του Τάσου Παππά
Με το που ανακοινώθηκε ότι στη νέα κυβέρνηση μπήκαν δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά) ξεκίνησε από τη Χ. Τρικούπη η επιχείρηση αποδόμησής τους. Κάποιοι μίλησαν για επίορκους και προδότες και κάποιοι συνέδεσαν την κ. Ξενογιαννακοπούλου με τον Ακη Τσοχατζόπουλο -άρα είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Αυτό το καλαμπούρι ότι όσοι έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι του παλαιού και διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ το διακινούν η Δεξιά (από την πλευρά της καλά κάνει) και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει το ΠΑΣΟΚ του Ακη Τσοχατζόπουλου και το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Φιλότιμη προσπάθεια, μόνο που σκοντάφτει στα γεγονότα. Ας τα θυμηθούμε εν τάχει επειδή όπως λέει ο Φόκνερ «το παρελθόν δεν περνάει ποτέ, είναι μια διάσταση του παρόντος» -αλιευμένο από το βιβλίο του Χαβιέρ Θέρκας «Ο Απατεώνας», εκδόσεις Πατάκης.
- Ο Aκης Τσοχατζόπουλος ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο αγαπημένος του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος τον πρότεινε για γραμματέα του κόμματος στην περίφημη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στο «Πεντελικό» (1990), απειλώντας μάλιστα τους διαφωνούντες (ανάμεσά τους εμβληματικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ) ότι αν δεν συναινέσουν, θα διαλύσει το κόμμα και θα δημιουργήσει καινούργιο. Πέρασε η άποψή του.
- Διεκδίκησε την πρωθυπουργία τον Γενάρη του 1996 και την προεδρία του κόμματος λίγους μήνες μετά στο συνέδριο του Ιουνίου -άρα και την πρωθυπουργία, αφού ο Κ. Σημίτης είχε πει ότι αν δεν εκλεγεί και πρόεδρος θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Εχασε και τις δύο μάχες με μικρή διαφορά.
- Διορίστηκε υπουργός Αμυνας από τον νικητή της εσωκομματικής σύγκρουσης Κώστα Σημίτη και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τον βαραίνει, τα σκάνδαλα για τα οποία καταδικάστηκε έγιναν εκείνη την εποχή. Λίγο πριν από τη σύλληψή του, το κόμμα (το όλον ΠΑΣΟΚ δηλαδή) τον στήριξε στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή.
- Γνώριζε ο κ. Σημίτης τι ακριβώς συνέβαινε με τους εξοπλισμούς; Γνώριζε ή υποψιαζόταν βασίμως γιατί είχε τους ανθρώπους του στο υπουργείο. Γιατί δεν έκανε κάτι; Γιατί, όπως λένε πολιτικοί φίλοι του, ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε υπό τον έλεγχό του το μισό κόμμα και μια σύγκρουση μαζί του πιθανότατα θα οδηγούσε στη διάσπαση και στην πτώση της κυβέρνησης την περίοδο που ο πρώτος στόχος ήταν η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.
- Οσοι από το ΠΑΣΟΚ είχαν και εξακολουθούν να έχουν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη ήταν στο ρεύμα Τσοχατζόπουλου; Κάθε άλλο. Ο Τ. Μαντέλης (καταδικάστηκε), ο Θ. Τσουκάτος (δικάζεται), ο Γ. Παπαντωνίου (ερευνάται), ο Γ. Παπακωνσταντίνου (καταδικάστηκε) ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο και μάλιστα σε περίοπτες θέσεις, δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Σημίτη.
- Κατηγορήθηκε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι ήταν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής την εποχή που εκτροχιάστηκαν τα οικονομικά του κόμματος. Απ’ ό,τι ξέρω, υπάρχει πόρισμα ελεγκτών (ύστερα από παραγγελία του τότε προέδρου Ευάγγ. Βενιζέλου) για τα οικονομικά της περιόδου που ήταν αρχηγός και πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Το πόρισμα, η τύχη του οποίου αγνοείται, έβγαλε «παπάδες». Ωστόσο ο αρχηγός και πρωθυπουργός εκείνης της περιόδου είναι σήμερα, ως επικεφαλής κόμματος (ΚΙΔΗΣΟ), ένας από τους σοφούς της επιτροπής που καθοδηγεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου