Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

«Δεν δικαιούστε να κυβερνάτε»



του Τάσου Παππά
Από το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει ουσιαστική, δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση». Αυτό είπε ο Κώστας Τζαβάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στη Βουλή. Σας φαίνεται βαρύ; Είναι όντως. Τι εννοεί άραγε το στέλεχος της Δεξιάς; Ας πούμε ότι τα περί απώλειας της ηθικής νομιμοποίησης είναι εντός των ορίων. Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού αφορισμού του Μένιου Κουτσόγιωργα που είχε στόχο τη Νέα Δημοκρατία της εποχής του: «Δεν δικαιούστε να ομιλείτε», φώναζε αυτός το 1981, «δεν δικαιούστε να κυβερνάτε», λέει σήμερα ο κ. Τζαβάρας.
Ως εδώ καλά. Είναι μια συνηθισμένη υπερβολή που έχουν χρησιμοποιήσει οι πάντες: το ΠΑΣΟΚ εναντίον της Ν.Δ. τη δεκαετία του 1970, την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το 2007 μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η Δεξιά εναντίον του ΠΑΣΟΚ το 1989 και στα στερνά της σημιτικής φάσης, ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (2012-2014).
Ωστόσο, τα υπόλοιπα (δημοκρατική και ουσιαστική νομιμοποίηση) είναι σοβαρά και πρέπει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει διευκρινίσεις στον βαθμό που συμφωνεί με την προσέγγιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της. Υποθέτω ότι δεν έχει κάποια αντίρρηση, αφού δεν τον επανέφερε αμέσως στην τάξη. Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο πολύ πρόσφατο και μάλιστα πιο απεχθές.
Δεν ενοχλήθηκε ο αρχηγός της Ν.Δ. όταν ο συνεργάτης του και κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, Μάκης Βορίδης, τον κάλεσε να επινοήσει εκείνους τους τρόπους που δεν θα επιτρέψουν στην Αριστερά να επιστρέψει στην εξουσία «ποτέ των ποτών». Δικαίως αναρωτιέται ο Κύρκος Δοξιάδης («Εφ.Συν.» 4.9.2018)«Τι μπορεί να σημαίνει αυτό αν όχι παρότρυνση προς τον “μέλλοντα πρωθυπουργό” να επαναφέρει τους φασιστοειδείς θεσμούς του αντικομμουνιστικού κράτους της μετεμφυλιακής περιόδου;».
Τι σημαίνει όμως απώλεια της ουσιαστικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης;
  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, άρα είναι παράνομη; Πώς το κάνει αυτό και ακόμη δεν έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν και εδώ και στην αυστηρή (λέμε τώρα) Ευρώπη; Μυστήρια πράγματα! Εντάξει, αν πιστέψουμε διάφορους δημοσιολόγους, ορισμένους επιχειρηματίες και τον κ. Γρηγοράκο, έχουμε χούντα, αλλά οι καφενειακού επιπέδου αναλύσεις δεν συνιστούν πολιτική κριτική. Νοσηρά μυαλά, νοσηρές σκέψεις κάνουν.
  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη; Πόθεν προκύπτει αυτό; Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. πριν από μερικούς μήνες απορρίφθηκε. Οταν θα καταθέσει με την παρέλευση εξαμήνου νέα πρόταση, θα δούμε. Αυτός είναι ο κανόνας στις αστικές δημοκρατίες. Δυστυχώς για τη Δεξιά δεν υπάρχει σήμερα Παλάτι για να οργανώσει αποστασίες και άλλες απείρου δημοκρατικού κάλλους μεθοδεύσεις.
  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού; Από πού συνάγεται αυτό; Από τις δημοσκοπήσεις; Αστείο επιχείρημα. Μερικές μετρήσεις (και απ’ αυτές που απογειώνουν τη διαφορά στα ουράνια και από κείνες που την εξαφανίζουν) είναι τόσο κραυγαλέα ύποπτες που νομίζεις ότι πρόκειται για παραγγελιές, δηλαδή «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Στο τέλος τέλος, αν οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν αλλάζουν με τα κλασικά κοινοβουλευτικά μέσα, υπάρχουν οι δρόμοι και οι πλατείες. Ρίχνουν κυβερνήσεις, αρκεί να ανταποκριθούν τα πλήθη στο κάλεσμα για εξέγερση. Εκκλήσεις στο όνομα του λαού, για λογαριασμό του λαού, με τον λαό απόντα δεν γίνεται.
Πρόκειται κοντολογίς για την πιο χυδαία εκδοχή της ιδιοκτησιακής αντίληψης για την εξουσία. Δεσπόζουσα στην ιδεολογία της Δεξιάς έκπαλαι. Δυστυχώς στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα τμήμα της μεσόκοπης σοσιαλδημοκρατίας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου