TVXS-Ανάλυση
To timing δεν θεωρείται τυχαίο, από την πλευρά της κυβέρνησης τουλάχιστον, ούτε και ο στόχος: Μία ημέρα μετά το επενδυτικό προσκλητήριο – το GRinvest – του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, και στον θερμό ακόμη απόηχο της «ψήφου εμπιστοσύνης» Μακρόν και της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ στην Ελλάδα, η καναδική El Dorado Gold στέλνει τελεσίγραφο αποεπένδυσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις και απειλώντας με λουκέτο σε όλες τις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική και με αναστολή όλων των επενδυτικών της σχεδίων στη χώρα. [Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση της El Dorado εδώ]
Η υπόθεση Σκουριές βεβαίως, είναι παλιά και σύνθετη ιστορία, εν προκειμένω όμως κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τις υποψίες τους ότι το τελεσίγραφο της El Dorado υποκρύπτει καθαρά στοιχεία επιχειρηματικού, αλλά και πολιτικού, εκβιασμού. Με το Μαξίμου, μάλιστα, να κάνει λόγο για «στημένο επικοινωνιακό σόου από την Πειραιώς 62» και για «ενορχηστρωμένη απόπειρα» αναστροφής του θετικού κλίματος μετά την επίσκεψη Μακρόν.
Το «ύποπτο» timing
Εξηγώντας αυτές τις αιχμές, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία που επέλεξε η εταιρία για να προαναγγείλει το λουκέτο και την απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας: Εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας ανάμεσα στην εταιρία και το ελληνικό δημόσιο, για τις μεθόδους παραγωγής που πρέπει να ακολουθήσει η El Dorado στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Όπως, άλλωστε, ανέφερε και στην δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης η προσφυγή στην διαιτησία προβλέπεται από τη σύμβαση και έχει προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάιο, οπότε είναι μάλλον προφανές ότι το θέμα δεν... προέκυψε μέσα στο Σαββατοκύριακο και στο “παρά πέντε” της έναρξης της διαδικασίας. Εξ αυτού, δε, συνάγονται συμπεράσματα για πρόθεση της εταιρίας να ασκήσει πίεση, και μάλιστα με ομήρους τους εργαζομένους, εν όψει της διαδικασίας και των αποφάσεων της διαιτησίας.
Τα πολιτικά πυρά
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το πολιτικό πλαίσιο, και το άμεσο μπαράζ των πολιτικών αντιδράσεων, στην κίνηση της El Dorado. Πρώτος ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς – σε μια μάλλον ασυνήθη για τις επιχειρηματικές πρακτικές παρέμβαση – φρόντισε να ανοίξει ευθέως πολιτικό μέτωπο με την κυβέρνηση συγκαλώντας συνέντευξη Τύπου στο Huilton και δηλώνοντας: «Δεν γίνεται οι εγκρίσεις αδειών να καθίστανται όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων ή των απόψεων μίας ηχηρής μειοψηφίας.... Πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι [η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις] όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;»
Αυτό το μήνυμα, που κουμπώνει πλήρως με το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί διγλωσσίας της κυβέρνησης στο πεδίο των επενδύσεων, πυροδότησε ακαριαία μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Η ΝΔ χρησιμοποίησε την υπόθεση El Dorado ως απόδειξη του ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός προσκαλεί τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι εχθρική στις επενδύσεις και τις υπονομεύει στην πράξη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η ίδια πρακτική ακολουθείται και στις επενδύσεις του Ελληνικού και του Καφηρέα, ενώ αντίστοιχα πυρά εξτοξευσαν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Και στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκε άμεσα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τις αιχμές που άφησε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ – αιχμές, που αφορούσαν κυρίως τις θέσεις των βιομηχάνων στα εργασιακά.
«Η συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη»
Mε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση βλέπει διασύνδεση της κίνησης της El Dorado με πολιτικές σκοπιμότητες και είναι ενδεικτικό ότι κύκλοι του Μαξίμου ανάφεραν πως «ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας». Οι ίδιες πηγές επιτίθενται στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού λέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62».
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου