώς το όνομα του αντιδικτατορικού αγωνιστή υπάρχει ήδη ως δηλωτική της τοποθεσίας στην «Πλατεία Παναγούλη».
Οι αντιδράσεις φόβισαν την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη που άλλαξε στάση και εμφανίστηκε να «αρνείται ευγενικά» την τιμή, κάτι που όμως «κρέμασε» τον δικό της Ταχιάο. Αντιδρώντας αυτός, καθώς εμφανίστηκε σαν αυλοκόλακας, «άδειασε» με τη σειρά του την οικογένεια αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο και την προετοιμασία καθώς «δεν του ήρθε με επιφοίητηση» το ζήτημα της μετονομασίας, όπως σημείωσε.
Η ματαιοδοξία μιας οικογένειας που έχει κατακτήσει όλα τα πιθανά δημόσια αξιώματα της χώρας και φιλοδοξεί να συνεχίσει να το κάνει, αποτέλεσε τελικά ένα ακόμη πλήγμα στη δημόσια εικόνα της. Αισθανόμενη ότι βρίσκεται στο απώγειο της δύναμης και της αποδοχής μετά τις νίκες, επιχείρησε να εδραιώσει συμβολικά την κυριαρχία της στη χώρα και στη δημόσια ζωή. Αντιλήφθηκε αργά, ότι η παντοδυναμία της είναι εφήμερη και η φαινομενική αποδοχή της, αποτέλεσμα επίκαιρων πολιτικών και μιντιακών συσχετισμών. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης η οικογένεια Μητσοτάκη, συνολικά, παραμένει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και κινήσεις όπως αυτή για τη μετονομασία της στάσης, συντηρούν την αρνητική της εικόνα.
Το φιάσκο με το σταθμό μετρό και ο αμέτρητος σαρκασμός και αποδοκιμασία που εισέπραξε, ίσως να αποθάρυνε και μια πιθανή γενικευμένη πρόθεση του πολιτικού κατεστημένου να διαιωνίσει την παρουσία του με αγάλματα και ανδριάντες, επιχειρώντας τη «ρεβάνς» μετά τα μνημόνια και την απαξίωση. Πάντως με αυτή την κυβέρνηση και αυτή την ηγεσία στην Αττικό Μετρό, αποδεικνύεται ότι οι προοπτικές για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ δυσοίωνες...
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου