Η Ν.Δ. έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί ως δημοκρατικό συλλογικό κόμμα και όλα αποφασίζονται από τους προσωπικούς μηχανισμούς του αρχηγού και τους μιντιάρχες που βιάζονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση
Του Δημήτρη Χρήστου
Τελικά ποιοι είναι οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ.; Είναι ο άφωνος λόγω ντροπής Χατζηδάκης και ο λαλίστατος Γεωργιάδης ή μήπως οι γραπτοί εισηγητές, ο κουμπάρος Μαρινάκης και νεοσύλλεκτος Αλαφούζος; Διότι, αν κρίνουμε από το ποιος δίνει την γραμμή στην ηγεσία της Ν.Δ., το δεύτερο δίδυμο αποφασίζει και βιάζεται να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα.
ΓΙΑΤΙ βιάζονται τόσο πολύ; Διότι από τότε που ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας δεν έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν απ' ευθείας στους πρωθυπουργούς και να υποβάλλουν, χωρίς πολλές - πολλές ευγένειες, τα αιτήματά τους. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποντάροντας τα πάντα στην υποστήριξη των ΜΜΕ, έχει αναλάβει ανοιχτά και τη δέσμευση να ανταποδώσει, και με τον απαραίτητο τόκο, το αντίτιμο της υποστήριξης που λαμβάνει.
ΕΠΙ Κυριάκου η Ν.Δ. έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί ως δημοκρατικό συλλογικό κόμμα και όλα αποφασίζονται από τους προσωπικούς μηχανισμούς του αρχηγού. Του αρχηγού που, ποντάροντας όλα τα λεφτά στο δίδυμο Γεωργιάδη - Βορίδη, όπως είδαμε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, περιορίζει δραματικά το ακροατήριο της παράταξης απομακρυνόμενος με ταχύτατους ρυθμούς από τον κεντρώο χώρο. Και παρά τις εισηγήσεις των μεγαλοπαραγόντων και των ιστορικών στελεχών της παράταξης να κόψει τα πολλά - πολλά με τις ακροδεξιές φωνές αυτός επιμένει να ακολουθεί, χωρίς ο ίδιος να έχει τα προσόντα να ισορροπήσει την κατάσταση.
ΠΡΟΣ το παρόν οι αντιδράσεις για τις επιλογές Μητσοτάκη εκφράζονται διά της σιωπής και της αποχής από τις συνεδριάσεις της Βουλής, αλλά και από τις πολιτικές συζητήσεις που διεξάγονται στα ΜΜΕ. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος και αυτός του κόμματος, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ασκεί τα όποια καθήκοντα του αναλογούν από την ιδιότητα που του έδωσε ο νέος αρχηγός. Τα παλαιά στελέχη Κ. Καραμανλής, Β. Μεϊμαράκης, Α. Σαμαράς, Ν. Κακλαμάνης στέλνουν σήματα δυσφορίας, αλλά δεν λαμβάνονται. Και μπορεί να ανέχονται τη νέα δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία, αλλά, όπως πηγαίνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται να ξεχειλίσει το ποτήρι και ο Κυριάκος να μην είναι ο οδηγός στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.
ΟΜΩΣ, εκτός από την ηγετική του αδυναμία, ο Κυριάκος θεωρείται και άκρως επιπόλαιος για τα πολιτικά ήθη, τους δημοκρατικούς κανόνες και την παραδοσιακή αστική ευγένεια. Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να χτυπήσει τον Π. Καμμένο και να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό, ώστε να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη πλειοψηφία, παραβίαζε τους κανόνες με τους οποίους αντιμετωπίζονται ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, όταν τα μέσα τραυματίζουν τα εθνικού χαρακτήρα συμφέροντα.
ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟ δυναμικό της Ν.Δ. ανησυχεί ιδιαιτέρως και από την ταύτιση Μητσοτάκη με τους νέους ολιγάρχες. Δεν μπορεί την πολιτική και τακτική του κόμματος να την καθορίζουν “νταβατζήδες”, όπως είχε αποκαλέσει τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες της περιόδου Σημίτη ο τότε φρέσκος πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής, που αναγκάστηκε τελικά να συμβιβαστεί στην υπόθεση του βασικού μετόχου για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Δεν μπορεί τα στελέχη της Ν.Δ. να προστρέχουν σε εξωθεσμικά κέντρα για να τύχουν καλής μεταχείρισης από τη νέα ηγεσία. Δεν μπορεί το κόμμα και οι βουλευτές του να μένουν στον ρόλο του ακροατηρίου που είναι υποχρεωμένο να χειροκροτεί από τα έδρανα της Βουλής. Και επειδή λίγοι πλέον θέλουν να χειροκροτούν, τα έδρανα παραμένουν, ακόμη και τη στιγμή που λαμβάνει τον λόγο ο Κυριάκος, μισοάδεια!
ΚΑΙ ΟΠΩΣ τόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου μετά τη διαγραφή της βουλευτού Κ. Παπακώστα από τον Κυριάκο: “Η σκληρή δεξιά ρητορική που θυμίζει ΛΑΟΣ αλλοιώνει την εικόνα της Ν.Δ. προς τα έξω, τουλάχιστον αυτή την εικόνα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θέλει να εμφανίζει, την εικόνα ενός κεντροδεξιού κόμματος το οποίο απευθύνεται στον χώρο του Κέντρου χωρίς τον χώρο του Κέντρου δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. Δεν έγινε ποτέ κυβέρνηση η Ν.Δ. όταν η ατζέντα της ήταν σκληρή δεξιά. Έγινε πάντα κυβέρνηση όταν άνοιξε τις πόρτες της και διεύρυνε τα ιδεολογικά της σύνορα προς το Κέντρο”.
Το ερώτημα λοιπόν επιστρέφεται και είναι: Με τι κρατάνε τον Κυριάκο οι ακροδεξιοί και οι μιντιάρχες ώστε να τον σέρνουν στη δική τους γραμμή;
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου