Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ο Άδωνις, οι Πρωτοέλληνες των 13 εκατομμυρίων χρόνων και το πανεπιστήμιο Alpine



του Νίκου Σαραντάκου
Λένε πως τα κοινωνικά μέσα, το Φέισμπουκ και το Τουίτερ, είναι ένας μικρόκοσμος αποκομμένος από την «πραγματική ζωή».
Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες είδαμε ένα παράδειγμα περί του αντιθέτου. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτρης Κοργιαλάς, που χρησιμοποιεί το χρηστώνυμο Παρα-καντιανός στο Τουίτερ, ανέβασε στον λογαριασμό του ένα βιντεάκι διάρκειας 30 δευτερολέπτων με απόσπασμα από την παράδοση ενός μαθήματος στην ιδιωτική σχολή Ελληνική Αγωγή, που ανήκει στον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Στο απόσπασμα αυτό, η «καθηγήτρια» κ. Βασιλεία Στεργιοπούλου επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αντιεπιστημονικών και ρατσιστικών απόψεων. Επειδή το βίντεο κατέβηκε από το Γιουτούμπ, για να το δείτε θα πρέπει να πάτε στη σελίδα του Παρα-καντιανού, αλλά έχω μεταγράψει εδώ το, σύντομο άλλωστε, κείμενο:
Εδώ λοιπόν πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, γεννήθηκε ο Πρωτάνθρωπος: ο Έλλην, ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής – ο Έλληνας είναι ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής, δεν υπάρχει άλλη Αρία Φυλή, δεν υπάρχει Ινδοευρωπαϊκή φυλή, και δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες, είμαστε ξεκάθαροι. Ο Άριος είναι ο Έλληνας – άσχετα αν έχουν κλέψει τα σύμβολα, και αν οικειοποιούνται την Αρία φυλή και κάποιοι άλλοι. Άριος σημαίνει εξέχων, λαμπρός, διακεκριμένος.»
Όπως συνήθως, η ακροδεξιά αγαπά την αγυρτεία και η αγυρτεία ταιριάζει στην ακροδεξιά. Οι απόψεις για…. Έλληνα Πρωτάνθρωπο πριν απο 13 εκατομμύρια χρόνια είναι εντελώς αντιεπιστημονικές, ενώ η λέξη ’Αριος δεν έχει ελληνική ετυμολογία, είναι (στον Ηρόδοτο) η ονομασία των Μήδων και των Περσών. Τη λέξη βέβαια τη μίανε ο εθνικοσοσιαλισμός -και φυσικά αυτοί που απλώς «οικειοποιούνται» την Αρία φυλή δεν είναι άλλοι από τους Ναζί.
Για να καταλάβουμε πόσο εξωφρενικός είναι ο αριθμός των 13 εκατ. χρόνων: σύμφωνα με την παλαιοντολογία, τα 13 εκατ. χρόνια είναι στο μέσον της Μειοκαίνου περιόδου. Οι πρόγονοι των ανθρώπων δεν είχαν ακόμα διαφοροποιηθεί από τους προγόνους του χιμπατζή ώστε ν’ ακολουθήσουν το δικό τους εξελικτικό μονοπάτι -αυτό έγινε προς το τέλος της Μειοκαίνου, αρκετά εκατομμύρια χρόνια μετά. Κι όμως, η (οΘντκ) καθηγήτρια της Ελληνικής Αγωγής μιλάει για… Έλληνες!
Το βιντεάκι έγινε ιότροπο και διαδόθηκε ευρύτατα. Σωστά ο Πάσχος Μανδραβέλης χαρακτήρισε «βλακώδες» και «δυσώδες» το περιεχόμενό του. Ο Άδωνης προσπάθησε να ξεγλιστρήσει με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται τάχα για αμφιλεγόμενα θέματα που συζητιούνται μεταξύ επιστημόνων, και ότι θα ήταν λογοκρισία να μην αφεθεί η κυρία να αναπτύξει τις απόψεις της.
Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό. Δεν είναι λογοκρισία να αρνηθείς να δώσεις βήμα σε αντιεπιστημονικές απόψεις. Αντίθετα, όταν, ως σχολάρχης, προσλαμβάνεις διδακτικό προσωπικό στη σχολή σου, γνωρίζοντας τις απόψεις τους, τότε είσαι συνυπεύθυνος για τις απόψεις που εκφράζουν.
Προφανώς ο Άδωνις το σκέφτηκε καλύτερα, διότι λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε με άλλο τουίτ του ότι η συνεργασία της κυρίας Στεργιοπούλου με την Ελληνική Αγωγή διεκόπη με δική του απόφαση. (Αργότερα υποστήριξε ότι την απέλυσε επειδή βρήκε μια ακραία αντισημιτική της ανάρτηση στο Φέισμπουκ).
Κι έτσι, βλέπουμε εδώ τη δύναμη που είχε η ανάρτηση ενός μεμονωμένου ενεργού κυβερνοπολίτη.
Προχωρώντας, ποιες είναι άραγε οι επιστημονικές περγαμηνές της κυρίας Στεργιοπούλου που της δίνουν τη σκευή για να διδάσκει, έστω και σε μια ιδιωτική σχολή ελευθέρων σπουδών;
Η ίδια παρουσιάζεται ως: Ανθρωπίστρια – Θρησκειολόγος, υποψήφια Master Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο fese Ελβετίας, Συγγραφέας – ερευνήτρια.
Με γυμνό μάτι, δεν φαίνεται να έχει κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο, σχετικό ή και άσχετο με τα αντικείμενα που δίδασκε. Το αν υπάρχει το πανεπιστήμιο fese Ελβετίας θα το δούμε πιο κάτω.
Μπορεί βέβαια κάποιος να έχει ασχοληθεί εντατικά με έναν γνωστικό τομέα και να έχει αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα έστω και ως ερασιτέχνης. Η κυρία Στεργιοπούλου έχει πράγματι συγγράψει πέντε βιβλία, που, όπως θα δούμε παρακάτω ο Άδωνις τα είδε και τα παίνεψε ιδιαίτερα. Ομολογώ πως δεν τα έχω διαβάσει, αλλά μια σύντομη ματιά στο οπισθόφυλλο του ενός από αυτά, με τίτλο Αιγαίοι – Πελασγοί – Έλληνες. Προϊστορικοί χρόνοι, αρκεί για να μας δείξει ότι διαδίδουν τις ίδες αντιεπιστημονικές απόψεις όπως στο σύντομο βιντεάκι:
Οι «ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ» εγράφησαν κατόπιν μακροχρόνιας συστηματικής έρευνας και μελέτης, σε μία προσπάθεια αναδείξεως των γεγονότων εκείνων και των καταστάσεων που εξύφαναν την ζωή των προϊστορικών μας προγόνων: ΑΙΓΑΙΩΝ – ΠΕΛΑΣΓΩΝ και αμέσως μετά την επομβρίαν την επισυμβάσα επί της βασιλείας του προπάτορός μας ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, αποκληθέντων ΕΛΛΗΝΩΝ, εκ του ΕΛΛΗΝΟΣ του γενάρχου μας και πρωτοτόκου γυιού του ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, στοιχεία τα οποία εκούσια απεκρύβησαν από τους σύγχρονους ΕΛΛΗΝΕΣ.
Τα όσα συνέβησαν εις την ιεράν γην της ΑΙΓΗΪΔΟΣ, όπου πριν από δέκα-τρία [13] εκατομμύρια ισημερίες, γεννήθηκε ο πρωτάνθρωπος, ο ΕΛΛΗΝ ο λευκός, ο εκπρόσωπος της Αρίας φυλής, αναφέρονται από την συγγραφέα με εύρυθμο τρόπο, σε ό, τι αφορά την: χρονολογική, φυλετική και εθνολογική σειρά.
Και πάλι 13 εκατομμύρια χρόνια, πρωτάνθρωπος, Έλλην, λευκός, Αρία φυλή. Τα αναμενόμενα δηλαδή -ο Άδωνις ήξερε σε ποιαν ανέθετε διδασκαλία. Άλλωστε, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στην αρχή της περυσινής (οΘντκ) ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Άδωνης είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του την κ. Στεργιοπούλου, λέγοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση» σε αυτά τα θέματα, και είχε διαφημίσει και εξυμνήσει και τα βιβλία της και το μάθημά της. Το βίντεο είναι εδώ, από 9.20 και μετά.
Είδαμε πιο πάνω ότι η κυρία Στεργιοπούλου παρουσιάζεται ως «υποψήφια Master Αρχαιολογίας» του Πανεπιστημίου fese Ελβετίας.
Υπάρχει τέτοιο πανεπιστήμιο; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εύρεσης ακρωνύμων, το FESE σημαίνει Free European School of Economics (Switzerland).
Ωστόσο, η παρουσία του ιδρύματος αυτού στο Διαδίκτυο είναι εξαιρετικά ισχνή. Η ιστοσελίδα http://www.fese.ch δεν λειτουργεί και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ίδρυμα εικονικό έως ανύπαρκτο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο μη τίτλος της κ. Στεργιοπούλου να είναι κι αυτός εικονικός.
Αλλά η κ. Στεργιοπούλου δεν είναι το μόνο μέλος του διδακτικού προσωπικού ή των συνεργατών της Ελληνικής Αγωγής με ύποπτους ακαδημαϊκούς τίτλους στο βιογραφικό τους. Είναι όμως η μόνη με «τίτλο» από το FESE. Οι άλλοι παρουσιάζουν τίτλους από το Alpine University:
Η κυρία Άννα Ευσταθίου-Τζιροπούλου, Διευθύντρια Σπουδών της Ελληνικής Αγωγής, υποστηρίζει στο βιογραφικό της ότι Το 2005 ανεκηρύχθη καθηγήτρια (Ιστορικής Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου ALPINE Ζυρίχης – Ελβετία.
Ο Εμμανουήλ Κορκιδάκης, συνεργάτης του περιοδικού «Ελληνική αγωγή» παρουσιάζεται ως καθηγητής βιοηθικής του Alpine, ενώ ο αστρολόγος-αριθμολόγος Χρήστος Παΐζης (δεν ζει πια), επίσης συνεργάτης του περιοδικού, δήλωνε καθηγητής του Alpine.
Τέλος, η Ευγενία Μανωλίδου παρουσιάζεται να έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το ίδιο Alpine της Ζυρίχης.
Το πανεπιστήμιο Alpine μας είχε απασχολήσει στο ιστολόγιο πριν από πολλά χρόνια, και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει υλική παρουσία, είναι δηλαδή εικονικό ίδρυμα -ή ίσως ανύπαρκτο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και κάποιοι… του ελληνοκεντρικού χώρου, που μάλιστα απεύθυναν σχετικό ερώτημα στην ελβετική πρεσβεία και πήραν την απάντηση ότι το εν λόγω ίδρυμα δεν είναι αναγνωρισμένο ούτε διαπιστευμένο.
Κι αν την κοτσάνα της Ευγενίας Μανωλίδου, που είπε ότι ο Παρθενώνας στέκει εδώ και «τόσα εκατομμύρια χρόνια» την αποδώσουμε σε γλωσσική παραδρομή, τι να πούμε για τον ίδιο τον Άδωνη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες, στο πρώτο μάθημα Ιστορίας της φετινής περιόδου, που μάλιστα μεταδόθηκε και διαδικτυακά, ετυμολογεί τη λέξη «Αίγυπτος» από το «υπτίως του Αιγαίου»;
Μπορείτε να τον ακούσετε εδώ, από το 1.27.22 ως το 1.27.36
Όπως βλέπετε, ο Άδωνης λέει, σωστά, ότι οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι αλλιώς ονόμαζαν τη χώρα τους (και πράγματι, προσθέτω εγώ,  την ονόμαζαν Κemet, μαύρη χώρα, ίσως από το χρώμα που είχε το παχύ έδαφος στις εκβολές του Νείλου). Ωστόσο, στη συνέχεια ο Άδωνης δίνει μια ετυμολογία που θα έκανε τον Γκας Πορτοκάλος να πρασινίσει από τη ζήλια του:
Δική μας λέξη. Είναι κάτω από το Αιγαίο. Υπτίως του Αιγαίου.
Και όταν ο μαθητής που ρώτησε ζητάει επιβεβαίωση, ο Άδωνης με ύφος απόλυτης σιγουριάς επαναλαμβάνει:
Υπτίως του Αιγαίου.
Τέτοιες «ετυμολογίες» φωνάζουν από μακριά πως είναι επινοήσεις. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό, το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, κάποιο αγγλικό ή έστω το etymonline θα δούμε ότι η ελληνική λέξη Αίγυπτος προέρχεται από το ακκαδικό Hikuptah, που αντιστοιχεί στο αιγυπτιακό Ha(t)-ka-ptah «ο ναός της ψυχής του θεού Φθα» , δηλαδή η πόλη Μέμφις που συνδεόταν με αυτή τη θεότητα. Το όνομα της πόλης χρησίμευσε ως όνομα για ολόκληρη τη χώρα.
Οπότε, ο σχολάρχης είναι αντάξιος των καθηγητών του.
Και είναι βέβαια θλιβερό το ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει για αντιπρόεδρο έναν τσαρλατάνο. Αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί επιθυμούν να βλέπουν να ιδρύονται στη χώρα μας, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: σαν την Ελληνική Αγωγή θα είναι…
 sarantakos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου