Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Όποιος φυλάει τα γιλέκα του...



του Στρατή Αγγελή
Όσο κλιμακώνονταν οι διαδηλώσεις στο Παρίσι, όσο γέμιζαν οι τηλεοπτικές οθόνες με κίτρινα γιλέκα, τόσο μεγάλωνε η ανησυχία των κυβερνώντων σε μια άλλη πρωτεύουσα, 3.000 χιλιόμετρα μακριά, στο Κάιρο. 
Σε αντίθεση με το επιτελείο του Γάλλου Προέδρου, που μάλλον υποτίμησε τη δυναμική των κινητοποιήσεων, εκείνο του Αιγύπτιου ομολόγου του ανέλαβε γρήγορα δράση. Και έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες εξαφανίστηκαν τα κίτρινα γιλέκα από τα παζάρια, αποστερώντας τους επίδοξους μιμητές τη δυνατότητα προμήθειας αυτής της συμβολικής και μαχητικής... ενδυμασίας.
Τα φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα που υποχρεούται να έχει στο όχημά του κάθε Γάλλος οδηγός δεν είναι υποχρεωτικά στην Αίγυπτο, παρά μόνο στα εργοτάξια και τα ειδικά συνεργεία, π.χ. των εργατών στην οδοποιία, για λόγους ασφαλείας. Η δημοσιογραφική έρευνα στην περιοχή όπου βρίσκονται τα καταστήματα πώλησης του σχετικού βιομηχανικού εξοπλισμού κατέγραψε ότι τα κίτρινα γιλέκα έγιναν... άφαντα. Δύο καταστηματάρχες αρνήθηκαν να τα πουλήσουν, τέσσερις παραδέχθηκαν ότι η αστυνομία τους είπε να μην το κάνουν. “Ρωτήσαμε τους αστυνομικούς γιατί δεν πρέπει να πουλήσουμε γιλέκα και μας απάντησαν ότι ακολουθούν εντολές” είπαν δύο από αυτούς στο Associated Press.
Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Χάμζα Χεντάουι, που υπογράφει το ρεπορτάζ, μίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί μέτρα και πρόσθεσαν ότι η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Για το θέμα αυτό έγινε μάλιστα σύσκεψη στελεχών της αστυνομίας με εισαγωγείς και εμπόρους λιανικής οι οποίοι έλαβαν γνώση των νέων κανόνων. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ενώ επανειλημμένα τηλέφωνα και μηνύματα προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών έμειναν αναπάντητα, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Η παράταση της απαγόρευσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δεν είναι τυχαία, καθώς στις 25 του μηνός είναι η όγδοη επέτειος της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και οδήγησε στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μοχάμεντ Μόρσι και, μετά την ανατροπή του το 2013, τον πρώην στρατάρχη και υπουργό Άμυνας, νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος έλαβε το 97% των ψήφων στις κάλπες του περασμένου Μαρτίου ουσιαστικά χωρίς αντιπάλους. Η επέτειος της εξέγερσης της Ταχρίρ συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον φόβο της «τρομοκρατίας», ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν τεθεί εκτός νόμου και η ηγεσία τους είναι στη φυλακή, όπως και πολλά στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων και οργανώσεων που συμμετείχαν στην εξέγερση. Αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατέφυγε πριν από δύο χρόνια στο ΔΝΤ και πήρε δάνειο 12 δις. δολάρια εφαρμόζοντας συνταγές λιτότητας. Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το 2019 θεωρείται εφικτός. Η Αίγυπτος δεν προτίθεται να παρατείνει το πρόγραμμα, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μαάτ.
Το τελευταίο που θα ήθελε σήμερα η κυβέρνηση του Καΐρου θα ήταν ένα νέο κύμα διαδηλώσεων για τη φτώχεια. Πάντως, η είδηση για την εξαφάνιση των κίτρινων γιλέκων από τα παζάρια της Αιγύπτου «έπαιξε» λιγότερο στα ΜΜΕ από ό,τι οι περιπτύξεις ενός γυμνού ζευγαριού στην κορυφή της πυραμίδας του Χέοπα. Σκέψου, δηλαδή, τι θα γινόταν αν φορούσαν κίτρινα γιλέκα...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου