Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τώρα ξέρουν για τα αρχαία του Ελληνικού

Και ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις, στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ο αρχαιολογικός νόμος, που προβλέπει προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων, στην περίπτωση του Ελληνικού κάποιοι φρόντισαν να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας με τους επενδυτές πριν την κήρυξη ή όχι του αρχαιολογικού χώρου στις επίμαχες περιοχές.
του Πέτρου Κατσάκου
Το επεσήμανε αμέσως μετά την απόφαση του ΚΑΣ ο Νίκος Μπελαβίλας και αξίζει να μείνουμε σε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. “Ακυρώθηκε στην πράξη το άρθρο της σύμβασης του Νοεμβρίου 2014 της κυβέρνησης Σαμαρά, βάσει του οποίου ο επενδυτής θα αποζημιωνόταν αν εντοπίζονταν αρχαιότητες, μετά την έγκριση του ΣΟΑ, με ποσό έως και 100% του τιμήματος” σημείωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ προσθέτοντας πως η δημοσιοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συνιστά και νόμιμη ενημέρωση του επενδυτή ότι εντός του χώρου του Ελληνικού υπάρχουν αρχαιότητες, κάτι που η άλλη πλευρά μέχρι πρότινος επέμενε ότι αγνοούσε.
Είναι γεγονός πως η Lamda Development γνώριζε από την πρώτη στιγμή που υπέγραψε τη σύμβαση με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, τον Νοέμβριο του 2014, ότι στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και οι αποκαλύψεις αναπόφευκτα θα συνεχίζονταν φέρνοντας στο φως και άλλα αρχαία με το που θα έπιαναν δουλειά οι μπουλντόζες. Ήταν γνωστό επίσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων είχε ζητήσει την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου από το 2012. Αίτημα που επανήλθε από τους αρχαιολόγους και το 2014, χωρίς ποτέ αυτό να μπει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ωσάν και κάποιοι να μην ήθελαν με τίποτε να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της ύπαρξης αρχαιοτήτων στον χώρο πριν την υπογραφή της σύμβασης με τους επενδυτές. Ωσάν και κάποιοι να λειτουργούσαν ως εντεταλμένοι προστάτες των επενδυτών.
Και ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις, στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ο αρχαιολογικός νόμος, που προβλέπει προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων, στην περίπτωση του Ελληνικού κάποιοι φρόντισαν να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας με τους επενδυτές πριν την κήρυξη ή όχι του αρχαιολογικού χώρου στις επίμαχες περιοχές. Πολύ φασαρία για το τίποτα θα έλεγε κανείς αφού η “προστατευόμενη” έκταση αποτελεί μια κουκίδα στον συνολικό χάρτη της επένδυσης. Μόνο τελικά που η φασαρία δεν αφορά στα ομολογουμένως λίγα στρέμματα που κηρύχθηκαν προχθές αρχαιολογική ζώνη όσο στην ουσιαστική ακύρωση του σχετικού άρθρου της σύμβασης που θα υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει τις αξιώσεις του επενδυτή για κάθε αρχαιότητα που θα έρχεται στο φως όσο διαρκούν τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή του Ελληνικού.
AVGI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου