Πρωί 18ης Σεπτεμβρίου, 2013. Είχαν περάσει μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που το αίμα του αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, έρεε στους δρόμους του Κερατσινίου και το δικό μας πάγωνε από τον τρόμο.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Λίγες ώρες μετά τη ψυχρή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Γιώργο Ρουπακιά, το «μπαλάκι» είχε περάσει πλέον στο γήπεδο των γνωστών-αγνώστων «μπαχαλάκηδων» της ενημέρωσης. Συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών που είχαν ήδη φροντίσει και πριν τη δολοφονία Φύσσα, να εξανθρωπίσουν το «τέρας».
Στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ, για παράδειγμα, είχαν ήδη “ανακαλύψει” το κίνητρο της δολοφονίας. «Τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο».
Λίγες ώρες αργότερα, ο "Ρούντολφ Ες" του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Ηλίας Κασιδιάρης βγαίνει ζωντανά στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Και εσείς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους», λέει με πατρική στοργή στον νεοναζί, ο δημοσιογράφος. Μία φράση που ακόμα και σήμερα, 5 χρόνια μετά, προκαλεί ανατριχίλα.
Και ήταν μόνο η αρχή. Η προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα πολιτικά κίνητρα της δολοφονίας και να ενισχύσουν τη θεωρία των «δύο άκρων», συνεχίζεται στο βραδινό Δελτίο ειδήσεων με το Νίκο Ευαγγελάτο. Εκεί με την πλάτη γυρισμένη στην κάμερα και χωρίς να αποκαλύπτει τα στοιχεία του, ένας -υποτίθεται- συνάδελφος του δολοφόνου "αποκάλυψε" ότι ο Ρουπακιάς ήταν αριστερός και ο μόνος λόγος που μπήκε στη Χρυσή Αυγή ήταν τα λεφτά.
«Αριστερό παιδί δηλαδή ήταν ο δράστης», σχολιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε, σε περίπτωση που δεν είχαμε ακόμα καταλάβει τη γραμμή που θέλει να περάσει ο σταθμός.
Μεγαλύτερη όμως σημασία, από την αναμενόμενη συστημική προπαγάνδα μετά τη δολοφονία Φύσσα, παρουσιάζει αυτό που είχε προηγηθεί για να φτάσουμε ως εκεί. H διαμόρφωση, δηλαδή, του αφηγήματος της mainstream Χρυσής Αυγής.
Η διαδρομή από την τηλεοπτική "κανονικοποίηση" των νεοναζί, στις δολοφονίες Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα.
Στις αρχές της κρίσης, πριν ακόμα η Χρυσή Αυγή αρχίσει να παίρνει ποσοστά εισόδου στη Βουλή, ο Ηλίας Παναγιώταρος και η Θέμιδα Σκορδέλη παρουσιάζονται στα δελτία ειδήσεων ως «αγανακτισμένοι κάτοικοι» του Αγίου Παντελεήμονα, κερδίζοντας καθημερινά τηλεοπτικό χρόνο.
Λίγο αργότερα, αρχίζουν και τα πρώτα «ρεπορτάζ» για την κοινωνική δράση της νεοναζιστικής. «Πέτα τη γιαγιά... στη Χρυσή Αυγή», είναι το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», το οποίο και παρουσιάζει μαυροντυμένους χρυσαυγίτες να συνοδεύουν μια ηλικιωμένη κυρία στα ΑΤΜ του Άγιου Παντελεήμονα. Το ότι η συγκεκριμένη κυρία ήταν η μητέρα του Αλέκου Πλωμαρίτη, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, είναι μια λεπτομέρεια που δεν μπορεί να χαλάσει μια ωραία, κατάμαυρη πραγματικότητα.
Στη συνέχεια, σειρά παίρνεi το λαμπερό, lifestyle “μακιγιάρισμα” των νεοναζί από τα τηλεοπτικά “μεσημεριανάδικα”.
Ένα χρόνο ακριβώς πριν τη δολοφονία Φύσσα, η εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη στο STAR, παρουσιάζει συνέντευξη-αφιέρωμα στον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως λέει η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, «σε όλη τη συνέντευξη ήταν πάρα πολύ ευγενικός, πάρα πολύ χαλαρός και είναι ένας νέος άνθρωπος, ένα παιδί της δικής μας γενιάς. Με τους δικούς του προβληματισμούς, με τα δικά του πιστεύω». Και κάπως έτσι, ο εξανθρωπισμός των νεοναζί μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Ένα χρόνο αργότερα και μια εβδομάδα πριν τη δολοφονία Φύσσα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013 ο Μπάμπης Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ αναρωτιέται: «γιατί όχι, μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην τη δεχτούμε να συμμετέχει σε μια συντηρητική συμμαχία (με τη ΝΔ)». Ο χρόνος βλέπετε, είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν και καμιά ιδέα δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Πόσο πιο απλά να το πει ο άνθρωπος;
Η αποκάλυψη ότι το «δεξί χέρι» του Αντώνη Σαμαρά και Γ.Γ. του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, κρατούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, δε σοκάρει κανέναν. Άλλωστε, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε οικιοποιηθεί πολλά σημεία του προγράμματος και της ρητορικής της νεοναζιστικής οργάνωσης. Το «ξέπλυμα» των -μέχρι τότε- γραφικών ακροδεξιών του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη, από τη ΝΔ, ήταν μια κομβικής σημασίας κίνηση αποδοχής του φασισμού ως συστημική κανονικότητα.
Δεν ήταν όμως μόνο οι ακροδεξιοί της ΝΔ αυτοί έδιναν "πόντους" στις ιδέες της Χρυσής Αυγής. Σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε και χρεοκόπησε τη χώρα, είχε έναν καλό λόγο να πει για τους νεοναζί ή να υποβαθμίσει την επικινδυνότητά τους για το πολίτευμα.
Ενδεικτικά:
«Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το "σεις και με το σας"» (Ντόρα Μπακογιάννη)
«Γιατί μας προβληματίζει το γεγονός ότι ανεβαίνει κάποιος που κάνει με τρόπο ακτιβίστικο, πολιτική πάνω σε αυθεντικά προβλήματα; Νομίζω ότι μετά την μεταπολίτευση, η Χρυσή Αυγή είναι το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά» (Ανδρέας Λοβέρδος)
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την «Χρυσή Αυγή». Απ' όσο ξέρω, πάντως, δεν αρνούνται τον Φυλετισμό στην Ιδεολογία τους. Τώρα, αν είναι ρατσιστές, δεν ξέρω» (Μάκης Βορίδης)
«Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα» (Παναγιώτης Ψωμιάδης)
«Αν η Χρυσή Αυγή είναι το αυγό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φίδι» (Θάνος Τζήμερος)
Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις που εξέθρεψαν το «φίδι» του νεοναζισμού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν λίγους μήνες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο περιοδικό Politico, «ξέπλυνε» με τον πιο επίσημο τρόπο τα εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης και οποιασδήποτε ακροδεξιάς τρομοκρατίας. «Η Χρυσή Αυγή είναι σα να μην υπάρχει. Η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η τρομαχτική επίπτωση αυτής της δήλωσης, φάνηκε από την αντίδραση της ίδιας της Χρυσής Αυγής, που τη χρησιμοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο ώστε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.
Το γράψιμο κειμένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μας επιτρέπει πλέον να γράφουμε αενάως χωρίς να τελειώνει το μελάνι, αλλά και πάλι δε φτάνει για να απαριθμήσουμε και να αναλύσουμε τους λόγους που οδήγησαν -πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα- στην αποδοχή της Χρυσής Αυγής. Το πρόσωπο του τέρατος που τελικά συνηθίσαμε.
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε προέκυψε από τη βιολογική εξέλιξη των ειδών. Η Χρυσή Αυγή είναι ο αντικατοπτρισμός των ενστίκτων που που προυπήρχαν σε λανθάνουσα μορφή μέσα στην κοινωνία. Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιήθηκε από την ελίτ και το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης σε μια χύτρα που η κρίση και η λιτότητα την έκαναν τελικά να σπάσει με κρότο.
ΥΓ. Μέρα που είναι ας θυμηθούμε και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, να λέει σε δελτίο στο ΣΚΑΙ πως η μάνα του Παύλου Φύσσα είναι "λυτή" και πετάει μπουκάλια στον Ρουπακιά «που εντελώς ανθρώπινα αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι ψυχολογικά ράκος»!
ΥΓ2. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ένας άλλος χώρος που στην αρχή της κρίσης και ειδικά πριν τις εκλογές του 2012, τα ΜΜΕ "πλάσαραν" ως φάρο του φιλελευθερισμού και της "κοινής λογικής" ήταν το ακραία νεοφιλελεύθερο μόρφωμα "Δημιουργία Ξανά" του Θάνου Τζήμερου.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος (που έκανε κοινές εκδηλώσεις με τον Άδωνη Γεωργιάδη) υβρίζει τον Παύλο Φύσσα και την οικογένειά του. Σήμερα "ξαναχτύπησε".
Εδώ να παραδεχτούμε πως αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, αν δεν έκαναν την αρχή ο Τζήμερος, οι "Μένουμε Ευρώπη - Παραιτηθείτε", ο Άδωνις, ο Μητσοτάκης, ο Άρης και δεκάδες άλλοι "πιονέροι" του "φιλελευθερισμού", δε θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να δούμε τον συγκεκριμένο ανθρωπότυπο να κάνει αυτό το τεράστιο εξελικτικό άλμα... προς τα πίσω, χέρι-χέρι με τους εθνικιστές και τους νεοναζί!
koutipandoras
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου