του Τάσου Παππά
Απέρριψε το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να του χορηγηθεί εορταστική άδεια εννέα ημερών από το σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Κασσαβέτειας. Καμία έκπληξη. Είναι η τρίτη φορά που απορρίπτεται αίτημα αδείας από τότε που μεταφέρθηκε στις συγκεκριμένες φυλακές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος έχει πάρει μέχρι τώρα έξι φορές άδεια -τρεις όταν βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και τρεις από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς έφτασε στο «όχι» η τριμελής επιτροπή των φυλακών.
Υπέρ της χορήγησης άδειας ψήφισε η κοινωνική λειτουργός, αυτή δηλαδή που ξέρει από πρώτο χέρι τη συμπεριφορά του κρατουμένου εντός των φυλακών. Κατά ψήφισε η διευθύντρια παρά το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας δεν υπέπεσε σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε διέπραξε κάποιο αδίκημα στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην προηγούμενη απόρριψη και στην πρόσφατη. Ο εισαγγελέας, όπως αναμενόταν, ψήφισε αρνητικά. Και αυτός και η διευθύντρια υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πάρει άδεια ο Κουφοντίνας γιατί μπορεί να μην κάνει καλή χρήση.
Ωστόσο, σε καμία από τις προηγούμενες άδειες ο κρατούμενος έκανε κάτι που να δικαιολογεί τις υποψίες τους ότι τούτη τη φορά ενδεχομένως να έχει διαφορετική στάση. Επέστρεφε στη φυλακή πριν ακόμη εκπνεύσει η προθεσμία που προβλέπεται από τον νόμο, δεν κατηγορήθηκε με στοιχεία από κανέναν (Αστυνομία, ιδιώτες) ότι τις μέρες που ήταν ελεύθερος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στις δικαστικές αρχές. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε έξι άδειες. Τι να υποθέσουμε; Ότι οι εισαγγελείς που ψήφισαν υπέρ της χορήγησης άδειας τα προηγούμενα χρόνια παρανόμησαν; Ότι δε στάθμισαν σωστά την κατάσταση;
Η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, στο οποίο προσέφυγε ο Κουφοντίνας. Συμμετέχουν τρεις δικαστικοί και θα κληθούν να τοποθετηθούν ύστερα από την εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα. Οποιος στοιχηματίσει ότι η απόφασή τους θα είναι διαφορετική απ’ αυτήν που έλαβε η πλειοψηφία του πειθαρχικού συμβουλίου της φυλακής μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Σ’ ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο είναι φανερό πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές δυσκολεύονται να κρίνουν με βάση τον νόμο που υπάρχει. Επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ακούνε, βλέπουν, διαβάζουν τι κυκλοφορεί και προφανώς το υπολογίζουν. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν κινηθούν κόντρα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης που την υποστηρίζουν. Υπάρχουν άφθονα δείγματα γραφής. Κάθε φορά που έπαιρνε άδεια ο Κουφοντίνας, η Νέα Δημοκρατία (που τότε ήταν στην αντιπολίτευση) και τα φιλικά της δίκτυα αντιδρούσαν με οργή.
Κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι είναι εξωφρενικά επιεικής (μέχρι παρεξηγήσεως) με τους πολυΐσοβίτες της 17 Νοέμβρη και άφηναν βιτριολικούς υπαινιγμούς εναντίον των εισαγγελέων που είχαν κάνει την... αποκοτιά να τηρήσουν τον νόμο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν ο αμερικανικός παράγοντας και η Τουρκία. Η Ν.Δ είχε υποσχεθεί ότι όταν έρθει στα πράγματα θα αλλάξει τον νόμο, θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου θα στείλει τους καταδικασμένους για τρομοκρατία στους οποίους δε θα χορηγούνται άδειες. Αναρωτιέμαι: θα βρεθεί δικαστικός που θα αψηφήσει αυτή την κατάσταση, αφού είναι σχεδόν βέβαιος πως αν εφαρμόσει τον νόμο θα υποστεί bullying και θα θέσει εν αμφιβόλω το επαγγελματικό μέλλον του;
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου