Ότι η ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση έχει αυτοαναιρεθεί και απαξιωθεί από το ρόλο της στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας είναι απολύτως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια κι έγινε έντονα αντιληπτό στα χρόνια των μνημονίων. Αλλά ότι έχει φτάσει να αποτελεί σύμμαχο του «γαλάζιου» οδοστρωτήρα σε βάρος των εργασιακών, αποτελεί μάλλον τον πάτο του βαρελιού για την παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε συνάντηση του Γιάννη Παναγόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εξαντλήθηκε σε κριτική κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γύρω από τα εργασιακά και δεν βρήκε κάτι να πει για την κατεδάφιση των πρώτων μεταμνημονιακών κατακτήσεων, που ξεκίνησε από την πρώτη της μέρα η νέα κυβέρνηση. Κοινώς, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν είπε τίποτε διαφορετικό από όσα είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σε αντίστοιχη συνάντηση.
Η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, όταν δεν «κυνηγιέται» με το ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να πραγματοποιήσει τη γενική της συνέλευση, βρίσκεται σε μια σύγχυση ρόλου και προορισμού εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών αντί για αυτά των εργαζομένων. Ενώ δηλαδή επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο από τα μνημόνια ξεκίνησε η - αυτονόητη - ανάταξη των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου, την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, η ηγεσία της ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «κακή νομοθέτηση» και «αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες».
Μόλις η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, τον περιορισμό του πλαισίου της απεργίας και της προστασίας των αμοιβών, την αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων από τοπικές ειδικών ζωνών, ενώ επαγγέλλεται την κατάργηση του επικουρικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ σιωπά και προκρίνει το μοντέλο των επαγγελματιών ταμείων που έχει συμφωνήσει ήδη με το ΣΕΒ! Συνδικαλιστική ηγεσία που ταυτίζεται με τους εργοδότες και βάζει από κοινού «πλάτη» στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχει καταγραφεί ποτέ.
Η παρακμή αυτή της ΓΣΕΕ και άλλων οργανώσεων που συνεχίζει να ελέγχει το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει και δύο κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα: Τόσο την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει παρουσία στο συνδικαλισμό παρά την εκλογική του εδραίωση, όσο και τις αιτίες της παρακμής και αποξένωσης του ΠΑΣΟΚ από τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριζαν.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου