Ασυνήθιστη αν όχι πρωτοφανής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας να καταθέσει σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον μια "εναλλακτική πρόταση" για το Μακεδονικό, που "καπελώνει" την εθνική θέση που προωθεί η κυβέρνηση.
Η πρόταση του Πάνου Καμμένου συνιστά ένα "plan b" που παρακάμπτει τη συμφωνία των Πρεσπών και προκρίνει τη δημιουργία ενός "βορειοατλαντικού τόξου" στα Βαλκάνια. Προκαλεί αναταράξεις, κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και την αυτονόητη δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει "plan b" και ότι παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος επισκέπτεται τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά τον Αλέξη Τσίπρα που είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή δεν απειλείται από τη συμφωνία για το Μακεδονικό στη Βουλή, αλλά δεν γνωρίζει αν θα αντέξουν και οι ΑΝΕΛ. Δήλωση που δικαιώνεται από τις κινήσεις Καμμένου, ο οποίος εκφράζει μάλλον τις αγωνίες της πολιτικής του επιβίωσης. Επί της ουσίας ο κ. Καμμένος ζητά "μη λύση", που θα διαιωνίσει τη διμερή διαφορά σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, όπως ακριβώς έκανε για δεκαετίες το παλιό πολιτικό σύστημα.
Ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δικαίωμα να διαφωνεί. Όμως ως Υπουργός Άμυνας - γιατί με αυτή την ιδιότητα συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του - οφείλει να συζητά στη βάση της εθνικής στρατηγικής και χωρίς να αυτονομείται. Τέλος ως κυβερνητικός εταίρος οφείλει να πάρει αποφάσεις, ακόμη και δύσκολες. Ο κύριος Καμμένος πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η εμμονή να συμπλέει με τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά, ωφελεί τους τελευταίους και όχι το κόμμα του, όπως έχει γίνει φανερό και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αποφάσεις ίσως πρέπει να λάβει και ο Αλέξης Τσίπρας. Aυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι ρήγματα και προσωπικές πολιτικές.
tvxs
Από την στιγμή που δεν έγινε Εθνικό δημοψήφισμα και η γνώμη του λαού δεν ζητήθηκε, οποιαδήποτε συμφωνία για το Μακεδονικό, κρίνεται όχι ως Εθνική αλλά μόνο ως προσωπική πολιτική.
ΑπάντησηΔιαγραφή