Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Πλακώνονται οι κομμουνιστοφάγοι



Αφορμή ρήξης στη συμπαγή - ακόμη - γραμμή και επικοινωνιακή υπεροπλία της ΝΔ αλλά και ένα χρήσιμο μάθημα για την επικίνδυνη υπερσυντηρητικοποίηση της Δεξιάς, πανευρωπαϊκά, αποτέλεσε το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την 80η επέτειο από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που εξισώσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό.
Το ψήφισμα, καθαυτό, όχι μόνο εξισώνει αλλά επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία, με τον ισχυρισμό ότι ο Πόλεμος ξεκίνησε από την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ! Αν και τα ψηφίσματα δεν έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, αυτό προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στο εσωτερικό της ΝΔ επειδή μόλις μία βουλευτής, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το υπερψήφισε, μαζί με τους Έλληνες ακροδεξιούς. Τα πλέον κομματικά έντυπα της ΝΔ κατηγόρησαν τους βουλευτές που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη «γραμμή» ενώ μεγάλη ένταση προκλήθηκε από την κατηγορία για «ασπόνδυλα του λευκού» που χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης Α. Δοξιάδης για τους ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα να δεχτεί την απάντηση από τον Σ. Κυμπουρόπουλο που ψήφισε λευκό και επεσήμανε με σαφήνεια ότι δεν συναινεί στην εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό.
Το ψήφισμα και παρόμοια ακροδεξιά αφηγήματα, επιχειρούν να απομονώσουν ένα γεγονός από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και να κατηγορήσουν τη Σοβιετική Ένωση και το Στάλιν για «συνεργασία»,  βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η κοινή γνώμη στη Δύση αντλεί συνήθως άποψη για την ιστορία μέσα από κοινότυπες αντιλήψεις και «ηρωικές» εκδοχές του εμπορικού κινηματογράφου και όχι από τις πραγματικές ιστορικές πηγές. Τόσο η επίμαχη συμφωνία «Ρίμπεντροπ - Μολότωφ», που υπεγράφη 10 μέρες πριν την έναρξη του πολέμου, όσο και άλλες συμφωνίες που προηγήθηκαν ανάμεσα σε δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, με τους ναζί, αποτυπώνουν την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθήθηκε, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε, από όλες τις δυνάμεις της περιόδου απέναντι στο Χίτλερ.
Και φυσικά το ψήφισμα παραγνωρίζει το μείζον ιστορικό γεγονός, πως ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός με την πλέον καθοριστική συμβολή στην ήττα των Ναζί, που απελευθέρωσε την Ευρώπη και ύψωσε τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο Βερολίνο. Τα εγκλήματα και ο ολοκληρωτισμός του σταλινισμού, μια κατακριτέα και σκοτεινή περίοδος που σηματοδότησε και την ιδεολογική ήττα της επανάστασης, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και από την Αριστερά, χωρίς αυτό ασφαλώς να «ξεπλένει» και τα εγκλήματα των Δυτικών χωρών στον 20ο αιώνα, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σφαγές και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων.
Η ανυπόστατη προσπάθεια εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού δεν αποτελεί παρά ένα σύγχρονο αφήγημα της Δεξιάς που συντηρητικοποιείται όλο και περισσότερο προσεταιριζόμενη ακροδεξιά ακροατήρια και να εκμεταλευτεί τα αντικομμουνιστικά κατάλοιπα της Ανατολικής Ευρώπης. Ψηφίσματα όπως αυτό έρχονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια ενώ  τα καταψηφίζουν παραδοσιακά όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές,  όπως συνέβη το 2009 όταν σε αυτούς της ΝΔ συγκαταλεγόταν και ο νυν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το γεγονός ότι πριν 10 χρόνια η ΝΔ αυτονόητα ήταν απέναντι και σήμερα αντιμετωπίζει εσωτερικούς τριγμούς,  δεν είναι παρά μια ένδειξη της διολίσθησης του κυβερνώντος κόμματος σε ακροδεξιές θέσεις.
Η εργαλειοποίηση μεμονωμένων ιστορικών γεγονότων και ο πολιτικός και ιστορικός αναθεωρητισμός έχουν ενταθεί στη ΝΔ που επιχειρεί να χτυπήσει την Αριστερά και εν γένει τον Προοδευτικό χώρο με όρους μετεμφυλιακού ρεβανσισμού. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για ένα σχολείο κατηχητικό με ιεροκήρυκες και μάθημα Ιστορίας που «δεν θα έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά μόνο στόχο να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Η συσκότιση και η άγνοια της ιστορίας εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς που ξεχνούν, αλλά οι τριγμοί από την υποόθεση, έπληξαν την ίδια τη ΝΔ, τελικά.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου