«Δίνετε επιδόματα στους τεμπέληδες», είπε και ελάλησε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Παπαλάμπραινα
«Δίνετε επιδόματα στους τεμπέληδες», είπε και ελάλησε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην τηλεοπτική της εμφάνιση στο Έψιλον, πριν επαναλάβει τα περί τεμπέληδων στον ΣΚΑΪ. Ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης καλεσμένος στην εκπομπή, μάταια ρωτούσε την ευρωβουλευτή αν εννοεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία... «Υποχρέωσή σας είναι» είπε η Εύα Καϊλή και συνέχισε με αντιπολιτευτικές βολές ατάκτως ερριμμένες...
Η ευρωβουλευτής αισθάνθηκε την ανάγκη να επεξηγήσει και να κάνει λόγο για φανταστική δήλωση...
Επίδομα - σημασία
Αντιγράφουμε από λεξικό:
το χορηγούμενο ποσό για την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων με ορισμένες ανάγκες (~ αναπηρίας / ανεργίας / ασθενείας / τοκετού / αλληλεγγύης / θέρμανσης)
επιπλέον αμοιβή για ορισμένη αιτία που προστίθεται στον κανονικό μισθό (επίδομα γάμου / ανθυγιεινής / επικίνδυνης / νυχτερινής εργασίας)
Επί της ουσίας
Από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων δεν έλειψαν οι προβλέψεις ότι η κοινωνία δεν θα αντέξει, ότι θα ζήσουμε εικόνες... Κατοχής με ανθρώπους να κείτονται πεινασμένοι στα πεζοδρόμια. Οι φόβοι αυτοί εντείνονταν όσο ο κόσμος της εργασίας δεχόταν ανελέητες επιθέσεις με περικοπές μισθών, όσο η ανεργία κάλπαζε, όσο οι οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων έδιναν κι έπαιρναν.
Ευτυχώς οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν στον βαθμό που οι πιο απαισιόδοξοι νόμιζαν. Η κοινωνία της κρίσης μετατράπηκε γρήγορα σε κοινωνία της αλληλεγγύης. Δομές και συλλογικότητες δημιουργήθηκαν, στήριξαν και στηρίζουν ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή θέση. Η ανέχεια και η φτώχεια δεν έγινε στίγμα και αιτία ντροπής. Το μήνυμα «κανένας μόνος του στην κρίση» πήρε σάρκα και οστά.
Την ίδια ώρα, πέρα από την οργανωμένη αλληλέγγυα δράση, αποδείχτηκε ότι η κοινωνία ούτε αλλοτριώθηκε, ούτε αποσαρθρώθηκε από την οικονομική κρίση. Αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη στις οικογένειες, στα σόγια, στις γειτονιές, στις παρέες... Το «εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί» κυριάρχησε της νεοφιλελέ αντίληψης ότι ο φτωχός είναι τεμπέλης και αποτυχημένος. Οι φτωχοί κι οι πτωχευμένοι της κρίσης βρήκαν και βρίσκουν στήριγμα στον κοινωνικό περίγυρο που δεν επιδεικνύει απανθρωπιά, δεν απαντά με ένα «ας πρόσεχες» στην ανάγκη τους.
Αυτός ο κόσμος όταν λέει επίδομα εννοεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα στα άτομα με αναπηρία...
Αυτός ο κόσμος θα δυσκολευτεί με την κ. Καϊλή
Αυτός ο κόσμος («ο μικρός, ο μέγας»), θα δυσκολευτεί πολύ να καταλάβει τις αντιπολιτευτικές κορώνες της κ. Καϊλή περί τεμπέληδων. Είναι ο κόσμος της εργασίας που θα έκανε τα πάντα για να μη ζει με επιδόματα. Ο κόσμος που είναι ο μόνος που δεν φταίει που ζει με επιδόματα. Αυτοί, δηλαδή, που ούτε «μαζί τα φάγανε» (βλέπε μίζες, offshore...), ούτε «μαζί τα δανείστηκαν» (βλέπε τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων). Ο κόσμος που με την αλληλεγγύη κράτησε την αξιοπρέπειά του ακόμα και μέσα στη δίνη των μνημονίων, που κράτησε την ανθρωπιά του...
Απανθρωπιά να λες τους φτωχούς τεμπέληδες, που θα 'λεγε κι ο πατέρας μου ο κομμουνιστής...
left
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου